Akademikerprisen til Steinar Holden
På mandag denne uken ble Steinar Holden, professor i samfunnsøkonomi, tildelt Akademikerprisen. Studentene omtaler Holden som en legende.
– Jeg er veldig glad over å få en slik pris, sier professor Steinar Holden til Universitas. Han har nettopp fått Akademikerprisen.
– Det er motiverende å få en pris for kunnskapsformidling og faglig arbeid, sier han. Selve prisen er på 200 000 kroner som går til prisvinnerens arbeid med kunnskapsformidling og en skulptur av Nico Widerberg.
Det er organisasjonen Akademikerne som årlig deler ut prisen. I juryens begrunnelse beskriver de Holden som en kjempe på sitt område. De omtaler ham som en anerkjent og uredd forsker. Juryen fremhever også at professoren er publisert i en rekke internasjonale publikasjoner.
– Han er en dyktig formidler og en uredd akademiker som tør å kritisere myndigheter og oppdragsgivere, sier juryleder Jan-Inge Eidem i en pressemelding fra Akademikerne.
Navnet hans runger liksom gjennom korridorene
Bjørn Borgar Bekkedal, student
Fans blant studentene
Holden vant også UiOs formidlingspris i 2019, og han omtales av Akademikernes prisjury som populær blant studentene. Selv legger ikke professoren skjul på at han liker å undervise.
– Jeg synes det er gøy å formidle. Hvis folk er interessert og gjerne vil høre på det jeg har å fortelle, så er det morsomt å være med å fortelle om det, sier professoren og forteller videre om arbeidet med studentene.
– Det er gøy å se når noen har lært og forstått nye ting, det synes jeg er veldig motiverende, sier han.
Universitas møter studentene Bjørn Borgar Bekkedal, Fredrik Torset og Jonathan Vollan utenfor Ragnas Frischs auditorium på Blindern. De er 20 år gamle og går andreåret på samfunnsøkonomi sammen. Guttene kan bekrefte at Holden er et stort navn blant studentene.
– Kongen av økonomisk institutt
– Steinar Holden er veldig kjent, han har gitt store bidrag innen makroøkonomi og han er kongen av økonomisk institutt. Så det er ikke rart han fikk akademikerprisen, sier Vollan.
Han forteller videre at Holden ofte er til stede i mediene som kronikkforfatter, og at professoren har hatt mye å si for norsk finanspolitikk. Vollan fremhever at det var fortjent at Holden ble tildelt årets Akademikerpris.
Bekkedal deler Vollans oppfattelse av professoren, og legger til at Holden også er en hyggelig fyr med høyt faglig nivå.
– Han er veldig koselig da. Han har en veldig tydelig og god metode, og en god forståelse for hva han driver med. Han virker som en veldig snill og koselig fyr som også er veldig flink i samfunnsøkonomi, sier Bekkedal.
Legendestatus
Økonomistudentene forteller at prisvinneren har oppnådd en slags legendestatus på instituttet.
– Jeg tror ikke det er et navn jeg har hørt så ofte som Steinar Holden mens jeg har studert samfunnsøkonomi her. Det går kanskje enda oftere igjen enn Ragnar Frisch som grunnla mye av det vi driver med i dag, sier Torset. Det kan Bekkedal bekrefte. Han forteller at Holden har en sentral posisjon i økonomifaget.
– Vi hører jo nesten bare om Holden og Keynes liksom. På forelesningen vi hadde nå ble det nevnt flere ganger at dette er Holdens modell og at Holden har laget en variabel for det og det, sier Bekkedal. De to andre nikker bekreftende, før Torset skyter inn.
– Han er en slags urban legende her, sier han. Bekkedal sier seg enig, og konstaterer til slutt at Holdens arbeid diskuteres mye blant studentene.
– Navnet hans runger liksom gjennom korridorene, sier han.
Norgesmester i NOU-er
Holden har ledet en lang rekke offentlige utvalg, faktisk så mange at han i miljøet er kjent som «Norgesmester i NOU-er». NOU står for Norges offentlige utredninger.
Professor Holden forteller at han føler på et visst samfunnsansvar i jobben sin.
– Jeg tenker det er viktig å bidra hvis man blir spurt om å komme med forslag og utredninger på felt der man har faglige kunnskaper, sier han. Prisvinneren føler også på en forpliktelse som kommer med kompetansen som økonomiprofessor.
– Jeg synes det er en viss forpliktelse til å stille opp hvis jeg mener jeg har kompetanse på feltet og kan bidra, sier han
– Hva motiverer deg til dette omfattende arbeidet?
– Det kan være mye detaljert arbeid med å lede et offentlig utvalg. Men samtidig synes jeg det har vært motiverende å jobbe sammen med dyktige folk, både utvalgsmedlemmer og sekretariatsmedlemmer, på interessante problemstillinger, sier han.