Hvordan si nei til alkohol?
"Flertallet kommer kanskje til å drikke alkohol, men du vet at du har gjort som du selv vil," skriver Bo-Nicolai Gjerpen Hansen i dette leserbrevet
Hvordan skal du si nei til alkohol uten å føle deg utenfor, og uten at andre gjør det til noen stor sak? Kanskje drikker du aldri alkohol, kanskje ønsker du å kutte ned på mengden, eller du ønsker kanskje bare ikke å drikke akkurat i kveld.
Først av alt svarer du på det fryktede spørsmålet hvorfor, men til deg selv — ikke de andre. Du har garantert en god grunn — hvis ikke ville du jo ikke vurdert å droppe det.
Les også alkohol i fadderuken: "Overlevelsesguide til Fadderuka"
Det du kan si når temaet kommer opp er derfor enkelt: «Jeg drikker ikke alkohol i kveld», eller bare «Jeg drikker ikke alkohol»
Det er tøft å stå opp for det du mener; du utviser en positiv egenskap, sosialt mot. Det kan du være stolt av. Stolthet beskytter mot stigma. Det er derfor Pride er et slagord for LHBTQIA-rettighetsbevegelsen. Men stolthet er viktig for enhver minoritetsposisjon. Så fort du signaliserer at du skammer deg over noe som gjør deg annerledes, fanger folk det ubevisst opp, og du har fortalt dem at din posisjon er annenrangs. Men det er den ikke.
Det du kan si når temaet kommer opp er derfor enkelt: «Jeg drikker ikke alkohol i kveld», eller bare «Jeg drikker ikke alkohol». Det er et faktum du kan legge frem med et skuldertrekk eller til og med en porsjon glede. Husk på hvorfor du ikke drikker alkohol, men også at du ikke trenger fortelle de andre om grunnen til det om du ikke vil.
Men om du settes på tiltalebenken og det legendariske «hvorfor»-spørsmålet kommer, svarer du bare «fordi jeg ikke vil». Deretter kan du bruke oppmerksomheten til å stjele showet og styre samtalen dit du vil. Det er jo tross alt du som har ordet når andre har stilt deg et spørsmål.
Noen opplever at de føler seg mindre utenfor når de drikker en alkoholfri variant av det de andre drikker, for eksempel øl. Ofte går dette også helt ubemerket hen. Dessuten: Selv om drikkepress er en reell ting, går det som regel helt fint når vi sier nei. "I en undersøkelse Respons Analyse utførte for DNT — Edru Livsstil sommeren 2020", oppga 63 prosent av studenter og tidligere studenter i alderen 18—30 år, at å si nei til alkohol under fadderukene hadde blitt møtt med en nøytral reaksjon. Kun 2 prosent opplevde at det ble tatt imot svært negativt. 8 prosent opplevde at det ble tatt imot svært positivt.
Likevel er det mange som er nervøse og usikre på hvordan nei til alkohol blir tatt imot. Greit, du setter deg muligens i minoritetsposisjon. Flertallet kommer kanskje til å drikke alkohol, men du vet at du har gjort som du selv vil. La det bli en kilde til stolthet, og ikke skam.
Les også: "Velkommen til studielivets mange muligheter"