Fra rumpeldunk til sverdkamp
I 2024 sto over 6000 studenter på venteliste for å delta i studentidrett i Norge. Likevel finnes det mange studentorganiserte idrettsorganisasjoner som kunne trengt flere medlemmer.
En kjølig mandag ettermiddag har rundt ti personer samlet seg på Norges Idrettshøyskoles fotballbane på Sognsvann. Men det er ikke fotball som står på menyen idag. Oslostudentenes Idrettsforening (OSI) Quadball har samlet seg for å spille sporten som er mer kjent som rumpeldunk. Det er for få på trening til å kunne spille treningskamp, så det blir med grunnleggende øvelser idag.
Det er ikke sånn at vi alle er Harry Potter nerder heller
Roland M. Mork (25), leder for OSI Quadball
– Folk vet ikke om sporten, forteller leder for OSI Quadball Roland M. Mork (25).
Mange tenker kanskje på Harry Potter og trolldom når de hører ordet «rumpeldunk». I virkeligheten er Quadball en sport som kombinerer rugby, kanonball og håndball. Jørgen Abell Vik (25) forteller at de rundt 25 minutter lange kampene krever stadige bytter, ettersom man er forventet å slite seg ut etter cirka 5 intense minutter på banen.
– Det er mye å tenke på i forhold til andre sporter, påpeker Vik.
Har deltatt i NM
– Folk forventer at det er mer nerdete, det er ikke sånn at vi alle er Harry Potter nerder heller.
Mork forteller at hovedgrunnene til at folk burde melde seg inn i OSI Quadball er at det er god trening, godt miljø og åpenhet for alle som vil være med.
– Alle som vil kan spille, forteller Mork
OSI Quadball har deltatt i NM, til tross for at mange av spillerne forsvinner til Sagene IF Rumpeldunkklubb når de er ferdig å studere. I april skal de til Spania for å spille i European Quadball Cup
– Jeg kjenner folk i halve Norge, halve Europa, forteller dagens trener Toph Happl (25).
Det er for å finne balanse i seg selv
Erik Gretteberg Engedal (33), leder for OSI Aikido
Samurai-studenter
Etter rumpeldunk-treningen går veien videre til kampsportrommet på Domus Athletica, der Universitas møter gjengen som utgjør OSI Aikido. De hadde ikke hatt noe imot å ha flere enn de 16 betalende medlemmene de har i dag.
– Vi bruker en del energi og tid på promotering, sånn at vi ikke plutselig ett semester ikke har noen medlemmer igjen. Men vi skulle gjerne brukt den tiden på å øke kvaliteten på treningen istedenfor, forteller leder Erik Gretteberg Engedal (33).
Aikido er en kampsport som bygger på tradisjonene fra Japans samuraier, med hovedfokus på konflikthåndtering, og et prinsipp om aldri ville skade noen.
– Det er for å finne balanse i seg selv og det er veldig god trening for kroppen og for sinnet, forteller Engedal.
Det er grunnet dette at det ikke finnes turneringer i Aikido, som velger å heller fokusere på samholdet mellom dem som deltar.
På trening er det stor variasjon i erfaring. Instruktør Jo Ring Giske (60) har deltatt på OSI Aikido i 40 år. Andre har deltatt i to uker. Dina A. Farmakidis (25) er student og har vokst opp med idretten.
– Jeg elsker alt ved det, det kommer godt med når man sitter mye stille på lesesalen, forteller hun.
På øvelsen får man se intrikate bevegelser der man øver seg på å falle grasiøst, bevege føttene rytmisk, og kaste hverandre veggimellom. Det er høyt fokus på kontroll, og respekt for hverandre i rommet, likevel tillater man seg å le og klappe når instruktørene viser hvor hardt det går an å falle.
Sverdkamp med stokk
Det viser seg at det er flere japanske kampsporter man kan delta i gjennom OSI. OSI Kendo trener på Athletica Blindern og har også ledige plasser. Kendo er en tradisjonell japansk kampsport der man kler seg i rustning og kjemper med bambusverd. I Japan er det over en million aktive utøvere, men på åpen dag for OSI Kendo møtte kun rundt 20 studenter på åpen trening.
– Vi er en liten, men tett sammensveiset gjeng. Vi reiser på forskjellige konkurranser hvert år, blant annet NM og noe internasjonalt for de mer erfarne, forteller trener Alice Powell (33). OSI Kendo har tre treninger i uken, med mulighet for flere.
Til tross for et noe skummelt premiss virker det ikke som disse treningene eller kampene er på liv og død.
Ukjente sporter
Alle tre lederne fra de forskjellige idrettene nevner at hovedgrunnen til at folk ikke søker seg inn er at sporten generelt sett ikke er kjent blant mange. Kulturen i Norge er ikke bygget rundt japanske kampsporter eller rumpeldunk. Slik kommer det nok alltid til å være, men for studenter som trenger utløp som de ikke finner på ventelisten til OSI Fotball, Håndball eller Volleyball, kan de kanskje finne dem blant de mange andre idrettsforeningene her i Oslo.