På loven sitter nissen: Det er flere nisser å finne på kontoret til Venstre.

Abid Raja om Maskorama, selvbiografien og studentene

Han gikk på en skole med mye kriminalitet, hvor han spilte sjakk med David Toska. Abid Raja tror utdanningen reddet ham fra et ganske annet liv.

Publisert Sist oppdatert

Abid Raja

  • Nestleder og utdanningspolitisk talsperson i Venstre.
  • Var kultur- og likestillingsminister i Erna Solbergs regjering fra januar 2020 til oktober 2021.
  • Har master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
  • Aktuell med selvbiografien Min skyld og som nissen i Maskorama.

Venstre-nestleder Abid Raja har hatt en hektisk høst med blant annet valgkamp, boklansering og deltakelse i Maskorama. Forrige uke ble det også klart at Raja vant bokhandlerprisen for sin nyeste selvbiografi.

Min Skyld handler om livet mitt, og derfor har jeg vært usikker på mottakelsen. Det var flere ganger jeg tenkte: «Ctrl + Alt + Delete». Men så har jeg blitt trygg på at folk vil tåle det, og at det er noe jeg må skrive om.

Prisen kårer «Årets bok» og blir delt ut gjennom en avstemning blant landets bokhandlerarbeidere. Rajas bok Min skyld er hans tredje og så langt mest utleverende bok.

Boka innledes med at Raja leser Gul bok av Zeshan Shakar, som åpner opp et sårt, stort rom inni han. Han ønsker å dele sin egen historie.

Raja forklarer at boka er skrevet gjennom flere faser. Fra barndommen og frem til i dag. Det er først og fremst én tematikk Raja har hatt i fokus:

– Boka tar opp det at vi alle bærer litt skyld og at vi har en stemme i bakhodet som forteller at vi ikke er bra nok. Forhåpentligvis kan boka hjelpe med å vise at alle har det ganske likt, og at vi gjennom å snakke om det kan bli kvitt noen tabuer og skam.

Les også: Han blir den nye Oslomet-rektoren

Studentenes Venstremann

Etter valgnederlaget for borgerlig side i september ble det klart at Raja skulle ut av regjeringskontorene som kultur- og likestillingsminister, og tilbake på Stortinget. Han har nå blitt Venstres utdanningspolitiske talsperson.

Raja har selv en master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, i tillegg til en master fra Universitetet i Oxford.

– Hvor viktig har studietiden vært for deg?

– Hadde jeg ikke hatt en utdanning hadde jeg aldri kommet dit jeg er nå. Det har vært en viktig del av det å kunne lykkes i det norske samfunnet.

Raja vokste opp i Oslo i en dårligere stilt familie. Han forteller at faren var voldelig og moren analfabet.

– Faren min ønsket at jeg skulle slutte på skolen og begynne å arbeide i kiosken hans. Jeg gikk på en skole med mye kriminalitet, og har vært på samme sjakklag som David Toska, sier han og legger til:

– Hadde jeg sluttet på skolen hadde jeg mest sannsynlig blitt del av den statistikken som vi ofte omtaler som den ikke-positive.

– Hadde jeg ikke hatt en utdanning hadde jeg aldri kommet dit jeg er nå.

Abid Raja, nestleder og utdanningspolitisk talsperson i Venstre

Støtter mer støtte

I en undersøkelse utført av Sentio på vegne av Universitas og NSO frekommer det at mer enn 6 av 10 studenter syns at deltidsjobben går utover studiene. Det kan Raja kjenne seg igjen i.

– Jeg jobbet i studietiden og var avhengig av pengene for å ha et handlingsrom. Jeg forstår at mange studenter jobber veldig hardt nå og at det er mye press på dem. Det å få alt det presset til å møtes, var for meg også en krevende situasjon.

– Hva er det viktigste man politisk kan gjøre for studenter akkurat nå?

– Vi trenger å løse de langsiktige problemene, men også utfordringene studenter står i nå. Først og fremst strømkrisa, hvor jeg synes det er rart at studentene har blitt utelatt. Man sier pensjonister og alenemødre fryser, men fryser ikke studenten? spør Raja.

– I Norge har vi de økonomiske musklene til å hjelpe, så jeg synes det er rart vi ikke gjør det.

Viktigheten av utveksling er noe Raja legger særlig vekt på.

– Jeg mener alle studenter må ha «krav på» et semester i utlandet. Det er opplevelsene som bygger framtidens arbeidskollega hvor du møter folk fra hele verden. Det å ha både venner i Norge og utlandet, har stor verdi i et langt livsperspektiv.

Les også: Kan man leve på gratis­ar­ran­ge­menter en hel uke?

– En partynisse

Raja har også vært aktuell med deltakelsen i NRK-programmet «Maskorama». Kjendis-deltakere får på kostymer og det er om å gjøre å gjette hvem som skjuler seg bak maskene basert på diffuse hint og en helt umaskert sangstemme.

– Var det vanskelig å holde på hemmeligheten?

– Det var det! Jeg har en litt gjenkjennelig stemme, så jeg var bekymra for at alle ville skjønne at det var meg umiddelbart.

Den 190 centimenter høye mannen tok grep og bestemte seg for å gjøre det litt vanskeligere å bli avslørt. Da han måtte ta av seg maska under lørdagens sending ble det klart at han hadde stått med knærne bøyd, i såkalt hockey-stilling, under alle opptredenene.

– Jeg fikk meldinger fra folk at de hørte det var meg, men at de ikke skjønte hvordan jeg kunne være så lav. De påsto at jeg sto på knær og da svarte jeg: «det blir nesten for dumt», forklarer Raja og humrer.

Heller ikke på kontoret har nisseryktene gått ukommentert.

– Her om dagen var jeg på vei til et møte med Guri (Melby, partileder i Venstre, red.anm.). Jeg tenkte meg ikke om, og begynte å synge: I like to move it, move it. Da hørte jeg hun begynne å fnise og tenkte «Faen, måtte jeg nynne nå?!».

At han fikk bære et nissekostyme i konkurransen syns han er stas.

– Det tar jeg som en hedersbetegnelse. Det er jo ingen i Norge som ikke liker nissen? Min karakter var litt sånn: en gæren nordlending som liker party. En partynisse!

Les også: Studenter får strømstøtte: Student­leder reagerer på mer lån

Powered by Labrador CMS