Vi er ikke ferdige enda!

I 120 dager har vi sovet i telt. Ikke fordi vi elsker camping eller ikke har et eget hjem å gå til, men fordi vi forstår at en normal hverdag ikke er mulig mens et folkemord pågår.

Publisert Sist oppdatert

Palestinacampen UiO startet 1. mai som en del av en global studentbevegelse for å ta et tydelig standpunkt mot det pågående folkemordet Israel begår, og forhindre at våre respektive institusjoner blir medskyldige i dette. Vi har nå campet i fire måneder, inkludert eksamensperioden og sommerferien. I løpet av denne tiden har Palestinacampen UiO vært et samlingspunkt for folk som er interessert i alt fra litteratur til politikk og menneskerettigheter, samt en fanebærer for humanitære prinsipper og idealer ved UiO. Campen har arbeidet med tre hovedkrav til universitetsstyret: akademisk boikott, etiske retningslinjer for innkjøp og hjelp til gjenoppbygging av Gazas akademiske sektor. Denne våren stemte styret over kravene, to av disse ble vedtatt, men de stemte mot akademisk boikott med fem stemmer for og seks stemmer mot. Studentparlamentet støtter alle våre krav og representerer oss i styret.

Frem til styremøtet den 18. september vil campens strategigruppe følge opp våre to krav som universitetsstyret har vedtatt. Dette inkluderer å følge opp saken om de 10 medisinstudentene fra Gaza. Selv om det er gledelig at disse har fått komme til Norge, er det ikke nok. Spesielt når de bare får lov til å bli i ett semester. Videre vil campen gi innspill og samarbeide tett med universitetet for å bidra til å gjenoppbygge kompetansen i den akademiske sektoren i Gaza. 

Campens innkjøpsgruppe har allerede påpekt muligheten for at flere av universitetets innkjøpsavtaler kan være i strid med UiOs eksisterende etiske retningslinjer for innkjøp. Vårt innkjøpsteam vil følge opp dette og sørge for at en egen komité blir opprettet for å revurdere de nåværende innkjøpsavtalene og foreslå måter å trekke seg ut av dem som bryter med retningslinjene.

Akademisk boikott er et begrep som ofte blir misforstått

Akademisk boikott er et begrep som ofte blir misforstått. Det er synd at UiO-styret verken definerte, eller lot oss definere hva vi mener med begrepet da de stemte over det tidligere i vår. Palestinacampen UiO definerer akademisk boikott som at det ikke skal være noen direkte avtaler mellom UiO og israelske universiteter før ulovlig okkupasjon og bosetninger på palestinske landområder opphører. 

Per i dag er det ingen slike avtaler, og derfor oppfordrer vi til en resolusjon som sier at UiO ikke skal inngå fremtidige avtaler med israelske universiteter før Israel trekker seg ut av de palestinske områdene i henhold til 1967-grensene. Dette vil sende en symbolsk melding samt sette en standard for lignende saker i fremtiden. Dette er det minste UiO kan gjøre og burde ha gjort på egen hånd for flere måneder siden.

I århundrer har flere akademikere stått opp for det som er rett. Utdanning handler ikke om å utvikle en spesifikk ferdighet, men om å bruke de ferdighetene man har til å forbedre samfunnet og menneskeheten. Med tusenvis av døde studenter og barn, og alle universitetene i Gaza ødelagt, finner vårt universitetsstyre det irrelevant å seriøst diskutere hvordan vi kan spille en rolle i å stoppe folkemordet i Palestina. Det får meg til å lure på om vi ved UiO har mistet essensen av akademia og har blitt en menneskelig ressursmaskin for vår kapitalistiske verden? Jeg lar deg svare på dette spørsmålet selv.

Dette innlegget er oversatt fra engelsk. 

Powered by Labrador CMS