Et glass frihet?
Eldre professorer mener alkohollovene på Universitetet i Oslo innskrenker den personlige friheten. Studentene selv mener det ikke er så viktig.
På kontoret sitter den eldre Torstein Theodor Tollefsen og resonnerer:
– Alkohollovene røper en mistillit til dere unge som kommer til universitetet. Det er som om man ikke aksepterer at dere er ferdige med videregående skole. På den måten blir studenter mentalt sett yngre enn det de er, sier filosofiprofessoren.
– Det var kanskje lover mot alkohol på offentlige steder tidligere, men universitetet var noe spesielt – et sted det var greit, forteller Tollefsen.
Professor i psykologi, Fanny Duckert, er enig.
– Før hadde man pub på campus. Det er trøblete at Blindern blir en steinørken etter stengetid med få sosiale aktiviteter. Det er pubkvelder i studenters regi, men ikke i universitetets regi. Det synes jeg er synd, meddeler 68-erstudenten Duckert.
Innskrenket frihetsfølelse
Tollefsen ville spandere et glass vin på en utenlandsk gjest, men reagerte da han fikk beskjed om at det ikke lot seg gjøre før klokken tre, grunnet lokale skjenkeregler.
– Det var en merkelig opplevelse og jeg undret meg over puritanismen. Min gjest følte at han var i «annerledeslandet». Vi blir som et lite isolat i verden, kommenterer han og tar en pause.
– Jeg liker det ikke. Det innskrenker følelsen av frihet, innskyter han.
Alkohol er ikke en naturlig del av studentlivet.
Per Christensen, administrerende direktør i SiO Mat og Drikke
Ønsker ikke alko
Alkohol kan serveres etter kl. 15 på Universitet i Oslo. Likevel er det ingen studentpuber som selger alkohol før kl. 17. Det asiatiske spisestedet Sitron på Frederikke er det eneste unntaket. Realistforeningen på matematisk-naturvitenskapelig fakultet selger alkohol kun på fredager fra kl. 18-04. U1-puben, på SV-fakultetet på UiO, serverer øl på fredager etter klokken fem. Hvorfor selger ikke studentpubene alkohol så lenge de kan?
– Vi selger ikke alkohol på grunn av påbud om vakter og legitimasjonsplikt. Vi ønsker heller ikke bare å ha fokus på alkohol. Vi er åpen for alkohol på debatter og konserter eller andre arrangementer etter klokken tre, men ikke i lunsjtid, forteller leder for studentforeningen Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SVFF) Emil Klashaugen.
Nestleder i Filologisk Forening (FF), Helene Hvattum kan fortelle det samme.
– Vi har verken kapasitet eller bemanning.
Samtidig legger hun til at det er etterspørsel etter øl, men den kommer fra en eldre garde som tidligere har hengt på puben «Frederik». En pub som hadde alkoholservering hver dag.
Reglene på Blindern er strengere enn andre steder, men har Tollefsen rett, innskrenker det studentenes frihet?
Per Christensen, administrerende direktør i SiO Mat og Drikke mener alkohol ikke er en naturlig del av studentlivet.
– Vi har mulighet til å servere alkohol, men opplever ikke at det har vært noen etterspørsel, sier han.
Må ut av campus
Studenter Universitas møter på studentpuben U1, ser ikke problemet med alkoholrestriksjonene.
– Vi har ikke behov for det og synes det er greit som det er, forteller nestleder i U1 Oskar Randen og student Vera Kvisgaard.
– Jeg har aldri drukket øl på campus før. Det har likevel hendt at jeg har dratt på Abel, men det er jo utenfor campus, innrømmer Kvisgaard.
Fanny Duckert sier derimot at «det helt klart er en del av studentlivet.»
– Det var en del av studentkulturen å være på Blindern utover kvelden og drikke, ha lange diskusjoner og drøfte ideer. I dag er vi nødt til å flytte arrangementer til litteraturhuset – de har atmosfæren vi ikke har lenger, avslutter Duckert.