Juleølets dype dahler og frydelundefulle halvlitere!

Publisert

Universitas har testa årets juleøl, for å sikre at du slipper å drikke noe ufy- selig denne jula! For de som overhodet ikke bryr seg om juleølsmak, anbefales det å se på alkoholinvesteringsparameter, som er en indikasjon på hvor godt kjøp ølet er alkoholmessig. Dersom du vil komme i julestemning, anbefales det å lese både beskrivelsen, julefaktoren og den endelige karakteren. Universitas’ redaksjon håper denne oversikten over årets juleøl kan gi en pekepinn på hvor du skal gå i butikken for å kjøpe julebordets leskedrikker!

En trist, mørk dahl

E.C Dahls, 0.33, 6% alkohol

Literspris: 136,06 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Lav

Designet er klassisk og helt fritt for nisser. Innholdet er søtlig, et par paneldeltakere roper «sherry», andre insisterer på at de aner hint av fisk og sur kaffe. Smaken er ikke vond, men ettersmaken er det utvilsomt. Vi får assosiasjonen kommune-kaffe som har stått flere dager, og så blitt varmet i mikroen uten å ha blitt varm nok. Kaffebaileys, utbryter en i panelet. Hoder ristes febrilsk i protest. Det bitre dominerer og ølet er daft, som om det har stått åpent hele julebordet…

Julefaktor: Høy

Karakter: D+

Norrafor, men ikke innafor

Nordlands juleøl, 0.5 liter, 4.5% alkohol

Literspris: 79,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy

Dette er et juleøl for deg som ikke egentlig har lyst på juleøl, men må drikke noe som ser ut som en. Boksens blåfarge minner om blåtimen i blåfjell, og er nok til å gi panelet blanke øyne. Dette ølet er bedre enn den forrige. Den er mer pilsete, og glir lettere ned. Men noe skurrer. Den søte og karamelliserte smaken og det klassiske designet er ikke nok for å overbevise oss om at dette er et juleøl. Navn som vinterøl, adventsøl og romjulsøl flyr veggimellom. Den faller mellom to stoler: ikke god pils, og ikke godt juleøl.

Julefaktor: Lav

Karakter: C

Kast den rett i (tu)borgens vollgrav!

Tuborg, 0.5 liter, 4.7% alkohol

Literspris: 75,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy

Et lekent design som virkelig gir deg jul med din glede og barnlige lyst. Det er det på innsiden som teller, men dette ølet smaker like kommerst som det ser ut. Ølet er surt idet det treffer tunga, senere vokser ettersmaken fram med et hint av lakris. Bitterheten minner umiskjennelig om de halvfulle ølene på fest som folk har puttet snus i. Det er velkomment at ølet har nok kullsyre. «Dette er et upretensiøst øl du kan ta med mange av på fest.» Eller er den så stygg at det er pinlig å dra den opp av veska? Panelet reflekterer det politiske klimaet: total splittelse.

Julefaktor: Uttapå, men ikke inni.

Karakter: D

Her ringnes jula inn!

Rignes, 0.33 liter, 4.6% alkohol

Literspris: 96,67 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Moderat

Det er kanskje litt alkoholiker-vibe av kombinasjonen brun flaske og Ringnes-logo, men å være i selskap med et par folk som ikke helt vet når de skal slutte å drikke er jo en del av julestria. Tømmer du fire flasker har du plutselig en adventsstake, eller dekorasjon til juletreet! Her er en avstemt bitterhet og et lett preg av knekk. Denne er lettdrikkelig og skummer passelig, uten å være en juleøl av det daffe slaget. Den lar deg nyte høytiden uten å straffe deg med en besk kaffeettersmak. Universitaspanelet hadde både kjøpt og drukket denne balanserte Ringnes-ølen!

Julefaktor: HØY

Karakter: A-

Nå vi trodde dahlen ikke kunne bli dypere

Dahl, 0.33 liter, 4.3% alkohol

Literspris: 99,70

Alkoholinvesteringsparameter: Moderat

Lukten minner umiddelbart om tåfis, og ølen skummer for mye idet den serveres. Den gir en rar munnfølelse, en uforklarlig nummenhet, og smaker en anelse mugg. Det er litt som å drikke spytt. Noen protesterer, dette er ingen tam øl, den er for bitter. Andre drar oppmerksomhetene mot det koselige designet. Hadde vi vært fra Trondheim ville vi vært stolte av det. Men vi kommer ikke utenom at smaken er dritt. Ølet står seg uansett som en juleøl og at besvarelsen i det minste er gyldig.

Julefaktor: Godkjent

Karakter: D-

Den store juleøltesten 2024

Aassen går det an å lage noe så dårlig?

Aas juleøl, 0.5 liter, 4.7% alkohol

Literspris: 79,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy

Drammens store stolthet gir et harry førsteinntrykk, som forventet. Lyserød boks med stygge snøkrystaller får oss til å føle at vi er i ferd med å bælme nedpå en bringebærøl, heller enn å nippe til en juleøl. Igjen, en juleøl som skummer alt for mye. Lukten er funky. Dette er en fruktig og frisk juleøl, men et hint av noe syrlig. Dette er ølen jeg pleide å stjele fra foreldrene mine da jeg var 16, mimrer en paneldeltaker. Det insisteres på at det ubestemmelige med smaken er spor av vaskemiddel, men på en god måte. Kanskje man må være drammenser for å virkelig like dette…

Julefaktor: På den harry måten.

Karakter: C

Lite? Kall det heller INGENTING

Rignes lite julebrygg, 0.5 liter, 4.3% alkohol

Literspris: 77,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy

Panelet tar seg noen slurker, og er unisont enige om at dette er en digg, ja til og med dritgod øl. Denne kan drikkes på fest, den kan drikkes til ribbe. Dette er utvilsomt godt, men smaker det jul? Denne ølen er en sublim masteroppgave i litteraturvitenskap, dessverre innlevert på MatNat-fakultet – kandidaten svarer ikke på oppgaven. Vi savner tyngde, krydder, lakris og kaffesmak. Cøliakere fortjener også julestemning! Det er vanskelig å svare på oppgaven når ølet skal være glutenfri og ha færre kalorier, påpekes det. Men det finnes da glutenfritt krydder?

Julefaktor: Fullstendig fraværende

Karakter: F (Svarer ikke på oppgaven)

Håper denne dahler ned pipa i de tusen hjem

EC Dahls, Lille bjørn juleøl, 4.6%

Literspris: 124.53 kr/l

Alkoholliterspris: Lav

Her har vi juleøl i 0,75 liters glassflaske med et design så luksuriøst at det helst skulle fulgt med en sabel. Vi får følelsen av å ha fast jobb og inntekt. Dessverre har flasken verken champagnekork eller poppe-lyd, som bryter illusjonen og minner oss på at vi fremdeles er studenter. Lukten er god, lakrisen er lett å spore. Denne er brygget med akevitt-krydder, som er merkbart. Smaken minner om IPA. Det skader heller ikke at det er en svær og fin flaske som sendes rundt bordet (size matters). Den gode stemningen spres, og alle nikker når en paneldeltaker blir sentimental og sier: Hva handler jula om, om ikke å dele?

Julefaktor: Som om den står i taket!

Karakter: A! Årets vinner!

Så kjedelig at man skulle tro den var brygget i regnet..

Hansa juleøl, 0.33 liter, 6.5%

Literspris: 120,91 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Lav

Dette er angivelig Hansas juleøl, men designet er til forveksling likt en helt alminnelig Hansa premium. Til tross for at flasken er svak, er innholdet sterkt, og fargen mørk. Lukter kaffe og smaker litt kaffegrut. Dette er en ordentlig juleøl, det kan ingen si seg uenig i, men den er for forutsigbar, ja på grensen til kjedelig. Noen paneldeltakere protesterer og påpeker at dette tross alt er en øl som svarer på oppgaven. Igjen er det uenigheten rundt bordet, og vi får bekreftet at eksamenskarakteren din i stor grad avhenger av sensor.

Julefaktor: Absolutt høy

Karakter: B-

Den store juleøltesten 2024

Pass deg så du ikke bukker under

Rignes julebukk, 0.33, 9% alkohol

Literspris: 151,21 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Lavere

Kanskje er vi positivt innstilt på grunn av den høye alkoholprosenten, men denne gjør seg utvilsomt godt som julepynt også! Frem til lukten siver inn i neseborene: våt grevling. Det skjæres grimaser. Munnfølelsen er fyldig og smaken flerfoldig, her har produsenten tatt oppgaven juleøl på alvor. Et segment av panelet mener den oppfyller alle krav til en juleøl, og trekker fram den deilige karamell-smaken. Et annet segment mener at denne smaker dårlig espresso martini, eller knekk med et hint av svette. Denne ølen gir meg sure oppstøt, klager en paneldeltaker. Men det er verdt det, fastslår en annen. Dette er en seig, søt og sur voksenøl for deg som digger juleøl.

Julefaktor: For høy…

Karakter: E/B

Her har man derivert og funnet dahlens absolutte bunnpunkt!

Dahls julebrygg, 0.5 liter, 4.6% alkohol

Literspris: 79,80

Alkoholinvesteringsparameter: Lav

Dahls julebrygg kommer i en gullfarget boks, som får den til å se veldig billig ut, og lukter det vi tror Trøndelag lukter. Ølen har en dominerende brødsmak, med en bitter ettersmak. Lukten gir assosiasjoner til promp, kompost og spy – en forråtnelsesprosess har utvilsomt funnet sted. Lukten er heldigvis verre enn smaken. Men det er lite julepreg å spore, og denne ølen holder ikke mål. Man trenger ikke ha hatt kalkulus for å skjønne at dette er kveldens bunnpunkt. Den drikkes kun fordi den er gratis.

Julefaktor: For lav når smaken er så ræva

Karakter: E+

En macktdemonstrasjon fra nord!

Mack juleøl, 0.5 liter, 4.5% alkohol

Literspris: 79,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy

Designet på Macks juleøl har alle de tradisjonelle jule-elementene og er amerikansk i uttrykket – det er litt vel mye som foregår. På etiketten erklæres ølet for «det klassiske juleølet». Her savner panelet kildehenvisning. Men den har en frisk smak og nok kullsyre. Den smaker skikkelig juleøl, mener en paneldeltaker. Den smaker billig juleøl, mener noen andre. Den smaker helt passe mye juløl, mener en tredje. Dette er utvilsomt en digg øl, selv om de lærde strides om hvorvidt den er julete nok.

Julefaktor: Ikke spør

Karakter: B

Alle som hater juleøl grever nå juleøl…

Grevens julesider, 0.5 liter, 4.7% alkohol

Literspris: 94.90 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Moderat

Kveldens første julesider møtes med skrekkblandet fryd. Designet er generisk og kjedelig, og får oss til å tenke på stygge julegensere. Fargen på innholdet er selvlysende, og både lukter og smaker syntetisk bringebær – det minner mer om funsaft enn jul. Det er sikkert dette 15-åringer i Nord-Norge drikker. Det smaker som sure føtter og juleskum som har smeltet, fordi du har glemt julestrømpa foran peisen. Samtidig :Dette er bare en digg rød julebrus med alkohol, og hva er så galt med det? En mannlig paneldeltaker tar ordet: jeg kunne kjøpt den, men jeg ville vært flau.

Julefaktor: Lav

Karakter: F (Svarer ikke på oppgaven)

Julefryd, evig fryd, hellig sang med himmelsk lyd!

Frydenlund juleøl, 0.5 liter, 4.6% alkohol

Literspris: 79,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy

Dette minner oss om teksten i Glade jul: et classy og enkelt uttrykk. Frydenlund holder det ekte. Dette er en ekte juleøl som oppfyller alle vurderingskriteriene. Smaken er litt bitter, eller kanskje heller litt besk, med et spor av sur kaffe, som avbalanseres av et julete krydderpreg. Noen mener denne ølen er helt midt på treet, men smaksløkene deres er sannsynligvis ukalibrerte ettersom vi nettopp har drukket julesider.

Julefaktor: høy

Karakter: Først B, så justert til A

Den store juleøltesten 2024

11 prosent stigning i denne dahlen!

Dahls julemysteriet, 0.33 liter, 11% alkohol

Literspris: 209,09 kr/lAlkoholinvesteringsparameter: ekstremt lav

Den brune etiketten står i stil med den høye alkoholprosenten og den sterke smaken. Den er ikke like ille som fryktet, tvert imot. Den smaker schnapps, eller i hvert fall en eller annen form for sprit med et hint av kaffe, samtidig som den er søt. Denne gangen svarer Dahls presist og utfyllende på oppgaven. Dette er en hardcore juleøl for de som vil raskt til toppen og tåler høy puls. Det er som alltid noen dissidenter i panelet, som utbryter «helt jævlig» og «espresso martini», men vi bryr oss ikke lenger så mye om mindretallet. Dette er en byggvin, hva nå enn det er.

Julefaktor: Like høy som pulsen min

Karakter: B for de bløte, A for de action-søkende

Denne sager panelet i to…

Sagene sterk jul, 0.33 liter, 6.5% alkohol

Literspris: 167,58 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Lav

Denne kunne sett ut som et hvilket som helst Sagene-øl, bare at de har valgt seg den styggeste fargen etter snusboksgrønn. Lukta minner overraskende nok om bringebærcider, mens smaken utvilsomt minner om sigaretter. Det er mye kullsyre og en røkt smak. Noen på Sagene bryggeri har nok glemt igjen siggen sin i denne… Men vi tilgir den belastede bydelen. Den eneste med smaksløker som opplever denne ølen som god er selvfølgelig Drammenseren. Men vi tilgir henne også, med hennes belastede oppvekst.

Julefaktor: Bare om du kjederøyker.

Karakter: A til E. Panelet er saga i to.

Den store juleøltesten 2024

Om Märtha Louise var konge

Dahls kong vinter, 0.33 liter, 7% alkohol

Literspris: 209,09 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Ekstremt lav

Dette ølet gir ikke noe godt førsteinntrykk. Navnet er corny, og Dahls ser ut som de har brukt «fade»-funksjonen i powerpoint der det hvite på etiketten går over i blått, med noen malplasserte gule elementer. Dette er mer vinter enn jul, kanskje aller mest afterski. Noen beskriver ølet som ålreit. Smaken har et hint av guiness og kamferdrops, med en uheldig ettersmak av kaffegrut. På tross av det ufattelig stygge uttrykket, er noen godt fornøyd. Spør noen hva jeg skal ha på butikken kan jeg godt svare 3 Kong Vinter, sier en begeistret paneldeltaker. Vi anbefaler at den drikkes i januar og at Dahls heller setter noen tredjeklassinger med Chat-GPT til å lage neste års etikett.

Julefaktor: I hvert fall ikke uttapå, men kanskje inni.

Karakter: B

Midt på treet lyd i disse klokkene

Ringnes juleøl sterk, 0.33 liter, 6.3% alkohol

Literspris: 126,97 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Lav

Det ringes kanskje inn til jul av dette ølet, for den har høy julefaktor utseendemessig, med et klassisk blått design med en koselig vinterlandsby. Innholdet skuffer heller ikke, og vi rekker å notere at ølet beskrives som friskt, lettdrikkelig, søtt og godt, før det veives kraftig med armene og ristes på hodet. Noen synes ølet, med sin enkle, friske smak har lav julefaktor. Andre insisterer på høy julefaktor. Forvirringen fortsetter.

Julefaktor: Ingen klar klang

Karakter: C

Sensorkonflikt: må juleøl ha alkohol?

Sagene hvit jul, 0.33 liter, alkoholfri

Literspris: 57.60 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: 0

Med en ørliten stjerne på det minimalistiske røde og hvite designet, utpeker denne seg som ett av Sagene bryggeris bedre design. Et søtt, skandinavisk uttrykk som faller i smak hos panelet. Det finnes ingen annen måte å beskrive innholdet på enn grønn te med kullsyre. Allerede ved første slurk påstår flere at dette må være stryk fordi det ikke smaker jul. Det er godt øl, men ikke juleøl. Ølet har uansett INGEN julefaktor og stryker.

Julefaktor: KUN uttapå

Karakter: F

Sagene død jul

Sagene rød jul, 0.33 liter, 4.7% alkohol

Literspris: 111.82 kr

Alkoholinvesteringsparameter: Moderat/lav

Fargen på etiketten, som burde vært julerød, er burgunderrød. Utseende minner oss mer om teglstein enn jul, og juleviben er fraværende. Det smaker ikke engang av å knuse kapitalisme… Det vises blant enkelte at dette er godt juleøl, kjempegodt til og med: «den er fin å ha med på middag, jeg kunne drukket mer», men vi velger å ikke høre på dem. Dette er ikke Sagene rød jul. Det er Sagene som dreper jula. Å beskrive den med ett ord er enkelt: lort.

Julefaktor: INGEN

Karakter: D, kanskje til og med F

Bare å ta av seg hatten, og alle de andre klærne!

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, 0.75 liter, 7.5% alkohol

Literspris: 163,87 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Lav

Dette ølet vant fjorårets test. Forventningene er høye. Den er hot både på innsida og utsida. Om den var julepynt kunne den vært solgt på Norway-design. Den popper når vi åpner den, og det er stjerne i margen. Ølet har en mild smak, velbalansert og med hint av vanilje. Til og med paneldeltakerne som ikke liker øl, liker Jacobsen Golden Naked. Denne kan du med god samvittighet gi til noen i gave.

Julefaktor: Joda

Karakter: A

Om Marius Høiby var både greve og julebrus

Grevens julesider, 0.5 liter, 4.7% alkohol

Literspris: 89,80 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: Høy/moderat

Dette er en gullfarga boks som utvilsomt forsøker å fremstå mer keeg enn den er. Kan noen fortelle oss hva «gyllen fruktsmak» betyr? Dette her smaker som om noen på Starbucks har pumpa alle tilgjengelige siruper oppi Hamar julebrus. Men uten tilsatt sukker, da. Eventuelt kunne du mikset julebrus, karamellpudding og smørbukk i en shaker og fått dette produktet. Alkoholsmaken er fraværende, noe som gjør den skummel. Den stryker ihvertfall på oppgaven «beste juleøl».

Julefaktor: For meget

Karakter: F

Denne gjør deg ikke kukkelimunke

Munkholm, 0.33, alkoholfri

Literspris: 26,97 kr/l

Alkoholinvesteringsparameter: 0

23 øl senere har panelet smuldret opp. Vi hører både A, C, B, D, E og F i kor. Det påstås at denne har høy julefaktor, og det lover jo godt for de som må kjøre denne jula. Andre mener den smaker øl og farris. Designet er tiltalende og julete. Det er greit å ta bort alkoholen, men må kullsyra også gå? spør noen med kritisk tone. Andre mener smaken minner om fiber-cornflakes og er udrikkelig. Vi lurer på om sensorer kan rette eksamener med denne promillen.

Julefaktor: HØY

Karakter: Sensur kommer over nyttår.

Powered by Labrador CMS