Tilskudd gir nye muligheter
Nye retningslinjer hos Husbanken gir SiO muligheten til å pusse opp gamle studentboliger uten at leieprisene skyter i været.
Det er ikke bare snille barn som får julegaver i år. Husbanken har også bestemt seg for å ta på nisselua: Nye retningslinjer gir SiO muligheten til å oppgradere slitne studentboliger i hovedstaden, til (jule)glede for både samskipnaden og studentene.
– Tror du denne julegaven kommer fordi dere har vært ekstra snille i år?
– Ja, absolutt. Og vi er alltid glade for myke pakker med god omtanke for studentene, sier direktør for Studentsamskipnaden SiO (SiO) Andreas Eskelund.
I alle år har SiO selv betalt utgiftene for renovering av gamle studentboliger. For å dekke kostandene har husleien til studentene økt. Men under treet i 2024 ligger altså Husbankens nye retningslinjer, som ifølge Eskelund først og fremst er en gladnyhet for studentene.
– Når et bygg har nådd sin levetid og må oppgraderes, kan vi endelig gjøre det med støtte fra staten, uten at konsekvensene blir veldig mye dyrere leie for studentene, sier han i en telefonsamtale med Universitas.
Av 9400, er det omtrent 1200 av studentboligene trenger en oppgradering
Andreas Eskelund, direktør for SiO
Tette vinduer og nytt toalett
Husbanken er en statlig bank som gir støtte og lån til boligbygging og boligforbedring i Norge. Frem til nå har de kun gitt tilskudd til samskipnader for nybygging av studentboliger.
Med de nye retningslinjene gir Husbanken fra 2025 også penger for å kunne renovere studentboliger som allerede finnes.
– Av 9400, er det omtrent 1200 av studentboligene trenger en oppgradering, sier Eskelund og fortsetter:
– På sikt vil det gjelde alle boligene våre, men i første omgang handler det om byggene som er 30 til 50 år gamle – blant dem studentboligene på Sogn og Kringsjå.
Utbedring og rehabilitering av studentboliger betyr alt fra totalrenovering av bad, til å skifte ut varme og ventilasjonsanlegg. Noen leiligheter trenger helhetlige oppgraderinger.
– Vi skal for eksempel skifte ut de gamle vinduene med mer energieffektive og moderne vinduer som holder bedre på varmen.
Fornøyde studenter
I desemberkulda utenfor Sogn studentby jakter Universitas på studenter som ønsker seg mer moderne leiligheter til jul. Universitas finner de to tyske utvekslingsstudentene Ludvig Grasshoff og Nicole Michel mens de leter etter skatter i en container utenfor studentboligen.
– Jeg er egentlig veldig fornøyd med å bo her, sier Ludvig. Det eneste jeg kommer på er at døren inn til do er slitt, legger han til. Han deler dusj og toalett med fem andre studenter fra samme etasje. En av planene til SiO er at studentene på sikt skal få egne toaletter på rommene, slik at de slipper å dele med andre.
– Det hadde vært digg med eget toalett, men jeg bor i etasje med bra folk, så det funker heldigvis med én do, forteller Ludvig.
Venninnen hans, Nicole, er også stort sett fornøyd. Hun bor på Vestgrensa studentby og trives der. Likevel har hun vært nok på besøk på Sogn til å legge merke til et forbedringspotensial.
– Ventilasjonen på kjøkkenet ditt er vel litt «kaputt», sier hun til Ludvig og smiler.
Begge to legger vekt på at de er fornøyde med SiO som utleiere.
Byggetakt og veien videre
For å sikre at studenter har et forutsigbart og rimelig sted å bo, er studentboliger en viktig del av studietilbudet, mener Norsk studentorganisasjon (NSO). Med under 10 000 studentboliger og 76 000 studenter, er det et stort behov for studentboliger i Oslo.
Ventilasjonen på kjøkkenet ditt er vel litt «kaputt»
Nicole Michel, student
NSO har som nasjonalt mål at det skal bygges nok studentboliger til å kunne huse en av fem studenter. For å nå målet etterspurte de tidligere i år en slik statlig løsning som nå er kommet på plass, for å unngå at gamle og slitne studentboliger rives eller selges fremfor å bli oppgradert. Men det er likevel ikke bare de gamle byggene som skal huse studentene i tiden fremover.
– Vi er i den største utbygningsfasen noensinne, sier SiO-direktør Eskelund og viser til nesten 1000 ferdigstilte studentboliger innen årsskiftet og 1300 nye boliger i perioden 2025 til 2027.
– Vi er beredt på og ønsker oss enda flere prosjekter i årene fremover, sier han.
Til slutt kan Eskelund fortelle at det ikke bare er Husbanken som er gavmilde i år. På søndag ble SV og regjeringen enige om tilskudd til 3050 studentboliger i statsbudsjettet for 2025.
Ifølge direktøren betyr tilskudd fra Husbanken og statsbudsjettet at SiO kan fortsette å holde byggetakten oppe, og samtidig tilby moderne studentboliger med en husleie som tåler julegaveshopping.
Universitas har forsøkt å komme i kontakt med Husbanken, men ikke lyktes med å få svar før saken publiseres.