
Vi burde få mer igjen
Når lunsj i kantina til 100 kroner for å bli mett anses som «hyggelig at de har klart å reetablere lønnsomheten» er det grunn til å heve øyenbrynene.
Meldingen nådde studentavisen via en pressemelding: Studentsamskipnaden SiO går med 28,4 millioner i overskudd, før skatt vel å merke. Selvfølgelig smiler både styreleder i SiO Eilif Tandberg og administrerende direktør Andreas Eskelund over resultatet. De forteller at pengene skal rett tilbake til studentvelferden, og brukes til å finansiere byggingen av nye studentboliger. Dette er gode nyheter, og noe studenter burde være glade for, skal vi tro pressemeldingen.
Samtidig kommer det inn et annet tips i innboksen. Leieprisen på Vulkan Studenthus settes opp. Allerede da Universitas skrev om åpningen av studenthuset i høst hadde leilighetene den høyeste leien av alle SiO-boligene. En student som allerede har tatt til takke med å betale 10 800 kroner i leie, får den fornyede kontrakten og ser at leien nå blir på 11 124 kroner i måneden. Ingen enorm økning, men i en stram økonomi er det få hundrelapper som avgjør hvorvidt man har salt til grøten resten av måneden.
I mars skrev også Universitas en annen sak om SiO-boliger. Regjeringens nye studentboligsatsing gir SiO 331 millioner kroner i tilskudd til bygging og rehabilitering av 656 nye studentboliger. Det viste seg imidlertid at 325 av de «nye» boligene allerede var bygget. Vulkan studenthus og Nydalen studenthus ble omfattet av den nye støtteordningen. I saken sa leder for Velferdstinget Oliwia Skowron at regjeringens tilskudd skulle bidra til å holde leien nede på allerede eksisterende bygg. Det gjenstår å se.
At det skal satses på studentboliger er bra. Men man kan spørre seg hvordan overskuddet vil komme de studentene som enten allerede bor i studentbolig, eller bare benytter seg av samskipnadens andre tilbud, til gode. Mye av pengene kommer jo fra de som er studenter i dag, ikke de som vil være studenter når de 1300 lovede studentboligene er planlagt å stå ferdig innen 2027. Kan noe av det kan brukes på, for eksempel, å få kantineprisene ned?
Er det egentlig en gladnyhet for at SiO går med så mange millioner i overskudd? Eller er det et tegn på at studentene i dag betaler for mye for SiOs tjenester? Når lunsj i kantina til 100 kroner for å bli mett ansees som «hyggelig at de har klart å reetablere lønnsomheten» ifølge pressemeldingen, er det grunn til å heve øyenbrynene. Det er grenser for hvor lønnsom en kantine for studenter burde være.
Hvis pengene SiO går i overskudd med skal brukes til å bygge fancy leilighetskomplekser som kun et fåtall av studentene har råd til, som Vulkan studentby er et eksempel på, mister SiO sin troverdighet som tilbyder av rimelige alternativer til de sinnsyke leieprisene i Oslo. SiO må spørre seg selv hva studentene faktisk trenger.