Leder:
Hvis du skal gjøre noe ordentlig, må du gjøre det selv
Det er vanskelig å få seg jobb uten en grad fra universitetet. Men gjør det til en stolthet i livet at det er du som har fullført den graden, at du har brukt nøtta på en god måte.
Det er snart to år siden kunstig intelligens for alvor kom på banen for allmennheten. Siden har debatten rast i diverse avisspalter, også i denne avisen, om hvorvidt det er nødvendig, hva det kan brukes til, om hvor smarte disse språkmodellene faktisk kan bli, og om dette er jordens undergang. Da OpenAI-sjefen Sam Altman gikk ut og sa at dette enten blir slutten på verden slik vi kjenner den, eller en mulighet til å tjene tonnevis med penger, ble mange urolige. Men verden slik vi kjenner den består enn så lenge.
Å ta høyere utdanning skal være vanskelig.
Uansett er det mye man kan si om KI. Det er utvilsomt nyttig og kan brukes til, ja, det meste. Kanskje ikke så overraskende har det vist seg at å bruke kunstig intelligens har sine ulemper. En av dem er at det krever svært mye energi og dermed ikke er så klimavennlig. Som du kan lese i denne ukens Universitas krever det mye vann å kjøle ned et datasenter. Det du også kan lese om ukas avis er at mange studenter bruker KI på eksamen, selv om de har fått beskjed om å la vær. Universitetslærere verden over slår alarm om at studentene rett og slett ikke gidder å lese. Flere har tidligere etterspurt tydeligere retningslinjer når det kommer til bruk av KI i akademia. Det trengs. Men vi som studenter må også selv reflektere over hvor mye vi ønsker å benytte oss av verktøyet. Denne lederen går derfor ut til alle studenter der ute som bruker KI for å slippe å gjøre jobben: du gjør dette frivillig. Å ta høyere utdanning skal være vanskelig.
Ja, det er vanskelig å få seg jobb uten en grad fra universitetet. Men gjør det til en stolthet i livet at det er du som har fullført den graden, at du har brukt nøtta på en god måte. Kanskje finner du ut at det til og med er litt gøy. Det trenger ikke en gang være så bra. Men originale tanker og ideer, uansett hvor kronglete formulert, er uendelig mye mer verdifulle enn KI-genererte selvfølgeligheter alle andre også kan få servert av en språkmodell.
Når eksamen eller obligatoriske innleveringer står på trappene er det forståelig at man i desperasjon tyr til enkleste utvei. Tekstene var for lange til at du gadd, eller hadde tid til å lese dem. Fristen kommer stadig nærmere og du går for den utveien du vet at i det minste vil gi deg noe å levere. Men istedenfor å sitte igjen med en slags grufull mestringsfølelse (det gikk denne gangen også) og en erfaring du kan ta med deg til neste eksamen, er følelsen man sitter igjen med etter å ha brukt KI til å jukse hjertebank en uke i strekk, fordi man er redd for å bli tatt. I hvert fall ifølge «Chris», som du kan lese om i ukens utgave.
Legg litt integritet i arbeidet ditt som student, selv om det er dørgende kjedelig. Neste eksamen er det du som skriver. Som «Chris» har erfart: Det er bedre å levere en egenskrevet dårlig tekst, enn en vag KI-tekst.