Etterlyser åpenhet i Akademika

I oktober avslørte Universitas at styremedlem i Akademika, Fred Selnes, har en trippelrolle i prosjektet Smart Lærebok.

Publisert Sist oppdatert

Ledelsen bør kunne dokumentere at prosessen har vært ryddig.

Beate Sjåfjell, jusprofessor ved UiO

Dette er saken:

  • Professor Fred Erling Selnes sitter i styret i Akademika. Hans lærebok Innføring i markedsføringsledelse er valgt ut til å delta i Akademikas pilot-prosjekt Smart Lærebok.
  • I tillegg leverer Selnes’ konsulentselskap Customer Portfolio Management Scandinavia AS konsulenttjenester til prosjektet. Selnes’ er grunnlegger, største eier, styreleder og konsulent i selskapet.
  • Smart Lærebok er et pilotprosjekt i Akademika som går ut på å lage en digital, nettbasert lærebok. Boken som benyttes i pilotprosjektet heter Innføring i markedsføringsledelse og benyttes av bachelor-studenter ved Handelshøyskolen BI.
  • Selnes er tidligere professor ved Handelshøyskolen BI og er nå ansatt som professor i strategi og markedsføring ved Høgskolen i Buskerud.
  • Akademika er både et forlag og en bokhandlerkjede som eies av studentene gjennom Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og Studentsamskipnaden i Trondheim.
  • Hemmelig handel

    Akademika er pliktig til å oppgi handel med såkalt nærstående parter i årsregnskapet dersom transaksjonene er «vesentlige». Da skal beløpene oppgis i regnskapets noter, ifølge Regnskapsloven.

    Administrerende direktør i Akademika, Geir Helge Espedalen, bekrefter overfor Universitas at konsulentselskapet CPM Scandinavia AS og Fred Selnes som lærebokforfatter er nærstående parter for Akademika. Likevel står det ingenting om handelen mellom CPM Scandinavia og Fred Selnes i årsregnskapet for 2011, og Akademika vil ikke opplyse om hvor store summer Selnes-leveransene utgjør.

    Espedalen begrunner dette med at leveransene er vanlige, forretningmessige avtaler av begrenset økonomisk størrelse.

    «Vi har nå gått nærmere inn i problemstillingen med revisor og har vurdert avtalens størrelse til å ikke være så vesentlig at den skal opplyses i notene» skriver Espedalen i en e-post.

    haakonff@universitas.no

– Ledelsen må dokumentere at prosessen har vært ryddig, sier jusprofessor Beate Sjåfjell.

Det var Akademika-ansatte som tidligere i høst [varslet om uheldig rolleblanding](1) i forbindelse med Akademika-prosjektet Smart Lærebok (se faktaboks). De ansatte ønsket ikke å stå fram med navn av frykt for konsekvensene.

Bakgrunnen for de ansattes kritikk, er at et av Akademikas egne styremedlemmer, professor Fred Erling Selnes, har blitt plukket ut til å levere boken til pilotprosjektet. I tillegg kjøper Akademika konsulenttjenester til prosjektet fra Selnes eget konsulentselskap Customer Portfolio Management Scandinavia AS (CPM AS).

Professor reagerer

Beate Sjåfjell, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, vil ikke utelukke at de ansatte i Akademika har rett når de kaller dette en uheldig rollesammenblanding.

– Det vi vet her, gjør at det er rimelig å stille spørsmålet. Det må være opp til de involverte å legge frem informasjon som kan vise oss at dette har foregått på en skikkelig og ordentlig måte, sier Sjåfjell, og utdyper:

– Hvis det er slik at konsulentselskapet CPM AS, og Selnes’ lærebok, ble valgt på grunn av personens innflytelse i selskapet som styremedlem, er det ikke sikkert at dette var de beste valgene for Akademika. Men det kan også hende at dette var det beste valget for selskapet – det er vanskelig for en utenforstående å vurdere, sier hun.

Sjåfjell, som er ekspert på selskapsrett, advarer om at en kombinasjon av roller slik som Selnes har i Akademika, gir økt risiko for at beslutningene som blir tatt ikke er i tråd med selskapets interesser.

Anbefaler åpenhet

Selnes har som styremedlem vært med å vedta Akademikas strategi, som Smart Lærebok er en viktig del av. Det er ledelsen i Akademika som har valgt ut Selnes’ bok og Selnes’ konsulentselskap til å bistå i Smart Lærebok-prosjektet.

– Ledelsen bør være nøye med å gå frem på en slik måte at det ikke i ettertid kan se ut som om det har vært en favorisering av et styremedlem, sier Sjåfjell.

– Hva kan Akademika gjøre for å vise at prosessen har vært god?

– Ledelsen i Akademika bør kunne redegjøre for prosessen og legge frem, så langt som mulig, en dokumentasjon for at prosessen har vært ryddig, svarer jusprofessoren.

Universitas har gjentatte ganger bedt Akademika om innsyn i prosessen rundt Smart Lærebok, uten hell.

«Ut fra konkurransehensyn gir ikke Akademika innsyn i strategi, styrereferater eller dokumentasjon av den interne prosessen,» skriver administrerende direktør i Akademika, Geir Helge Espedalen, i en e-post til Universitas.

– Stol på styret!

Espedalen får full støtte fra Akademikas nyvalgte styreleder, Kjell Standal. Styrelederen avviser blankt jusprofessorens anbefaling om å framlegge dokumentasjon på at innkjøpene til Smart Lærebok-prosjektet har skjedd uten at Selnes har blitt favorisert.

– Vi kan ikke blottlegge interne dokumenter. Det er mulig man kan gjøre dette på et universitet eller en høyskole, men ikke når man er utsatt for beintøff konkurranse, sier han.

Ifølge Standal har både styret og administrasjonen hatt ryddige prosesser rundt Smart Lærebok-prosjektet.

– Hva professor Sjåfjell mener med at man må dokumenter prosessen skjønner jeg ikke. Et aksjeselskap ledes i henhold til Aksjeloven, og dokumentasjon utover det loven krever, er derfor ikke nødvendig. Det er selvsagt mulig at man ut fra et teoretisk perspektiv kan tenke seg, og ønske seg, at tingene var annerledes, men i et konkurranseutsatt marked er det slik et aksjeselskap må og skal ledes, sier styrelederen.

– Vær varsom

Jusprofessor Sjåfjell understreker at valgene av Selnes’ selskaper som leverandører godt kan være i tråd med Akademikas interesser.

– Det kan jo hende at Selnes kun har forsøkt å hjelpe Akademika og studentene ved å stille sin bok og sin tid til disposisjon. Men i en slik situasjon som vi ser her, hvor Selnes er styremedlem, involvert i konsulentselskap som Akademika bruker, og forfatter av bok som brukes i dette prosjektet, burde etter mitt syn både Selnes og Akademika forstått at man i hvert fall måtte gå meget varsomt frem, sier hun.

Selnes selv ønsket ikke å kommentere saken. Han har tidligere uttalt i Universitas at han ikke har personlige økonomiske interesser i Smart Lærebok-prosjektet og at det har vært åpenhet om hans ulike roller overfor styret og ledelsen.

Powered by Labrador CMS