STUDENTBARER: Daniel Fjell Riisnæs koordinerer kjellerpubnettverket på UiO, og ønsker at man først og fremst skal dyrke frivilligheten.

Kritiserer kommersielle studenttilbud

Studentledere er bekymret for økt kommersialisering av studentmarkedet, og hevder at dette truer studentfrivilligheten. Kulturarenaen SALT har møtt kritikk for sitt tilbud, og beklager for at de har kalt seg et studenthus.

Publisert Sist oppdatert

Kulturarenaen SALT ved Langkaia i Oslo har i år valgt å vie en hel dag i uka til studentene. Denne satsingen gir studenter muligheten til å dra på gratis arrangementer som quiz eller standup hver tirsdag, i tillegg til at studenter denne dagen får rabattert pris på sauna. SALT møter nå kritikk for dette tilbudet fra leder av Velferdstinget (VT) Oliwia Skowron. 

«SALT tjener på at studentene bruker mer tid på bygget, og vil skape usunn konkurranse med frivilligheten og ikke bygge opp under en livlig studentby», skriver Skowron på e-post til Universitas. Hun hevder at SALT som kommersiell organisasjon kommer i konflikt med frivillige organisasjoner drevet av studenter, slik som kjellerpubene på Blindern campus. Universitas har snakket med kulturansvarlig i SALT, Erlend Mogård-Larsen, som hevder at tilbudet de har til studenter ikke er ment som et konkurrerende alternativ til tilbudene fra frivillige studentorganisasjoner. 

– Det er ikke noen bevisst strategi for å lage et nytt studenthus, vi har bare sagt at vi ønsker studenter hjertelig velkommen, forklarer Mogård-Larsen. 

Vi har bare sagt at vi ønsker studenter hjertelig velkommen

Erlend Mogård-Larsen, kulturansvarlig i Salt

Strid om studenthus

Til tross for dette har SALT likevel kalt seg et studenthus tidligere. Chateu Neuf regnes som studenthuset i Oslo, da det er drevet av og for studenter. At SALT som en kommersiell aktør har valgt å kalle seg et studenthus har både Skowron og leder for Det Norske Studentersamfund (DNS) Thea Bråten stilt seg kritiske til. 

– Det var uheldig, og det beklager vi veldig. Vi er ikke et studentersamfunn eller et studenthus. Men vi gjør veldig mye studentretta arrangementer, sier Mogård-Larsen. 

Bråten opplever denne konflikten som løst i etterkant av at SALT beklaget utsagnet. 

– Vi var litt skeptiske til SALT når de brukte ordet studenthus, men vi opplever at vi har hatt god dialog med dem, forklarer Bråten. Hun mener likevel at det kan være problematisk at kommersielle aktører retter seg mot studenter når det allerede eksisterer tilbud drevet av frivillige, slik som Chateu Neuf eller studentbarene rundt om på lærestedene. Hun forklarer viktigheten av å ha miljøer som er bygget opp av studenter og for studenter. DNS-lederen ønsker at studentforeningene skal samles på steder som Chateu Neuf fremfor å inngå samarbeid med og leie lokaler av kommersielle aktører. 

– Da får du et mye større miljø på tvers av foreninger og læresteder, og det mister du på et sånt type sted som SALT, sier Bråten. 

FRIVILLIGHET: Thea Bråten mener at det er viktig å ha steder som er bygget opp av studenter og for studenter.

Viktigheten av kjellerpubene

Daniel Fjell Riisnæs er koordinator for kjellerpubnettverket ved UiO. Kjellerpubene er utelukkende frivillig drevet, og er ifølge Riisnæs et tilbud som skal bidra til å gjøre campus til noe mer enn kun et sted man kommer for å lære. 

– Jeg synes den kulturen man får av de forskjellige fakultetsbarene er veldig viktig. Det er veldig fint å ha en tilknytning til et sted, så det er en potensiell ting du kan miste hvis man går til kommersielle aktører som ikke er på campus, forklarer Riisnæs. Han opplever at studentfrivilligheten i Oslo er under press, og ser dette i sammenheng med kommersielle aktørers økende tilbud til studenter. 

– Det er mange av de frivillige stedene som sliter både med gjesteantall og å få folk til å jobbe, sier han. 

Riisnæs legger til at det har en indirekte skade på frivilligheten når studentforeninger heller inngår avtaler med kommersielle aktører enn de studentdrevne frivillige organisasjonene, slik som kjellerpubene og Chateu Neuf.

– Når folk slutter å velge frivillige alternativer så blir det jo bare mindre og mindre av det. 

Det er mange av de frivillige stedene som sliter både med gjesteantall og å få folk til å jobbe

Daniel Fjell Riisnæs, koordinator for kjellerpubnettverket ved UiO

Økonomiske utfordringer 

På spørsmål om han er enig med VT-leder Skowron i at SALT sitt tilbud er direkte konkurrerende med studentfrivilligheten, svarer Riisnæs at han ikke ser på SALT sitt tilbud som noe som er i direkte konkurranse med de frivillige tilbudene. Han anser ikke de kommersielle aktørene som hovedproblemet i hvorfor frivilligheten er under press. For Riisnæs er studenters økonomi hovedårsaken til at de frivillige studentorganisasjonene sliter. – En veldig stor utfordring er økonomien til studenter generelt. Folk har jo ikke råd til å jobbe frivillig lenger. 

Powered by Labrador CMS