SEIER: Ragnhild Hennum vant rektorvalget. Hun gleder seg til sin nye jobb, men hadde også vært fornøyd som lastebilsjåfør.

Slik vil hun styrke UiO

Jurist og traktorentusiast Ragnhild Hennum blir ny rektor ved Universitetet i Oslo, etter flertall blant både studenter og ansatte i valget.

Publisert

– Jeg har tatt livet som det kommer. Noen har skikkelig langsiktige planer for livet sitt, men jeg har heller satt meg på den bussen som tilfeldigvis gikk forbi, og det har virket helt greit det også. Det sier Ragnhild Hennum til Universitas. Den tilfeldige bussen har kjørt Hennum til mange stopp gjennom livet. 

Hun har utdannet seg som jurist, vært viserektor og konstituert prorektor ved UiO og deltatt i flere offentlige utredninger. I dag er hun i sin andre periode som dekan ved Det juridiske fakultet, er professor ved Institutt for offentlig rett, sitter i styret til PRIO og leder komité for kjønnsbalanse og mangfold i akademia. 

Jeg gleder meg til jobben, men det skal jeg si, jeg er stort sett blid og hadde gledet meg om jeg hadde kjørt lastebil og

Ragnhild Hennum, påtroppende rektor ved UiO

Men den 1. august kjører bussen videre, og skal parkeres i fire år. Da trer hun inn i sin nye stilling som rektor ved UiO, etter å ha fått et solid flertall av stemmene ved rektorvalget. Hennum blir den første kvinnelige rektoren siden Lucy Smith, som var universitetets første kvinnelige rektor fra 1993 til 1998. 

– Jeg gleder meg til jobben, men det skal jeg si, jeg er stort sett blid og hadde gledet meg om jeg hadde kjørt lastebil og, sier Hennum. 

Traktor, motorsag og vintage servise 

Universitas møter Hennum på Det juridiske fakultet. Kontorpulten til den kommende rektoren speiler overraskende nok den gjennomsnittlige studenten: tomme brusflasker, snus og smertestillende, samt bøker og papirer som flyter rundt i et organisert kaos. 

– Energidrikke drikker jeg ikke da, men jeg kan fort drikke flere kopper kaffe om dagen, sier Hennum. 

Hun nøler litt med å la Universitas ta bilder av den rotete pulten, men ikke lenge. Hennum anser nemlig seg selv som en åpen bok med svært få hemmeligheter. 

– Alle vet jo at jeg liker å kjøre traktor og drive med motorsag. Men jeg har også ganske god sans for Mokka-servise fra 50-60-tallet, som det nesten aldri er noen som mistenker meg for, så det er kanskje litt overraskende for flere. 

Hennum har vokst opp på småbruk, og har tidligere omtalt seg selv som «trolig den eneste traktorlesba som faktisk kan kjøre traktor». 

Strømmer på med gratulasjoner 

Midt i intervjuet får Hennum en tekstmelding. Hun ser forvirret ned på telefonen og rynker litt på pannen før hun skjønner hva det dreier seg om. 

GRATULASJONER: I etterkant av valgseieren har hun fått en haug med gratulasjoner og blomsterbuketter.

– Aha, det er blomster til levering, ja, det får noen ordne opp i. 

I etterkant av valgseieren har hun fått en haug med gratulasjoner og blomsterbuketter. 

At gratulasjonene strømmer på er heller ingen overraskelse. Hennum vant rektorvalget med 53 prosent av stemmene, og fikk flest stemmer blant både ansatte og studenter. 

– Det var en veldig hyggelig tillitserklæring å få. At det var såpass tydelig valgresultat gir jo på en måte et demokratisk mandat for å gå inn i jobben, så det var veldig betryggende og hyggelig. 

Vil tilrettelegge for studentene 

Under valgkampen var det likevel flere som var skeptiske til Team Hennum. Teamet består av Hennum, prorektorkandidat Bjørn Jamtveit og viserektorkandidatene Mathilde Skoie, Berit Karseth og Jens Petter Berg. 

– Vi er jo godt voksne, det kan man si om oss, og det var det noen som sa, at vi er litt for like i den forstanden. Samtidig tar det tid å skaffe erfaring, og da er man fort voksen. Men det ser ut som de som stemte ikke har lagt vesentlig vekt på det. 

– Nå som du har blitt valgt, hva slags rektor ønsker du å være? 

– En som samarbeider og legger til rette for virksomheten. Man snakker ofte om de studentene man skal rekruttere, men jeg tenker at vi også må ha ganske mye oppmerksomhet knyttet til de studentene vi faktisk har, sånn at de trives, kan utvikle seg, og ha det bra i jobb og studier. 

Den største utfordringen 

Det at studentene skal føle seg trygge, anser Hennum som viktig i en urolig verden. Hun trekker igjen fram samarbeid, men også inkludering som to viktige stikkord for å sikre et godt studiemiljø. 

– Det er viktig å inkludere studentene i gode faglige fellesskap, sånn at de føler seg hjemme hos oss på UiO, og at de er del av et fellesskap. Da tåler man mer uro også, og det skal vi jobbe mye med, sammen med de andre fakultetene. 

Dette fokuset skal først og fremst tjene studentene, men det vil også ha positive ringvirkninger på det Hennum trekker frem som en av de største utfordringene hun nå står overfor som ny rektor: økonomien. 

– Bedre med full lønn, enn studielån 

– Vi har sett en ganske tydelig nedgang i økonomien til universitetene, og det blir ganske vanskelig å håndtere, innrømmer Hennum. 

Dersom studentene gjennomfører studiene på normert tid, vil dette være en fordel for både universitetets økonomi, men først og fremst for studentene selv, forklarer hun. 

– Det er jo mye bedre å få jobb og full lønn enn å leve på studielån, selv om det sikkert kan være hyggelig nok å være student. 

Hennum refererer til kandidatundersøkelsene, og understreker at hun ikke er bekymret for at kanditater ved UiO ikke får seg jobb: 

– Det som det er viktig å jobbe med er å få alle gjennom studieløpet. Det kommer også til å være enda mer viktig enn det har vært for økonomien vår, og der har vi et potensial.

Powered by Labrador CMS