SKÅL: På tross av fadderukens festligheter, ble færre studenter innlagt med rusforgiftning i år sammenlignet med tidligere år.

Færre studenter blir rusforgiftet i fadderuken

Legevakten i Oslo melder om at de har hatt færre fra fadderuken til rusobservasjon i år enn tidligere. Folk drakk med måte, og uten press, forteller UiO-fadder.

Publisert

Under årets fadderuke kunne man møte på frivillige studentvakter i røde t-skjorter som delte ut vannflasker, boller og bananer. Bakgrunnen for den såkalte faddervaktordningen er at studiestartuken er den uken legevakten får inn flest pasienter til rusmottaket. Ordningen er et initiativ fra Velferdstinget, Oslo kommune og SiO. 

Men de nyeste tallene fra legevakten viser at fadderukens omdømme som studenters øl-dåp inn i studenthverdagen muligens er i endring. Statistikken over rus-innleggelser den tredje uken i august viser riktignok en økning i antall, men alderen på de innlagte tyder på at studentene ikke er årsaken til økningen. 

– Tidligere har det vært overrepresentasjon av aldersgruppen 18-35 år. Det ser vi ikke i år, sier Ida Natås, som er overlege ved allmennlegevakten i Oslo. 

Sammenlignet med samme uke i 2023 er det dessuten en nedgang i antall rusforgiftninger på omtrent 36 prosent. Sammenlignet med 2022 er nedgangen på 58 prosent. 

Respekt for grenser

De som ikke klarte det, gikk hjem

Markus Lønn, fadder ved UiO

Faddersjefkoordinator ved UiO Stephany Gabriela Crespo La Rose opplyser at ingen av faddergruppene på UiO har hatt rapporterte tilfeller av rusforgiftning i år. 

Universitas har snakket med flere faddere for å finne ut av hva de mener gikk bra denne fadderuken.

Markus Lønn er tredjeårsstudent i estetikk og samfunn ved UiO. Sammen med to andre har han vært fadder for et nytt kull med studenter på Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk. Han forteller om en vellykket og trivelig fadderuke som stemmer overens med statistikkene. 

– Ingen av våre fadderbarn ble alkoholforgiftet. De var veldig flinke til å drikke med måte, sier han. 

– Hva tror du er hovedgrunnen til det i din faddergruppe?

– Både fadderne og fadderbarna var tilpasningsdyktige. De hadde respekt for grenser. Folk drakk med måte, sier Lønn. Han trekker spesielt frem mangelen på drikkepress som forklaring på suksessen.

– Det var en gruppe som hadde en god innvirkning på hverandre. På andre fakulteter kan det være mer aggressivt drikkepress. Det er det ikke så mye av på Humanistisk Fakultet, sier han. 

Retningslinjer

UiO har klare oppfordringer til hvordan fadderuken skal gjennomføres. Blant annet forteller Lønn at det alltid skal være minst én edru fadder og at fadderne ikke skal sette i gang drikkeleker. Markus Lønn forteller at fadderne var oppmerksomme på hver og en av fadderbarna, til tross for at det var 150 stykker. For fadderen som har jobbet i organisasjoner med ungdom, er dette rutine.

– Det handler om å se hver enkelt og tolke energien til andre. Det vil si å være bevisst på om noen kan finne på å presse andre. De fleste hadde kontroll på drikkingen og var bevisst på hva de gjorde. De som ikke klarte det, gikk hjem, forteller Lønn. 

BIs studentorganisasjon BISO forteller at de støtter seg på gode sikkerhetsrutiner i planleggingen av BIs fadderuke, Fadderullan. President i BISO, Maria Haga Eriksen, forteller om det omfattende arbeidet, som blant annet involverte sikkerhetsansvarlige og kursing av fadderne.

– Vi forebygger blant annet ved at vi har en sikkerhetsansvarlig som har utarbeidet en sikkerhetsanalyse, samt at vi har tett samarbeid med sikkerhetsavdelingen på BI, sier Eriksen. 

Vi har en sikkerhetsansvarlig som har utarbeidet en sikkerhetsanalyse

Marie Haga Eriksen, president i BISO, studentforeningen for BI

Hun forteller at de i tillegg hadde obligatorisk sikkerhetskurs med fadderne før fadderuken startet, hvor de blant annet fikk en gjennomgang av sikkerhetsanalysen og ble informert om kanaler for varsling.

Samhold mellom studenter og faddere

Slik som i faddergruppen til ILOS, har Fadderullan ingen rapporterte tilfeller av alkoholforgiftning.

– Det er jo veldig flott å høre at det er en nedgang. Det kan tyde på at opplegget vårt fungerer. Kanskje det også skyldes økt bevissthet rundt at man ikke kommer inn på arrangementer dersom man er for beruset, sier BISO-president Eriksen. 

Både ILOS-fadderne og BI-fadderne er enige i at samholdet mellom studentene og fadderne er viktig for en vellykket fadderuke. 

– At flere er bevisst på mengden de drikker bidrar til at både studentene og arrangørene kan kose seg under fadderuken. Det bidrar igjen til at vi kan bidra til en god fadderuke. Poenget er jo at man skal bli kjent med hverandre! sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS