Provoserende: Tuva Todnem Lund, leder av NSO, er ikke imponert over resultatet etter budsjettforhandlingene.

Ingen økning i studiestøtten i budsjettforliket:

– De holder studentene for narr

Statsbudsjettet for 2022 er endelig klart. Resultatet: Null kroner i økt studiestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartiene har kommet til enighet med SV om et forlik for statsbudsjettet for 2022. På forhånd var det knyttet stor spenning til om SV kom til å få gjennomslag for økt studiestøtte, etter at Støre-regjeringen ikke budsjetterte med dette.

I mandagens forlik mellom regjeringspartiene og SV ble det imidlertid klart: Blant feriepenger til permitterte, kutt i el-avgift, og 2,1 milliarder i økte skatter ble det ikke plass til en krone mer i studiestøtte til studentene.

Les også: Får 5 millioner fra kommunen til nytt studenthus

– Leverer ikke på løftene

Hos Norsk studentorganisasjon (NSO) er skuffelsen stor. De mener at partiene har nedprioritert 250.000 studenter.

Organisasjonens leder, Tuva Todnem Lund er ikke nådig i sin dom:

– Ap, Sp og SV leverer ikke på løftene sine til studentene. De velger å ikke gjøre noe for å bedre studentenes økonomiske situasjon, fastslår Lund i en pressemelding.

– Dette er langt unna det vi forventet av dem, fortsetter hun.

I valgkampen gikk både Arbeiderpartiet og SV til valg på å øke studiestøtten, mens Senterpartiet skulle øke studentenes kjøpekraft. SV var mest offensive, og lovte en økning på over 75.000 kroner i året per studenthode. I sitt alternative statsbudsjett foreslo de en økning av studiestøtten på rundt 12 000 kroner i året som en start. Resultatet ble null kroner.

Studentene har hatt skyhøye forventninger til partiene, ifølge Lund.

– Det var skuffende da Ap og Sp valgte bort studentene i sitt budsjett, men vi har siden det hatt troen på SV som et tydelig opposisjonsparti.

Resultatet var langt unna det vi forventet, legger hun til.

Går månedlig i underskudd

Dersom norske studenter lever av studiestøtten alene går de i dag med over 5 400 kroner i underskudd, hver eneste måned, ifølge NSO. I en ny undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av NSO og Universitas fremkommer det at 63 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiene. Statistikken er enda høyere for Oslo hvor tallet er 74 prosent. 6 av 10 mener tiden brukt på jobb går utover studiene.

Lund skriver at mange studenter i dag er avhengig av forbrukslån, eller økonomisk støtte hjemmefra.

– Partiene skryter av at dette budsjettet tar Norge i en ny retning. Likevel setter de til side 250 000 studenter. Det er utrolig provoserende at de velger å holde oss for narr, og ikke leverer på valgløftene sine, avslutter Lund.

Les også: Dette spiser Blindern-studentene en gjenåpnet høst

– Ikke fornøyd

Til Universitas beklager stortingsrepresentant og medlem i utdannings- og forskningskomiteen Freddy André Øvstegård at de ikke fikk gjennomslag for økt studiestøtte.

– Vi kommer til å fortsette å slåss for økt studiestøtte i de neste budsjettene

Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant (SV)

– Vi kjempet hardt i forhandlingene, men fikk ikke med oss de to andre partiene på økt studiestøtte i 2022. Det er vi ikke fornøyde med, innrømmer Øvstegård over telefon til Universitas.

– Likevel kan det ikke forventes at vi får gjennom hele vårt alternative budsjett fra opposisjon i møte med to regjeringspartier, sier han og legger til:

– Men vi kommer til å fortsette å slåss for økt studiestøtte i de neste budsjettene.

Stortingsrepresentanten kommer også med en oppfordring til forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe:

– Han må ta seg en runde blant studentene og få litt opplæring i hvor trangt det er i en studentøkonomi.

Tøffe prioriteringer

Øvstegård fortsetter med å fortelle at det er masse de ikke har fått med Ap og Sp på i budsjettforhandlingene.

– Hva var det som ble prioritert over økt støtte?

– Det var andre ting, som blant annet 20 millioner til studentene psykiske helse, til 40 millioner til grønn forskning, og over en milliard til gratis skolefritidsordning, svarer Øvstegård og understreker nok en gang løftet om at SV kommer til å kjempe for økt studiestøtte i fremtidige forhandlinger.

Kunnskapsdepartementet henviste Universitas til Stortinget for kommentar til saken. Det har ikke lykkes Universitas å komme i kontakt med Sp og Aps stortingsgrupper onsdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS