DYR AKTIVISME: Regninga på vaskejobben var en god del høyere enn det Esther Hjerrlid (23) og Fridtjof Klareng Dale (34) hadde forventet seg.

Aktivister kan få milliongjeld

Etter en demonstrasjon risikerer miljøaksjonistene Fridtjof Klareng Dale (34) og Esther Hjerrild (23) å måtte betale nærmere 2,5 millioner kroner i erstatningskrav. Og mer kan det bli.

Publisert

Den 2. november i fjor valgte Fridtjof Dale og Esther Hjerrild i “Stopp Oljeletinga” å spraye ned klima- og miljødepartementet med oransje maling. Nå kan det koste dem grovt. 

Da aksjonistene ble stilt for retten, forventet de å bla opp noen titusener. Men med totalbeløpet de nå kanskje må ut med, kunne de ha kjøpt seg en (liten) leilighet. Bare erstatningskravet ligger på 2.435.000 kroner. Oppå dette kan det komme flere bøter, i tillegg til mellom seks og ni måneder med ubetinget fengsel.

Kostbar vaskejobb

– Etter at klimautvalget 2050 overleverte klimarapporten til regjeringen i fjor, kom det begrenset med kommentarer fra politikerne. I stortingsmeldingen 2024 innrømmet klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen at han ikke en gang hadde lest rapporten, forteller Esther Hjerrlid.

Videre sier hun at bakgrunnen for aksjonen er politikernes neglisjerende holdning til klima og miljø. 

– Vi tenkte at dette ikke kan gå usett. Operasjonen ble nøye gjennomtenkt. Vi fant en vegg som skulle være lett å vaske, og valgte maling som ikke sitter godt fast. Vi hadde også vann i bunnen av brannapparatene for å fortynne malingen, sier Hjerrlid. 

Det viste seg vanskeligere å få vasket vekk malingen enn det aksjonistene hadde forutsett, for veggene består av porøs granitt. Og da vaskerne først gikk i gang, var det blitt kuldegrader.

Må kanskje slutte på studiet

Milliongjeld er ikke noe de to aksjonistene har tatt høyde for i budsjettene sine. Dommen kan ramme dem hardt. 

– Jeg studerer nå ved København universitet, og må antagelig slutte med det. Millionbeløpet påvirker meg selvfølgelig, men det som virkelig bekymrer meg er de katastrofale konsekvensene klimaendringene vil få for oss, forklarer Hjerrlid. 

Hun tviler derimot ikke på at demonstrasjon er veien å gå. 

– Sivil ulydighet har en effekt. Se på borgerrettsbevegelsen, kvinnebevegelsen, streik, det finnes utallige eksempler på at det virker. Hva risikerer vi da når sivil ulydighet blir dempet? Jeg er redd for at andre som ser denne saken, ikke vil tørre å ty til andre midler enn plendemonstrasjon. Sivil ulydighet er jo demokratiets sikkerhetsventil, sier Hjerrlid.

Sårt for lommeboka

Spørsmålet om hvordan de skal betale for seg, har Dale og Hjerrlid foreløpig satt på vent:

– Jeg tar det når det kommer, sier Dale. 

De er begge enige om at de vil komme til å måtte ta en del ekstrajobber. Dale eier også egen leilighet, og sier at han er svært redd for å måtte selge den. Trass dårlige nyheter, står duoen fremdeles støtt i sin sak.

– Fengsel er jo pent radikaliserende, spøker Hjerrlid

– Engasjementet er det samme, men handlingsrommet litt dempet, sier Dale. 

I sjokk

Talsperson i Extinction Rebellion Norge, Jonas Kittelsen, er sjokkert over størrelsen på boten, og forteller at hele bevegelsen også er i sjokk.

– Det er utvilsomt et angrep på demokratiske rettigheter, og millionboten er tatt helt ut av alle proporsjoner, sier han. 

Aktivisten forteller at bøtene i Sverige og Danmark vanligvis er betydelig lavere enn i Norge, ofte på rundt 2000-3000 kroner, mens det i Norge generelt er så høyt som 20.000 kroner. 

– Norge legger seg på en helt annen linje, og prøver å gjøre sivil ulydighet umulig for vanlige folk. Det er blitt en rikmannssport å drive med sivil ulydighet, sier Kittelsen. 

Powered by Labrador CMS