
Studenter uten venner må flytte
For å styrke sosial bærekraft gjør SiO ordinære studentboliger om til boliger forbeholdt allerede etablerte vennegjenger. Studenter reagerer og mener det vil ha motsatt effekt.
19.mars fikk en gruppe studenter i Stenbergsgata studenthus en overraskende beskjed fra SiO. I en mail ble de informert om at boligen deres skal gjøres om til boliger forbeholdt vennegjenger, fra august 2025. Videre fikk de alternativet å selv melde interesse for vennebolig innen 15.april eller å finne seg et nytt sted å bo i løpet av sommeren. Masterstudent Hugin Dyre Jacobsen er en av leietakerne i Stensbergsgata som nå må søke ny bolig.
– Alle ble veldig overrasket og skuffet, og alle undret seg over hvorfor dette skjer, forteller Jacobsen og legger til at hele hans etasje fikk mailen fra SiO.
– En jeg kjenner flyttet inn for kun tre måneder siden. Nå fikk han beskjed om å flytte ut, forteller han.
Vennebolig er et nytt boligkonsept fra SiO hvor én hovedleietaker fremleier til vennene sine. Dermed kan man etablere kollektiv med personer man allerede kjenner, istedenfor å bo med fremmede. Ifølge SiO er dette et tiltak for å i større grad styrke studenters sosiale relasjoner, og for å gi mulighet for at venner skal få bo sammen.
Ekskluderer de som er mest avhengige av tilbudet

En SiO-bolig er ofte første stopp for mange studenter, spesielt for førsteårsstudenter som ikke kommer fra Oslo. De har ikke fått mulighet til å etablere sosiale nettverk enda, og de er avhengige av boligtilbud med enkeltkontrakter.
Stensbergsgata Studenthus er et av SiOs mest sentrale boliger. Midt på St.Hanshaugen er man nær både sentrum og flere universiteter.
– SiO sin første rolle er å være en utleier som er åpen og tilgjengelig for alle. Hvis ett av kravene for å bo i en av de fineste og beste studenthyblene i Oslo, er at man har flere venner som ønsker å leie med deg, er det ikke lenger åpent for alle, sier Jacobsen til Universitas.
Masterstudenten mener det er kritikkverdig at SiO reserverer egne boliger for en gruppe som allerede stiller sterkt i det private leiemarkedet. Han påpeker at ressurssterke studenter med mange venner nå får muligheten til å lage kollektiv både i det private markedet og i SiO-boliger. Dette kan gå på bekostning av de som ikke har rukket å skaffe seg venner i byen.
– Kjenner du noen som har etterspurt et slikt konsept som vennebolig?
– Jeg har aldri hørt om det selv. Det kan godt hende noen har det, men mitt inntrykk er at de som ønsker en slik ordning allerede har et stort marked med tilbud som passer dem, svarer Jacobsen.
Jacobsen har selv lagt fram argumentene for SiO.
– De tok imot tilbakemeldingen. Men mitt inntrykk er at de ikke helt har tatt innover seg konsekvensene disse endringene kan ha. De har kun sett på de positive sidene.
En unik mulighet for nye vennskap og livslang kjærlighet
Mange har fått seg venner for livet i en SiO-bolig
Hugin Dyre Jacobsen, leietaker hos SiO
«Å bo med andre kan være en fin måte å få nye venner og bekjente» skriver SiO selv på sin nettside for bolig. Jacobsen har bodd i Stensbergsgata Studenthus i to år og har trivdes godt. Han har opplevd det som en flott mulighet for å treffe folk og skape nye relasjoner.
– Mange har fått seg venner for livet gjennom en SiO-bolig. Det er positivt å skape nye vennskap.
Jacobsen er ikke den eneste med denne opplevelsen. Utenfor døren i Stensbergsgata henger det et lite gullskilt. Der står det «i denne døren møttes mors og fars øyne for første gang.” – Dette er historier som ikke gjentar seg dersom man prioriterer venneboliger, mener Jacobsen.
– Har endringene gjort at du nå vurderer det private leiemarkedet?
– Absolutt.
Svarer på kritikken
I en mail til Universitas svarer SiO at de har fått mange forespørsler fra studenter som ønsker å bo med vennene sine. Formålet med det nye boligkonseptet er å kunne tilby et enda bredere tilbud enn det de har i dag.
– Hvor mange boliger skal gjøres om til venneboliger?
«Som en del av piloten vil det etableres 20 vennekollektiv fordelt på studentbyene Kringsjå, Sogn, Stensberggata, Bjølsen og Ullevål. Hvis dette blir tatt godt imot, vil vi etablere flere vennekollektiv på sikt.»
SiO understreker at de ønsker å fortsette å være et tilbud åpent for alle.
«Vi har full forståelse for at vennekollektiv ikke passer for alle, og vi tar til oss tilbakemeldingene fra studentene dere har snakket med. Vi vil fortsette å opprettholde et godt tilbud til studenter som ønsker å bo alene eller bli kjent med nye mennesker.»