
T-banekaos rammer studenter
Studenter som bor langs t-banelinje 2 og 3 kommer kommer til å en utfordrende tid fremover. Burde kompensere med billigere månedskort, mener student.
Sporveien skal fremover oppgradere Majorstuen T-banestasjon. Derfor vil strekningen mellom Borgen og Majorstuen være stengt i tre måneder fra sommeren til andre halvdel av september.
I denne perioden settes det inn buss for bane. Sporveien forklarer at oppgraderingen er en del av et større prosjekt for å forbedre T-banenettet, og henger tett sammen med byggingen av Fornebubanen. Sven Christian Stenvaag i Sporveien sier at Majorstuen stasjon må stå ferdig før Fornebubanen åpner. Han forklarer at det er bedre å gjennomføre mest mulig av arbeidet i 2025, enn å spre det utover flere år og skape langvarige plager for passasjerene.
– Det ville vært uheldig å påføre passasjerene på linje 2 og 3 sju måneder med buss for bane i 2025, og så tre nye måneder i 2026. Det slipper de, fordi vi gjør alt samtidig, sier han.
Høye priser og færre avganger
Jeg må planlegge mye mer, og nå bruker jeg 15 minutter ekstra hver vei
Christian Landbo Olesen (24), masterstudent i biomedisin
En av dem som blir rammet, er Christian Landbo Olesen (24), masterstudent i biomedisin ved OsloMet. Han bor på Røa og bruker T-banen daglig. Han forstår at oppgraderingen er nødvendig, men synes det er frustrerende at reiseveien hans blir lengre.
– Jeg må planlegge mye mer, og nå bruker jeg 15 minutter ekstra hver vei, sier han. Flere i kollektivet hans er også frustrerte over situasjonen.
Et månedskort for studenter koster i dag 466 kroner. Olesen mener det burde vært billigere å komme seg rundt, særlig nå som tilbudet blir dårligere. Han betaler 4700 kroner i måneden for et lite rom i et kollektiv på Røa, som han selv beskriver som billig.
Vil gjøre mest mulig
Oppgraderingen inkluderer blant annet retting av spor og plattformer, nytt tak, ny gang- og sykkelbro, og bedre adkomst. Sporveien planlegger å gjøre mest mulig mens stasjonen er stengt, og har god tro på å holde tidsplanen.
Selv om det settes inn ekstra busser og trikker, må reisende likevel forvente en mer krevende hverdag.
– Fra starten av skoleferien får de som reiser med linje 2 et nytt reisemønster, sier Stenvaag.
Han legger til at Ruter vil komme med mer informasjon. Kort fortalt blir det nødvendig å bruke buss, trikk eller finne andre reisealternativer.
Ønsker billigere billett
Student Olesen har forståelse for at mange studenter sliter med høye boutgifter og dyr kollektivtransport. Derfor mener han det burde vært en annen prismodell når tilbudet er redusert.
– Har du vurdert andre transportmåter?
– Jeg har vurdert å kjøpe elsykkel, men selv de rimeligste koster rundt 9000 kroner, så det er litt dyrt, forteller Olesen.
Han forteller videre at han har vurdert å sykle i stedet for å ta buss.
Det er viktig å investere i kollektivtrafikken. Men da må prisene og tilbudet følge med
Christian Landbo Olesen (24), masterstudent i biomedisin
Stenvaag understreker at det er Ruter, og ikke Sporveien, som fastsetter billettprisene. Ruter opplyser at de ikke har planer om å redusere prisene, til tross for at kollektivtilbudet blir svekket.
Olesen synes kollektivtilbudet i Oslo generelt er bra, men mener at prisene er høye og avgangene burde vært hyppigere. Til tross for ulempene støtter han oppgraderingen: – Det er viktig å investere i kollektivtrafikken, både i Oslo og regionalt. Men da må prisene og tilbudet følge med, sier han.