Bak baren: Studentene ved AHO har stiftet en organisasjon som drifter studentpuben. F.v. Peter Mikael Landstad, Gustav Østby Pedersen og Einar Mar Malmquist

Make AHO-puben great again

Puben på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo var et synkende skip, nå har studentene tatt grep for å bevare møteplassen sin: – Alle er velkomne, sier leder for pubstyret.

Publisert

Varierende engasjement blant studentene og lite motivasjon hos driftsansvarlige resulterte nesten i at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslos (AHO) torsdagspub ble historie.

– Da kontrakten med de som tidligere drev puben gikk ut i år, tok studentutvalget på AHO (SAHO) initiativ til å stifte en uavhengig studentorganisasjon som skulle drifte puben, sier styreleder Gustav Østby Pedersen til Universitas. Slik ble organisasjonen «AHO pub foreningen» stiftet, forteller han. 

Puben har allerede hatt fem uker med torsdagåpent siden semesterstart. 

Universitas møter tre av styremedlemmene inne på puben, et lite lokale som ligger rett innenfor AHOs hovedport. 

– Hele puben var et synkende skip, det var så mye som måtte fikses, sier Peter Mikael Landstad, styremedlem i pubstyret.

Alle rettigheter: Puben er profesjonalisert, og har egen skjenkebevilgning.

– Jeg opplevde at den kule puben, med kule arrangementer og billig øl døde i løpet av pandemien, og at vi ikke har klart å bygge den opp igjen. En av ambisjonene til styret er å få tilbake puben slik den var før. Av og til tuller jeg og sier «make AHO-puben great again», sier han og ler. 

– Hva er planen for videre drift?

– Kontinuitet, sier Pedersen. 

– Det er viktig for oss at vi klarer å holde åpent hver torsdag, folk skal alltid vite at puben er åpen, legger Landstad til.

En sosial møteplass

Pedersen forteller at hovedmotivasjonen for å holde liv i puben er den sosiale arenaen den skaper. 

 – Puben er veldig viktig for det sosiale på skolen. Et sted å møtes utenfor skoletid, der man kan bli kjent med medstudenter på tvers av kull og linje. 

Forrige torsdag ble det arrangert “jam session”. Et konsept med livemusikk som ble foreslått av en fransk utvekslingsstudent, legger Landstad til.

Styrelederen mener at den nye organiseringen vil øke studentenes følelse av eierskap og tilhørighet til puben, som igjen vil skape mer aktivitet og trivsel på skolen.

– Et mål med puben er at alle på skolen skal kunne si «jeg har en ide til et arrangement». Så stiller vi med lokale og bartendere, sier Pedersen.

Einar Mar Malmquist, økonomiansvarlig i styret, nikker og legger til:

– Jeg tror også en viktig forskjell med den nye foreningen er at alt av økonomi og administrasjon styres internt i foreningen av studentene. Det er gøy at man kan gjøre det man vil uten så mange mellomledd. 

Hele puben var et synkende skip

Peter Mikael Landstad

Med økonomisk støtte fra Frifond har styret rekrutteret 50 pubmedlemmer som skal være med på ukentlig drift ved å stå i baren og hjelpe til på arrangementer. 

– Vi merker allerede økt interesse. Ikke bare fra de som er nye på skolen, men også studentene som tar sine diplom på master, og de internasjonale studentene er glade for at vi har fått liv i puben igjen, sier Pedersen.

– Fra halloweenfeiring til loppemarked

Roksana Niebrzegowska er styrets eventansvarlig. Hun kunne ikke møte Universitas sammen med de andre styremedlemmene, men i en telefonsamtale forteller hun om ønsket om å skape en kul og variert møteplass for studentene. 

– Personlig er jeg veldig glad i musikk, og håper puben kan være en arena der nye DJer og artister kan få en plattform, også håper jeg at de nye medlemmene har ideer i alle sjangre.

Hverdagspub: Puben, som ligger på AHOs område, er åpen hver torsdag fra kl. 19-01.

Hun forteller at i ukene fremover skal det arrangeres alt fra visekonsert og halloweenfeiring til loppemarked. 

På tvers av skoler

Styremedlemmene forteller at i år har de også inkludert studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo (Khio), i pubdriften. 

– Jeg kjente en fyr fra Khio, som er mye i miljøet på AHO. Han var interessert i å være i styret. Dette så vi som en mulighet til å slå sammen det sosiale på skolene og møtes mer tverrfaglig, sier Pedersen før han legger til 

– Det er også mange fra AHO som har forelesninger på Khio. Så det er egentlig bare en slags invitasjon for at disse to skolene, på hver sin side av Akerselva, kan være mer med hverandre. 

– På grunn av plasseringen til puben er det naturlig at vi opplever mest kunst -og arkitektstudenter, sier Landstad. Samtidig legger alle tre vekt på at selv om det er en pub som skal fremme miljøet på skolen, er det et sted der alle er velkomne. 

Funket ikke

Frem til nylig ble AHOs pub driftet av cateringfirmaet Rockekokker, som også driver skolens kantine.

Innehaver av Rockekokker, Ariel Glaser, forteller om manglende motivasjon for å drifte puben. 

– Som ekstern aktør var det vanskelig å drive noe vi ikke hadde tilhørighet til, og ikke fikk noe profitt for. Vår oppgave ble å passe på at driften var innenfor regelverket. Studentene styrte resten. Vi opplevde driften av puben som et krav, og er bare glade for at studentene nå kan drive en pub som er for og av studenter, sier han.

Journalist i Universitas Ebbe Schieldrop er også medlem i pubstyret. Han har ikke vært involvert i arbeidet med denne saken.

Powered by Labrador CMS