Studentenes beste sparetips
Å bo hjemme, kutte ned på impulskjøp og dra mindre ut er bare noe av det studentene gjør for å kutte ned på forbruket.
Halvparten av studentene har tydd til kredittkort eller forbrukslån for å dekke basisbehov. Samtidig jobber hver tredje student ti timer eller mer i uken. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Khrono og Norsk studentorganisasjon. På Blindern har Universitas spurt studenter hvordan det står til med økonomien.
Emma Kleivtun (21) og Oda Litland (23) studerer midtøstenstudier med arabisk og jobber ved siden av studiene. Begge har også studert i Bergen før de begynte på UiO. Men kun en av dem tar imot stipend – Siden jeg bor hjemme blir ingenting av studielånet omgjort til stipend, så jeg droppet det. Jeg har egentlig dårligere råd i Oslo enn det jeg hadde da jeg var student i Bergen, forklarer Oda.
Tall fra SSB viser at 10 prosent av studentene i Oslo bor hjemme hos foreldrene sine. Det tror Oda er grunnen til at hun får til å spare penger til reiser.
– Hjemme så er det plutselig noen som lager middag til meg, som er veldig hyggelig. Så jeg betaler veldig lite for mat, men generelt har jeg har jeg et ganske lavt forbruk.
For Emma som både har mat- og leieutgifter har hun prøvd å kutte ned på de andre utgiftene og handle hvor det er billigst.
– Jeg tror jeg har funnet ut at det er Kiwi som er billigst. Jeg prøver å unngå unødvendige kjøp som man egentlig ikke trenger, som klær og sånne ting. Også går jeg på Athletica, det er mye billigere enn de andre alternativene, sier Emma
Venter alltid på lønning
Til tross for en trang studentøkonomi klarer både Emma og Oda å spare penger, men det har blitt vanskeligere på grunn av de høye prisene. For Emma har ikke mer penger alltid vært løsningen.
– Jeg merker at jo mer jeg tjener desto mer bruker jeg, forteller hun.
Det er ikke alltid lett å holde seg til budsjettet. Jentene forteller at det største pengesluket er mat, energidrikk og snus.
– Når jeg leser til eksamen må jeg har masse snacks. Man har jo lyst til å unne seg noe. Det må jeg slutte med, innrømmer Emma.
– Samtidig er det de små gledene i livet, er det ikke det da, spør Oda.
Jo mer jeg tjener, desto mer bruker jeg
Emma Kleivtun (21), midtøstenstudier-student
Men ved månedsskiftet kjenner Oda ofte på konsekvensene av de små gledene.
– Jeg er alltid blakk på slutten av måneden. Nå venter jeg venter på lønning på fredag. Hvis jeg kjøper en Burn hver dag, er det ikke så rart at jeg har lite penger.
– Det virker som om det er noe dere ikke har lyst til å gjøre noe med?
– Det funker! Hva betyr noe, for noen er det kanskje viktigere å kjøpe en ny boblejakke, jeg vil heller ha en Burn enn en sandwich, svarer Oda.
Det er Emma enig i.
– Det er litt studentliv å ikke ha så god råd. Alle er jo også i den samme situasjonen som deg, legger hun til.
Spesielt dyrt i Oslo
Selv om de mener at studenter skal ha dårlig råd, stiller de seg bak forslaget til NSO om å øke studiestøtten 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Altså 186 042 kroner.
– Det synes jeg hadde vært ålreit, sier Oda
Begge synes de hadde bedre råd da de var studenter i Bergen enn i Oslo. Ifølge SSB er leieprisen for et gjennomsnittlig soverom i Oslo 12 500 kroner, mens i Bergen er snittprisen 9 130 kroner.
– Man merker det spesielt på boligprisene, man tenker man kunne trengt litt mer her, sier Emma
Men Oda står fortsatt fast ved at studenter ikke skal leve behagelig, men at det er viktig med en mellomvei.
– Det skal ikke være kjipt å være student. Man har litt trangere kår, men ikke så dårlige kår at det går utover helsa, enten fysisk eller psykisk, sier hun.
Lager matpakke
Kari Valhamme (21) og Indy Sophie Nymoen (20) studerer klart språk sammen, men har ulike tilnærminger når det kommer til sparing.
– Jeg sparer ikke, sier Kari og ler.
– Jeg prøver å sette inn penger på sparekonto. Da ser det ut som jeg har mindre penger på brukskonto. Jeg klarer å lure meg selv, forteller Indy.
Men Indy mener at hun kan gjøre mer for å spare penger.
– Jeg burde kjøpe mindre klær. Jeg prøver å ikke kjøpe dyre klær, men det går fortsatt en del penger til det.
For sykepleiestudenten Chloe Etor (22) er økonomien ikke noe hun stresser med.
Det er på grunn av flere sparingsmetoder.
– Hvis jeg skal lese i pensumbøker, låner jeg bøkene fra biblioteket. Også spiser jeg ikke i kantina, men lager maten selv, sier hun.
Det ikke spiller noe rolle før jeg sjekker kontoen
Karen Elvebakken (19), sosialantropologistudent
Chloe mottar stipend, men gir jobben og god planlegging æren for at hun ikke sliter økonomisk. Ifølge undersøkelsen gjort av Sentio Research Norge på vegne av Khrono og Norsk studentorganisasjon jobber nesten halvparten av studentene i Norge syv timer eller mer i uken.
– Jeg har litt ekstra. Lånekassen dekker bare leien, sier hun.
Sparer til bolig
Sosialantropologistudentene Mathilde Moen (20) og Karen Elvebakken (19) bor begge hjemme hos foreldrene sine i Asker. Det synes de hjelper økonomien deres.
– Vi har veldig flaks at vi bor så godt til at det går an å reise med kollektivtransport til skolen, sier Mathilde
Det tar dem en time å komme seg til Blindern. Leien de betaler for å bo hos foreldrene sine går til boligsparing.
– Foreldrene mine er veldig flinke til sånt, sier Mathilde
De forteller at det er mye penger å spare når man bor hjemme. Men jentene synes de kan kutte ned på impulshandlingen.
– Man tenker «Jeg må ha den buksa!», når man egentlig ikke trenger den. Jeg tenker at det ikke spiller noe rolle før jeg sjekker kontoen, forteller Karen