Vil ha «student-hub»
Lokalene til Akademika blir snart ledige. Studentparlamentet mener de bør gå til studentforeningene, der kun en brøkdel har et fast sted å være.
Akademika, bokhandelen som har vært pensumformidler på Blindern i over 70 år, legger ned om kort tid. Norli bokhandel blir snart å se i Frederikke-bygget, og hvem som skal overta de tomme lokalene etter Akademika i Kristian Ottosens hus er enda usikkert. Leder i Studentparlamentet Sondre Klunland er tydelig på hva han vil at lokalene skal brukes til.
– Vi har omkring 300 foreninger på UiO og kun en brøkdel av dem har fått tildelt et fast sted. Det blir nok mange foreninger som vil tørste etter en plass. Vi ønsker at så mange som mulig skal få nettopp det, sier han til Universitas.
Klungland ser for seg at bygget kan bli en «student-hub» ettersom grønt kontor allerede har flyttet over til huset og ledelsen planlegger et gjenbrukstorg i bygget.
Ikke SiO
Klungland forteller videre at han ville blitt overrasket om Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) fikk fortrinnsrett på lokalene. Han ser heller ikke for seg en privat aktør som potensiell overtager.
Det blir nok mange foreninger som vil tørste etter en plass
Sondre Mattias Klungland, leder av Studentparlamentet ved UiO
– Det har ikke vært noen innspill angående det så langt i prosessen så vidt jeg vet. Det hadde i så fall blitt upopulært, sier han.
Samtidig understreker han at aktører på de ulike fakultetene kan spille en rolle i en endelig avgjørelse, ettersom UiO-ledelsen også ønsker innspill fra dem.
– Det har for eksempel vært snakk om et realfagssenter i regi av det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Da jeg hørte om det tenkte jeg: nei. Vår politikk er tydelig på at vi ønsker en mer fri møteplass for studenter enn som så, sier Klungland. Universitas har ikke fått bekreftet forslaget om et realfagssenter fra andre kilder.
Viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker, bekrefter at sannsynligheten er liten for at en privat aktør eller SiO vil ta plass i lokalene.
Administrerende direktør i SiO Andreas Eskelund forteller at de ikke har meldt inn noe ønske om de aktuelle arealene.
– SiO heier på studentfrivilligheten, og vi er positive til at studentforeningene får mer arealer i bygget til sine behov, skriver Eskelund i en e-post til Universitas.
Ingenting er besluttet
Bjørn Stensaker påpeker at UiO-ledelsen, i samarbeid med eiendomsavdelingen, er på et tidlig stadium i prosessen hva angår fremtidig drift av Kristian Ottosens hus. De tar imot innspill fra både fakulteter, foreninger, enkeltstudenter og andre aktører tilknyttet Universitetet. Et helhetlig konsept er ikke utarbeidet og ingenting rundt hva som skal skje i lokalene kan bekreftes endelig.
– Ingenting er endelig besluttet. Men studentarealer og studentaktiviteter er høyt oppe på prioriteringslisten. Det hadde vært fantastisk å fylle lokalene med mennesker og aktivitet. Slik kan det bidra til å revitalisere hele Frederikkeplassen og gjøre campus mer levende, sier Stensaker.
Direktør i eiendomsavdelingen ved UiO, John Skogen, er heller ikke fremmed for at lokalene overtas av studentforeninger.
– Det er helt klart en mulighet at studentforeninger kan ta i bruk deler av disse lokalene. Beslutning om bruk av arealene vil fattes av UiO-ledelsen, skriver han i en e-post til Universitas.
– Direkte demokrati
Forrige uke publiserte UiO en story med spørsmålet «Hva vil du ha i Kristian Ottosens hus?» på sin offisielle Instagram-konto med link til et nettskjema. Dette synes Studentparlamentsleder Klungland er positivt.
– Det vitner om et ganske direkte demokrati, kan man si. Det er positivt at UiO fremmer en innspillsrunde hvor alle Blindern-studenter kan komme med ideer, sier han.
Studentparlamentet har vært i høring med ledelsen hvor de erfarte at deres forslag ble tatt på alvor. I politikken Studentparlamentet har vedtatt er hovedmålet at lokalene skal bli omgjort til studentarealer.
– Vi vil at arealene, uansett hva de blir brukt til, skal være studentstyrt, sier Klungland.
Stensaker kan ikke antyde en endelig dato for en beslutning, men hvis oppussingsbehovene er små kan lokalene tas i bruk raskt etter at en beslutning er tatt.
– Det er viktig at vi har en dynamisk tilnærming til prosessen når slike store, fantastiske lokaler på Blindern plutselig står åpne for noe nytt. I hvert fall hvis de blir tildelt studentene, sier Klungland.