Slik gjør du det beste skippertaket

Er det kun én uke til eksamen, og du har ikke åpnet pensumbøkene ennå? Da bør du fortsette å lese; ekspertene sier nemlig at det er håp.

Publisert Sist oppdatert

Mange av oss har vært der. Plutselig er det ikke mer enn en uke igjen til eksamen, og du børster støv av pensumbøkene som du ikke har rørt siden du pakket dem ut av den røde Akademika-posen tre måneder tidligere. Du kjenner panikken komme smygende og tårene presse på. Faen. Hvorfor jobbet du ikke jevnt og flittig gjennom semesteret? Er det noe håp?

Frykt ikke! Det er absolutt et lys i enden av tunellen. Vi anerkjenner at øl med venner er morsommere enn lesesal, og at Tiktok noen ganger faktisk er mer spennende enn pensum. Denne guiden aksepterer at du er havnet der du er havnet. Våre eksperter – en superstudent og to forelesere – kan hjelpe deg på veien til nesten garantert ståkarakter, mest sannsynlig en solid C, eller til og med ha en sjanse på toppkarakter.

Les også: Jour­na­lis­tikk-studiet ved UiO blir lagt ned

1) Skaff deg oversikt

– Det er en veldig god idé å starte med å gå inn og se på hva som står på emnesiden.

Det sier Tor Bang som er førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, når vi spør ham hva som er steg én for en skippertaksstudent rett før eksamen.

– De fleste emner har sider med gode oversikter over det som det forventes at studenten skal kunne, legger han til.

Pensumet er ofte stort og omfatter som regel en del stoff som er utenfor det som faktisk prøves på eksamener. Læringskravene på emnesiden er dermed et godt verktøy til å finne ut hva som ikke behøver å bli lest på.

Vår andre ekspertkilde er omtalt som en helt super student. Med bøker som nettopp Superstudent gir Olav Schewe studenter tips til å mestre studieteknikker og knekke eksamenskoden. Også han er klar på hva som bør være steg én om du har dårlig tid:

– Det første jeg ville gjort er å få en oversikt og lage en slagplan, sier han, og legger til:

– Da vet du fra starten av hva du skal gjøre, og hva det ikke er poeng i å gjøre.

2) Les effektivt

Når du vet hvor du bør legge inn støtet for å sikre at du kan mest mulig av det som er relevant, bør du vite hvordan du forbereder deg effektivt.

– De beste skippertakene er de der du bare gjør de aktivitetene som maksimerer poengene dine på eksamen. Alle emner er ulike, så du bør finne ut hva som maksimerer din læring for akkurat ditt emne, sier Schewe.

Ekspertene våre er enige i at pensumbøkene ikke nødvendigvis er der du vil starte.

– De fleste forelesere deler sine Powerpoint-presentasjoner med studentene. Der er det jo naturlig at de uthever det som er det mest essensielle for emnet, forklarer Bang ved BI, og legger til at det kan være mulig å få en god karakter kun ved å lese Powerpoint-slides.

– Pensumbøkene er veldig store, og du rekker mest sannsynlig ikke gjennom dem om du har kort tid, sier Schewe og legger til:

– Det er mindre motiverende enn å arbeide strategisk etter en plan, og du vil mest sannsynlig ikke huske alt det du trenger å huske til eksamen.

Vår tredje ekspert, Raino Malnes, er professor i statsvitenskap ved UiO og foreleser i blant annet politisk teori. Han mener at å vise til at du har helhetlig forståelse av emnet, er det å ha i bakhodet når du forbereder deg.

– Det handler ikke nødvendigvis om å kunne mest mulig. Da vil det fort fremstå som at du bare har kunnskap på overflaten, sier Malnes. Han legger til at også han i sin tid syntes det var kjedelig å lese pensum, og at det var lett å falle for fristelsen til å gjøre andre ting, som i hans tilfelle var å lese politisk teori som ikke var på pensum.

Malnes trekker også frem at det er viktig å vite når på døgnet du arbeider mest effektivt.

– Skjerm den tiden og hold fokus da. For meg er det tidlig på morgenen, for andre er det kanskje sent på kvelden, sier professoren.

Les også: Har ikke fått utbetalt lønn fra UiO på flere måneder: –⁠ Kjem­peir­ri­te­rende

3) Løs tidligere eksamensoppgaver

Repetisjon er det siste steget. Det å løse tidligere eksamensoppgaver er noe av det mest effektive du kan gjøre når det er kort tid til eksamen, skal vi tro Schewe. I tillegg er tidligere eksamensoppgaver et sted hvor du får et overblikk over hva eksamen forventer av deg.

– Tidligere eksamensoppgaver er en god kilde til repetisjon som er viktig for læring. I tillegg forbereder du hjernen din på den aktiviteten du skal sitte og gjøre under selve eksamen, hevder Schewe, og legger til:

– Ser du at det er noen spørsmål som går igjen år etter år, så er det åpenbart at det er noe du bør øve på, legger han til.

Superstudenten mener at det skal godt gjøres å se på for mange tidligere eksamensoppgaver om du vil oppnå effektiv læring.

Mulig, men ikke anbefalt

Oversikt, plan, effektiv læring og repetisjon er stikkordene du bør notere deg om du befinner deg i denne uheldige situasjonen. Det er ikke de mest revolusjonerende tipsene du har fått her, og du forstår kanskje at det ikke er mulig å trylle frem gode karakterer. Men så var det kanskje ikke så lurt å utsette lesingen til siste liten.

Men vi dømmer deg ikke om du har havnet i denne situasjonen. Det gjør ikke Tore Bang heller:

– Det ligger i de fleste studenters natur at man gjør skippertak innimellom. Man skal jo leve også, ler førsteamanuensisen.

Det kan likevel virke som ikke hele akademia er enige i det. Førstelektor ved SV-fakultetet på UiO Susanna Solli skriver i en e-post til Universitas:

«Mitt heteste tips til studenter som ikke har lest noe to uker før eksamen er at de slutter å studere.»

Powered by Labrador CMS