Skal levere: Geir Helge Espedalen, adm.dir. i Akademika, lover at bokhandelen skal være garantist for at alle fag får tak i pensum fra hele verden til enhver tid.

Har blitt et

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil ikke karakterisere det som en redningspakke.

Geir Helge Espedalen, adm.dir. i Akademika

Akademika as

  • Akademika eies av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og Studentsamskipnaden i Trondheim, med henholdsvis 60 og 40 prosent av aksjene.
  • Konsernet består av Akademika forlag og 29 butikker i Oslo, Akershus, Trondheim, Telemark, Buskerud, Tromsø, Narvik og Bodø, i tillegg til nettbutikk.
  • Selskapet har de siste årene tatt over flere bokhandler flere steder i landet, og slo seg i 2011 sammen med studentbokhandelen Tapir i Trondheim.
  • – Situasjonen er kjempeproblematisk

    Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT), Tone Vesterhus, fortviler over prosessen rundt Akademikas kapitaltilførsel.

    – Hovedstyret i SiO gjør veldig dumt i å ikke involvere VT i denne avgjørelsen, sier hun.

    – Akademika har vært for lukket for oss, og dermed har vi ikke kunnet få en god debatt om selskapets rolle i studentvelferden. Vår beskjed til det nye Hovedstyret er at denne situasjonen ikke kan fortsette.

    Vesterhus forteller at Velferdstinget ble informert om kapitaltilførselen først etter at beslutningen var tatt.

    – At vi får vite dette i etterkant, svekker studentstyringen av Akademika. Det er problematisk for vår del, men det fører også til at Akademika taper legitimitet. Studenter vil alltid trenge lærebøker og pensum, men det ikke noen selvfølge hvilken rolle Akademika skal spille, sier studentlederen.

    Dårlig klima

    Dette er andre gang på kort tid der VT går i klinsj med studentrepresentanene i SiOs hovedstyre. For to uker siden gikk Vesterhus hardt ut mot SiOs vedtak om øvre aldersgrense for studentboliger. Vesterhus vil ennå ikke fremme mistillitsforslag mot studentrepresentanter i SiO-styret.

    – Men vi synes situasjonen er kjempeproblematisk. Det må komme tydelig fram at det nåværende Hovedstyret ønsker en endring på dette området. Det må komme tydelig fram at de vil inkludere studentene i prosessen med å få et studentstyrt Akademika, sier hun.

    – Ble informert

    En av studentrepresentantene i SiOs hovedstyre er Magnus Nystrand, som etter nyttår tiltrådte som styreleder i SiO. Ifølge ham ble Arbeidsutvalget informert om kapitaltilførselen til Akademika under et formøte forrige høst.

    – Men i forbindelse med kapitaltilførselen til Akademika var det informasjon som var konfidensiell, så det hadde vært vanskelig om VT som organ skulle ta dette opp, sier han.

    Nystrand vedgår imidlertid at dialogen med studentpolitikerne må bli bedre.

    – Vi ser denne dialogen som helt sentral. Dette er et område jeg vil satse på å forbedre.

    –Svekker studentvelferden

    Tove Vesterhus er nå bekymret for konsekvensene av Akademikas pengebehov.

    – Når det spyttes penger i én divisjon i SiO, vil det gå på bekostning av noe annet, sier hun.

    SiOs styreleder Nystrand forsikrer derimot at Hovedstyret vil følge veldig nøye med på utviklingen i selskapet.

    – Driver SiO nå med subsidiering av et selskap som ikke klarer å holde seg flytende på egenhånd?

    – Vår helt klare forutsetning er at Akademika over tid skal være økonomisk bærekraftig. Det kommuniserer vi til selskapets styre, svarer Nystrand.

    – Hva vil dere si dersom Akademika på nytt trenger milliontilskudd etter et par år?

    – Jeg kan ikke forskuttere noen ting. Framtida vil vise hva som skjer. Men på sikt, mange år fram i tid, så kan man ikke legge opp til en ordning der vi subsidierer – som du sier – Akademika. Det er helt klart forutsetninga at selskapet blir økonomisk bærekraftig.

    universitas@universitas.no

PENGESLUK

I 2011 opplevde bokhandelen Akademika et underskudd på 15, 4 millioner kroner (se grafikk). Etter nok et krevende år økonomisk henvendte selskapet seg i desember til eierne, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT), og ba om penger.

Ved en såkalt emisjon tilførte samskipnadene henholdsvis 27 og 18 millioner kroner, til sammen 45 millioner til Akademika.

  • Etter flere år med underskudd måtte Akademika rett før jul be om penger fra studentene for å sikre bærekraftig drift.
  • Leder av Velferdstinget, Tone Vesterhus, mener Akademika har vært for lukket og synes situasjonen er uholdbar.

Dette tilsvarer nesten den årlige inntekten SiO får fra Oslo-studentenes semesteravgifter.

– Vi er glad for at vi har eiere som tenker langsiktig og ville gå inn med kapital, sier administrerende direktør i Akademika Geir Helge Espedalen.

Han vil ikke kalle millionoverføringen for en redningspakke.

– Nei. Dette er et ledd i den omstillingen vi er inne i for å sikre en framtidig, bærekraftig drift, sier han.

– Hva ville skjedd hvis dere ikke hadde fått ny kapital?

– Kapitaltilførselen er et av flere ledd i den omstillingen vi er inne i for å sikre en framtidig bærekraftig drift, svarer Espedalen.

Tøff hverdag

Akademikas 2012-regnskap er ennå ikke klart, og Espedalen ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan utviklingen var i fjor.

– Det er for tidlig å gi et presist svar på det spørsmålet. 2011 var et veldig krevende år for Akademika, og jeg kan si at 2012 var enda mer krevende, sier han.

Rett før jul ble det kjent at Akademika sier opp til sammen 25 ansatte i Oslo og Trondheim.

– Den siste tiden har vi gjennomført betydelige omstillinger, blant annet på bemanningssiden og gjennom en spissing av vareutvalget, for å sikre best mulig bærekraft for selskapet. Ønsket om kapitaltilførsel var et ledd i denne tilpasningen, sier Espedalen.

Han medgir at konkurransesituasjonen i markedet er særdeles hard, og at flere aktører og et hardt tidspress øker behovet for omstilling.

– Vi ser det som fornuftig å gjennomføre disse tiltakene nå. Endringene skal føre til at vi fortsatt kan levere gode produkter og bedre resultater i framtiden, forsikrer direktøren.

SiO og SiT vil ikke dele informasjon om selskapets finansielle stilling eller prognoser for den økonomiske utviklingen i selskapet. Universitas har bedt om innsyn i dokumentene som ble framlagt for studentsamskipnadene i forkant av kapitaltilførselen, men fått avslag.

Dette begrunnes med «forretningsmessige hensyn».

– Kompleks virksomhet

SiO er den største eieren i Akademika, med en eierandel på 60 prosent. Lisbeth Dyrberg, administrerende direktør i konsernet, er den som har lagt fram forslaget om pengestøtte til SiOs hovedstyre.

– Kommer Akademikas tap til å ramme andre velferdstilbud fra SiO?

– SiO er et stort konsern, med en kompleks struktur. Styret har i sin strategi for 2020 vedtatt at vi skal ha en samlet resultatmargin på 3 prosent for å sikre SiO tilstrekkelig økonomisk handlefrihet for å gjennomføre vedtatt vekst i framtiden, særlig innen eiendomsområdet. De ulike virksomhetsområdene går ulikt godt til ulike tider. Med et samlet forsvarlig konsernresultat over tid vil vi ha det nødvendige handlingsrom for å finne løsninger samtidig som man må se helhetsbildet slik at de ulike delene spiller sammen på en god måte, sier hun.

– Var det et nei?

– Det er ikke ja- eller nei-svar på spørsmålet ditt, det er som besvart et langt og mer omfattende svar, sier Dyrberg.

Powered by Labrador CMS