Akademia bør vise hvor skapet skal stå
Debatten om våpen til Ukraina har vært en øvelse i uetterrettelighet. Nå er det på tide å mobilisere mot de forvridde verdensbildene.
Krigen i Ukraina er stadig i utvikling. De siste ukene har kampene økt i intensitet, og konflikten har tilspisset seg. Med det har en debatten om norsk våpenhjelp til Ukraina blusset opp for fullt.
Den har også blitt intens og spisset seg til. Dette kom senest til syne under NRKs Debatten ledet av Fredrik Solvang i forrige uke.
De to sidene i saken var representert ved flere kjente politikere på flertallssiden av diskusjonen.
Den andre, marginale siden på ytre venstre fløy var derimot representert ved mindre kjente stemmer, nemlig sentralstyremedlem i partiet Rødt Joakim Møllersen og tidligere nestleder i samme parti Marielle Leraand.
De fikk i beste sendetid presentere sine argumenter for hvorfor Norge ikke burde sende våpen til det invaderte Ukraina. Vi fikk også et tydelig innblikk i deres virkelighetsoppfatning og verdensbilde.
Og for en virkelighetsoppfatning det er. Den bygger på selektive fakta som til tider er ren løgn. Blant påstander om at Ukrainas regjering selv mener de utkjemper «Natos krig», til at Nato og USA aktivt saboterer fredsforhandlinger – det er ingen grenser for hvor grunnløse enkelte av påstandene var.
Mest hårreisende var nok påstanden om at Nato ønsker at krigen skal trekke ut. Man skal se mange timer med politisk debatt for å gjenkjenne cherry picking av «fakta» på et tilsvarende nivå.
Også den interne logikken i argumentasjonen er ikke-eksisterende. Tidligere SV-nestleder Snorre Valen har med stort hell allerede dissekert denne selektive argumentasjonen og ulogiske virkelighetsoppfatningen i en kronikk i Trønderdebatt.
Trøsten i denne håpløse debatten er heldigvis at standpunktet som ble representert av Møllersen og Leraand representerer holdningene og virkelighetsoppfatningen til kun en marginal del av de norske befolkningen. Hittil.
For det er en reell fare for at dette verdensbildet sprer seg til flere.
Det er nemlig Putins fremste håp og ønske er at Vestens samlede motstand mot invasjonen skal slå sprekker og svinne hen. Møllersen og Leraand har blitt kalt Putins medløpere.
Sterke ord, men en merkelapp som det blir enklere å enklere å forsvare. Det er som byrådsleder Raymond Johansen sa i samme debatt forrige uke: «Hvis de holdningene du har er de som om noen måneder vil gjennomsyre Europa, har Putin lyktes i å splitte Europa.»
Putin vet også at strategien kan fungere, fordi han har fått det til før. Mest kjent er vel presidentvalget i USA i 2016, som det er bred enighet var påvirket av russisk propaganda.
Illiberale krefter fra autoritære regimer har ingenting å gjøre i utøvelsen av liberale demokratier. Det sier seg selv at samfunnet må gjøre alt i sin makt for å forhindre slik påvirkning.
Heldigvis er det en medisin som aktivt kan forebygge dette.
Og som leser av akkurat denne avisen, er sjansen stor for at akkurat du – indirekte – kan bidra. I direkte opposisjon til verdiene som deler av ytre venstreside nå lener seg på, står det store, globale fellesskapet som du er en del av.
Jeg snakker selvsagt om akademia.
Putins fremste håp er å vente på at splittelsen skal ta oss
Tord Magnus Håland Dyrkorn, idé- og debattredaktør i Universitas
Akademia, forskning og intellektuell debatt har et sett med iboende verdier som, dersom de får utspille seg, kan ta knekken på argumentasjonsformen som Putins medløpere fører.
Vi må bekjempe populistisk propaganda med etterrettelige argumenter; vi må bekjempe grunnløs ideologi med logiske resonnementer som holder vann; og vi må bekjempe forvridde verdensbilder med kald fakta og empiri.
Den ytre venstresidens argumentasjon som vi har vært vitne til den siste tiden, står langt unna disse idealene.
Uansett om det er kjemi, internasjonale relasjoner, idéhistorie eller sykepleie du studerer, er dine etterrettelige og velfunderte bidrag til det helhetlige akademiske ordskiftet til hjelp. Men det er også på tide at akademia nå tør å ta større plass i debatten.
Fra flere faglige hold må akademia nå rykke ut med sine beste forskere og formidlere. Den villedende og direkte feilaktige argumentasjonen som Putin bare venter på at skal splitte oss, kan ikke få stå uimotsagt fra universitetene og høyskolene i dette landet.
Akademia må gjøre det akademia kan best og ta sin rettmessige plass i den polemiske krigføringen mot faktafeilene og misforståelsene i våpendebatten. Vi må vise dem hvor skapet skal stå.
Putins fremste håp er å vente på at splittelsen skal ta oss. Heldigvis er vår fremste motivasjon at vi i tillegg til moralen, også har både faktaen og logikken på vår side.