Viser solidaritet med tyrkiske akademikere
Tyrkisk akademias motstand mot myndighetenes krigføring har ført til pågripelser og oppsigelser. Nå viser norske akademikere sin støtte.
Forholdene i de kurdiske områdene sørøst i Tyrkia preges av strid og konflikt. Sivile blir drept, og mange er på flukt. Tyrkiske myndigheters krigføring mot kurdiske militante førte i januar i år til at gruppen «Akademikere for fred» skrev et opprop. Der ba de tyrkiske myndigheter om å få slutt på massakrene, og heller fokusere på forhandlinger og fred. Oppropet ble undertegnet av over tusen akademikere i Tyrkia. Som et resultat har flere blitt pågrepet og tvunget til å si opp sine stillinger. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har reagert med å kalle akademikerne for «forrædere».
Viser støtte
Nå får oppropet stor internasjonal støtte fra mange utdanningsinstitusjoner – deriblant Norge, hvor en underskriftskampanje er i gang. På nettsiden «Et støtterop fra norske akademikere» kan vitenskapelige ansatte ved norske universiteter og høyskoler signere oppropet.
– Målet er å vise solidaritet med våre tyrkiske kollegaer. Det tyrkiske regimet blir stadig mer autoritært, og det krenker grunnleggende menneskerettigheter, sier Steinar Stjernø, professor i samfunnsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Det er de to professorene Stjernø og Knut Kjeldstadli som står bak initiativet til kampanjen i Norge, og hittil har over 250 akademikere undertegnet oppropet.
– Det er viktig å bidra til stadig oppmerksomhet rundt vilkårene for kritiske akademikere i Tyrkia, sier historieprofessor Knut Kjeldstadli, ved Universitetet i Oslo.
Økt oppmerksomhet
Selv med flyktningkrisen og krigen i nabolandet Syria, er det viktig at vi ikke glemmer krenkingen av menneskerettigheter innad Tyrkia, mener Kjeldstadli. Han understreker viktigheten av at universitetene må forsvares.
– Dersom vi ikke skal kunne diskutere den kunnskapen som skapes i universitetene på en kritisk måte, så vil det ikke bli rom for kritisk ettertanke og refleksjon. Hvis universitetene skal dikteres politisk, så mister de mye av sin egentlige verdi. Vitenskapen vil bare bli en annen form for politisk tale, sier Kjeldstadli.
Han håper den internasjonale kampanjen kan utgjøre en forskjell, og være med på å forsvare både akademisk frihet og ytringsfrihet.
– Forhåpentligvis kan summen av mange slike tiltak bidra til at tyrkiske myndigheter ikke kan fortsette å trakassere akademikere, sier han.