Hvorfor skal det være så sjukt vanskelig å ta seg en pils?
Ølkrøll på Blindern
SiO mener få benytter seg av tilbudet på campus og stenger ølkranen kl 17:30. Hva slags merkelig drikkepress er dette?
Du har nettopp startet på et nytt emne du ikke helt vil gå på, fadderuken var kaos og det går generelt dårlig. Det eneste som kunne lindret denne håpløse tid, er en kald pils med dine medstudenter.
Dårlig tilbud etter mørkets frembrudd
Problemet dukker opp når du vil ta en øl etter klokka 18 på campus og blir møtt av stengte dører og en stengt kran. Mens dørene til Union på Frederikkeplassen, som stenger klokka 18, fremdeles er åpne, møter Universitas noen talspersoner for hva de mener er et snevert serveringstilbud.
– Det er jo veldig rart først og fremst fordi det alltid er mye folk her når det stenger. De har ikke noen økonomisk grunn til å holde stengt, sier Olve Solberg, som nyter en halvliter med Tekla Solberg.
Union er eid og drives av SiO mat og drikke. Dette er et av spisestedene som holder lengst oppe på Blindern.
– Det er rett og slett ikke mulig å få seg mat her etter 18, utenom Bunnpris. Ikke bare er de korte åpningstidene et problem for det sosiale på campus, men det reduserer jo muligheten for å ta et ordentlig skippertak på biblioteket at man ikke kan spise en sen middag på Blindern, sier han.
– Det er jo også mange kjellerpuber?
– Nja. Man får seg en øl der og, men kjellerpubene er jo ikke åpne hver dag, og det er jo det som er det største problemet, de fleste har jo bare åpent på fredager.
Tekla legger til at det hadde vært en idé med åpningstider også på lørdager for spise- og drikkestedene på campus.
– Lørdager syntes jeg det er litt rart at ingenting er åpent på kvelden, for da må man jo gå ned til utestedet KJ10 på Karl Johan hvis man vil ut og er under 20, sier hun.
– Unge studenter har jo faktisk ikke noe særlig alternativ i Oslo, de kommer jo ikke inn noe sted, sier Olve litt oppgitt.
Kjellerøl eller ingen øl
Det yrer nemlig ikke av liv, uteliv eller tilbud på Blindern sitt campus etter klokka 16. For tiden er det kun spisestedet Union som serverer alkohol på Blindern. Av vannhull med øl på krana, er det studentpubene som gjelder. Åpningstidene er varierte, men de fleste stenger før mørket senker seg på hverdager (se faktaboks).
På Union møter Universitas også student Ina Lid – en av få som nyter en kald, alkoholfri øl på spisestedet før hun må gå klokka seks. Åpningstiden kunne vært lenger, mener hun: – Det er godt utvalg av øl og vin på Union, men man får ikke benyttet seg av det siden det stenger kl 18, sier hun.
– Hvis det hadde vært åpent lenger, hadde du kommet hit på kveldstid da?
– Jeg hadde kanskje ikke reist hit, men jeg hadde nok vært her lenger. Man må jo dra når det stenger.
Litt lenger inne sitter Christine Eide. Hun har lite å utsette på øltilbudet på campus:
– Det er mange steder hvor det er mulighet for å ta øl. Kjellerpubene har masse tilbud på hverdager og billigere øl. For eksempel Chateau Neuf, Escape, SVFF og RF- Kjellern, sier Eide, som er en gjenganger på universitetets kjellerpuber.
Hun mener det er uproblematisk at Union stenger klokka 18. Da utkonkurrerer den ikke kjeller- og foreningspubene, ifølge henne. Likevel har de fleste av ovennevnte ikke åpent på kveldstid på hverdager. – Er du frivillig får du tilgang til internkvelder og andre arrangementer utenom de vanlige åpningstidene, sier Christina med sin frivillighettegenser ved siden av seg.
SiO peker på lav etterspørsel
Men hva om du ikke greier å forplikte deg til et medlemskap i en av de mange esoteriske kjellerpub foreningene og fremdeles har lyst på en øl? Vi spurte leder av SiO mat og drikke Ida Austlid.
“Vi er til for studentene og prøver å tilpasse åpningstidene våre til når studentene er på campus”, skriver hun i en e-post til Universitas.
Ifølge Austlid oppholder studentene seg på Union og Tacotektet i lunsjtid og frem til klokka 17. Hun opplyser videre at Union har solgt 585 øl så langt dette semesteret. Ved UiO studerte det i 2021 25 960 personer.
“Vi er positive til å utvide åpningstiden på utvalgte steder for å gi studentene et møtested etter forelesning, men det krever at flere benytter seg av tilbudet på ettermiddag og kveld.”
.