Ikke nok å lytte

Med dagens demokratiske og globale utfordringer, mangler det ikke på forventninger til vår nye forsknings- og høyere utdanningsminister.

Publisert

Demokratiet er i tilbakegang verden over, og vi står overfor enorme globale utfordringer. De nyeste tallene fra Academic Freedom Index viser at halvparten av verdens befolkning nå lever i et land der den akademiske friheten er fullstendig eller sterkt begrenset. 

Angrepene på høyere utdanning øker i både USA og i Europa. I møte med disse utfordringene spiller internasjonal solidaritet, høyere utdanning og fri forskning en nøkkelrolle. Sigrun Aasland, vår nye minister for forskning og høyere utdanning, står derfor foran store og viktige oppgaver når hun nå trer inn i regjeringen. 

Akademia er en sentral del av løsningen på dagens globale utfordringer, og de store utfordringene kan ikke løses uten samarbeid på tvers av landegrenser. SAIH er derfor veldig positive til signalene fra Sigrun Aasland om at hun vil høre på innspill om å fjerne norskkrav for utenlandske forskere og fjerne studieavgift for internasjonale studenter. 

Men det er ikke nok å lytte, hun må også handle. Aasland trenger ikke vente, for Arbeiderpartiet skriver i sitt eget partiprogram at de vil «at høyere utdanning skal være gratis, også for internasjonale studenter». I tillegg må støtten til globalt forskningssamarbeid styrkes og Norpart-ordningen videreføres. 

Det er ikke nok å lytte, Aasland må også handle

Dessuten må Norge styrke arbeidet for beskyttelse av utsatte studenter og akademikere i autoritære land. Gjennom historien og i dag har vi sett at studenter er en av de første gruppene som tar til gatene når menneskerettigheter, rettferdighet og demokrati er under press. Akademikere er helt sentrale i å utvikle forskning som avdekker urett og dele kunnskap som ikke er politisk styrt. Til gjengjeld blir studenter og akademikere sett på som en stor trussel av en del regimer og ledere, og det er dokumentert voldelige angrep eller andre forsøk på å tie dem. 

Vi som kjemper for en demokratisk verden, er helt avhengige av disse modige stemmene, og Norge må gjøre sitt for å verne om dem. Regjeringen må øke finansieringen til Students at Risk, slik at det er mulig å tilby plasser til flere studenter og styrke tilbudet i ordningen. I tillegg må kvoten for russiske studenter gjeninnføres. Dette er en av få muligheter Norge nå har til å støtte et regime-kritisk sivilsamfunn i Russland. 

Et bredere kunnskapstilfang er en nøkkel til å løse vår tids største utfordringer. FNs klimapanel og IPBES har pekt på at vi som menneskehet, i møte med dagens klimakrise, er tjent med tilgang på størst mulig diversitet innenfor bærekraftige løsninger, og at urfolks kunnskap spiller en viktig rolle. Norske myndigheter, i samarbeid med akademia, må ta konkrete skritt for å forstå hvordan samisk kunnskap kan anvendes for å oppnå egne klimamålsetninger. Vi trenger globalt samarbeid i akademia for å møte demokratiske og globale utfordringer, og vi forventer at vår nye minister for forskning og høyere utdanning vil arbeide for nettopp dette.

Powered by Labrador CMS