
Børskaos skaper bekymring
Mandag var en jojo-dag i norsk og internasjonal børs, grunnet toll-drama i USA. Endringene i børsen påvirker aksjene til flere studenter.
Når sparepengene synker uten at drømmereisen er bestilt eller førsteplassen på ønskelista er kjøpt, blir mange studenter stressa. De siste dagene har børsen i Norge og flere steder i verden gått som en jojo. Mandag våknet Oslo-studentene til et kraftig fall.
Donalds nye toll
– Toll er som en skatt betalt av staten. Når denne skatten øker, øker også utgiftene til kjøperen. Dette gjør at mange er redde for nedgangstider og selger aksjene sine. Da faller aksjene i pris.
Mange er redde for økonomiske nedgangstider og selger aksjene sine
Richard Priestley, forskningsprofessor ved institutt for finans på BI
Forskningsprofessor ved institutt for finans på BI, Richard Priestley, forklarer at fallet sannsynligvis kommer som en frykt for økonomiske nedgangstider på grunn av president Trumps nye tollsatser. Trump innførte forrige uke nye tollsatser på en rekke land, med en økning på mellom 10 og 50 prosent. Norge ble selv rammet med 15 prosent toll.
Priestley forklarer at økningen av tollen fører til økte utgifter, som øker både frykten og sannsynligheten for økonomisk nedgang i et land og det er dette som skapes uro i det internasjonale markedet. Han er usikker på om denne utviklingen vil fortsette eller ikke, og peker på at det hele kommer an på hva Trump vil få ut av de nye satsene.
– Hvis satsene er permanente kan vi se en forlenget nedgang, men hvis Trump nå bruker satsene som et forhandlingsverktøy, kan satsene forsvinne fort og nedgangen stoppe, mener Priestley.
Må ikke sjekke
– Er det mulig å få pengene til å jobbe for oss? undrer UiO-student Anette Kent Vågene (23).
Vågene har spart i aksjer de siste åtte årene. Målet for sparingen er å kunne kjøpe hus i en ung alder. Det var etter at hun som femtenåring fylte opp boligsparing for unge-kontoen, BSU, at hun for første gang investerte i fond. Hun fikk hjelp fra foreldrene sine og banken, som anbefalte å investere i fond/aksjer.
– Jeg ble rådført om å ikke følge med på hvordan fondet utvikler seg, for det går jo mye opp og ned, men når det er masse saker i media er det vanskelig å ikke sjekke, forteller Vågene.
Etter ønske fra Universitas sjekker Vågene status på fondene, og regner seg frem til en nedgang på rundt fire prosent. Som de fleste studenter er Vågene bekymret for den økonomiske situasjonen, men hun har enda håp.
Er det mulig å få pengene til å jobbe for oss?
Anette Kent Vågene, student UiO
– Om du ser tilbake til de store økonomiske hendelsene gjennom tidene, som børskrakket i 1929 og andre verdenskrig, så har jo aksje- og børsmarkedet kommer seg opp igjen, sier Vågene.
Hun tror derfor at markedet vil bli påvirket kortsiktig, men at det vil gå bra i det lange løp..
– Da velger jeg å ha tro på framtida.
Skal man investere nå?
Når aksjemarkedet faller og folks aksjer synker, betyr det også at en enkelt aksje er billigere.
– Er dette tiden for å investere i aksjer?
– Jeg ville ventet litt, mener professor Priestley
Han forteller at selv om markedet har falt de siste dagene, har aksjer vært på et historisk høyt nivå. Dermed er dagens aksjer fortsatt ikke billige. Likevel, presiserer Priestley at det sannsynligvis kommer en kjøpemulighet snart.
– Hvis markedet fortsetter å falle ned til 20/30 prosent, er det på tide å kjøpe. Aksjer er best for langsiktig sparing, og det er aktuelt om du kan spare lengre enn fem år, ellers er for eksempel BSU et godt alternativ, avslutter Priestley.
Mandag ettermiddag melder den amerikanske nyhetskanalen CNBC at Trump vurderer en utsettelse på 90 dager for tollsatsene i alle land, utenom Kina. Kort tid etter snur grafene og en liten økning merkes hos flere børser. Oslo Børs hadde på det verste på mandag en nedgang på 6 prosent, før stegningen av børsen var nedgangen kun på 0,4 prosent. Dermed fortsetter jojo-oppførselen i markedene.