Palestina-campen legger ned
Etter snart fem måneder med teltleir på UiO i solidaritet med palestinske studenter planlegger aktivistene å pakke sammen. Nå vil de aksjonere på andre måter.
19. august skrev Universitas at Palestina-campen på UiO ikke hadde noen planer om å pakke sammen. Nå har derimot aktivistene besluttet at campen skal legges ned. Helena Natvig Safi er pressekontakt for Palestina-campen, og bekrefter at teltleiren skal løses opp 14. oktober.
– Vi vil bruke all mobiliseringen og engasjementet på nye måter, heller enn at studentene skal fryse ute i kulda hele vinteren, sier Safi.
Aktivistene har i hovedsak stilt krav om akademisk boikott av Israelske universiteter, skjerping av etiske retningslinjer, og hjelp til oppbygging av Gazas universitetssektor.
– Målet er det samme, men nå skal vi bruke litt flere midler for å nå det.
Safi forteller at de ulike aktivistene ser for seg å bruke ulike aksjonskanaler og jobbe på ulike nivåer etter at teltaksjonen avsluttes.
Målet er det samme, men nå skal vi bruke litt flere midler for å nå det
Helena Natvig Safi, pressekontakt i Palestina-campen
En forverret situasjon
Den siste tiden har Israel gjennomført en rekke ulike angrep mot Hizbollah-militsen i Libanon. Safi vedkjenner at det er et økt behov for press ettersom konflikten eskalerer.
– Det presset tror jeg har mindre å gjøre med opptrappingen regionalt, og mer å gjøre med situasjonen på Gaza nå. Den blir verre og verre med tiden.
Samtidig presiserer Safi at tidspunktet for nedleggelsen ikke har noen sammenheng med opptrappingen av krigen mellom Hizbollah og Israel, men at tidspunktet er spesielt ettersom det er et år og en uke etter 7. oktober.
Safi forteller også at eskaleringen av krigen går inn på aktivistene i leiren.
– Det er mange som har familie i Libanon som påvirkes av det som skjer der. Sånn sett har det kanskje noe å si.
Et fysisk møtested
Denne ettermiddagen sitter studentene i campen i en ring midt på plenen for å høre menneskerettighetsobservatør Morten Aune Forbord snakke om situasjonen på Vestbredden.
– Det er jo synd at campen skal legges ned. At det er så mange her i dag viser hvordan campen har blitt et sted hvor man kan samles og øke kunnskapsgrunnlaget om Palestina, poengterer Safi.
Forbord har selv tilbrakt tre måneder i Jordandalen på Vestbredden tidligere i år, gjennom Ledsagerprogrammet i Israel og Palestina i Kirkens Nødhjelp.
Gabriel Sales, en av aktivistene i Palestina-campen, vektlegger betydningen av å holde slike arrangementer.
– Forbord ga oss et perspektiv på hvordan det er å være på bakken i Vestbredden og den daglige brutaliteten der. Det hjelper oss å se forbi det som går viralt, sier han etter at samtalen er over.
Sales er enig med Safi i at Palestina-campen har blitt et spesielt sted og påpeker at leiren har en viktig rolle når det kommer til formidling.
– Jeg tror så mye av arbeidet vårt her i campen handler om å lære.
Sales sammenligner aktivitetene i leiren med universitetet. Aktivistene arrangerer foredrag, workshops og samtaler.
– Det siste foredraget vi hadde var det en Israelsk forsker som holdt. Det å få innspill fra så mange kanter som mulig er en stor del av det vi gjør.
Det er ikke bare formidling som skjer i Palestina-campen. Forrige uke arrangerte studentene en spontanaksjon i forbindelse med at Kongsberggruppen var på besøk på UiO, forteller Safi. – Campen gjør det også lettere å drive med aktivisme. Sånne ting som spontanaksjoner skjer når det er et fysisk sted å møtes.
Det tar ikke slutt før Palestina er fritt
Gabriel Sales, aktivist i Palestina-campen
Kampen fortsetter
Til tross for at studentene i Palestina-campen snart skal pakke sammen, vil arbeidet for akademisk boikott fortsette. Studenter for Palestina, som blant annet sto bak etableringen av campen, vil være sentrale i å videreføre engasjementet, forteller Safi. Hvordan de vil bruke ressursene som frigjøres, skal diskuteres framover.
– Mange her ønsker å jobbe gjennom Studenter for Palestina, men vi har også aktivister som vil gjennomføre aksjoner uavhengig av foreningen.
Safi understreker at oppløsningen av campen også gir aktivistene mulighet til å bruke flere kanaler.
– Vi har vært veldig greie når det kommer til forstyrrende aksjoner («disruption») fordi vi representerer et sted og en studentforening. Når campen løses opp får vi som individuelle aktivister mer spillerom til å aksjonere, uten at det er på vegne av alle, forklarer hun.
Sales informerer om at Studentparlamentet har vedtatt en resolusjon om å etablere et permanent sted på campus for informasjonsspredning om Palestina.
– Dette er ingen slutt. Det tar ikke slutt før Palestina er fritt. Kampen fortsetter, sier han.