MAKABER BILDEBRUK: -- Dette er sannheten om abort, mener professor Pat McEwen fra USA. Sammen med Abby Benham (t.h.) og David Lackey fra Operation Rescue/Operation Save America fikk de sterke reaksjoner mot sitt bildevalg på Frederikkeplassen på torsdag.

Viste bilder av maltrakterte fostre

Tverrkirkelig Nettverk og deres amerikanske gjester fra Operation Rescue/Operation Save America, klarte å få hele Frederikkeplassen på nakken.

Publisert Sist oppdatert

Forbipasserende studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO) ble torsdag formiddag møtt med et stort banner som avbildet aborterte og maltrakterte fostre på Frederikkeplassen. Leder i Studentparlamentet, Lina Johanne Strand, var også vitne til episoden.

– Det er helt forferdelig, jeg tror jeg aldri kommer til å glemme disse bildene. De må ta dette bort med en gang! Jeg er så provosert og lei meg, sa Strand til Universitas under demonstrasjonen.

Bildene skulle sette fokus på abortproblematikken, og kampanjen ble ledet av studentforeningen Tverrkirkelig Nettverk (TNet), og deres amerikanske gjester fra organisasjonene Operation Rescue/Operation Save America.

Reaksjonene ble til slutt så sterke at både Frode Meinich, direktør for Teknisk avdeling (TA), Astri Ottesen, driftsjef i TA og Kjell Sjøberg, områdeleder i TA, rykket ut for å få stanset kampanjen.

– Vi mottok en betydelig mengde henvendelser på kort tid om en støtende abortkampanje, både fra studenter, studentpolitikere, samt flere universitetsansatte, sier Meinich.

– Vi ble sensurert

– Jeg er veldig overrasket over universitetets reaksjon – vi verken ropte eller var voldelige, sier professor Pat McEwen fra Florida. Hun er talsperson for Operation Save America, og ville kun forkynne det hun mener er sannheten om abort.

– Abort er å drepe barn. Det virket ikke som universitetet likte sannheten. Først måtte vi fjerne det store banneret, noe vi gjorde. Deretter fikk vi beskjed om at vi ikke fikk lov til å dele ut brosjyrene våre, og til slutt fikk vi ikke engang lov til å føre samtaler med studentene, sier McEven..

Hun mener et universitet bør være åpent for ulike synspunkter.

– Hvis du kun lytter til meninger du liker, vil du få et begrenset perspektiv. Og om du alltid er enig med alle vil du heller ikke utvikle deg. Vi ble utsatt for sensur, slår McEwen fast.

– Men forstår du at noen kan bli støtt av bildene?

– Noen syns kanskje det er fælt, noen andre kan igjen mene at dette er bra. Det er derfor vi har ytringsfrihet.

Avviser sensurpåstand

Strand forstår ikke McEwens sensuranklager.

– Virkemidlene som var tatt i bruk på torsdag var ekstreme, og basert på å vekke avsky. Etter min mening gikk de langt over streken for hva som er greit å ha på campus. Men jeg vil gjøre det klart at man skal få lov til å ytre seg politisk. Jeg reagerte kun på fremstillingen, sier hun.

Strand mener også at informasjonen de delte ut ikke har rot i virkeligheten.

– «La barna leve»-brosjyrene var datert fra tilbake til 90-tallet, med mange metoder som ikke er aktuelle i dag. Blant annet bilder av fostre abortert ved 21. uke, samt en del abortmetoder som er ukorrekte i forhold til norsk praksis. Fremstillingen var usmakelig og laget på feil premisser.

Meinich er enig, og mener kampanjen stred veldig fra det kristne budskapet TNet har lagt frem de gangene de har stått på stand tidligere.

– Den gamle avtalen vi laget med dem nevnte ikke noe om å fremlegge slike saker, og vi har hele tiden hatt et uproblematisk forhold til studentforeningen, sier Meinich.

Han påpeker at TA ikke moraliserer med hensyn til hva folk skal få uttale seg om, og at bortvisningen ble tatt på bakgrunn av hvordan budskapet ble lagt frem. Meinich understreker også at TA ikke jaget amerikanerne vekk, men satte som betingelse at de provoserende plakatene og brosjyrene måtte fjernes for at de skulle kunne fortsette å ha stand på Frederikkeplassen.

– Vår jobb er ikke å være politiske dommere. Så lenge det går pent og ryddig for seg, ønsker vi å være mest mulig samarbeidsvillige, sier han.

Tar selvkritikk

– Jeg skjønner godt alt oppstyret som oppstod på torsdag, og burde på forhånd ha vurdert saken mer før jeg gikk god for at våre amerikanske gjester kunne stå der sammen med oss. I ettertid ser jeg at det er en avgjørelse jeg burde tenkt litt nærmere igjennom, sier leder av TNet, Arne Dag Johansen.

– Så du forstår reaksjonene fra TA sin side?

– Det gjør jeg. Plakatene de hadde med seg var aldeles grusomme. Jeg er enig i det prinsipielle budskapet om abortmotstand, og det var på det grunnlaget avgjørelsen ble tatt for å samarbeide med disse amerikanerne. Men saken kunne helt klart vært lagt frem på en bedre måte, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS