Universitas anmelder studentforeninger:

Samhold: Frykt ikke! Til tross for slagene og kastene, er foreningsmedlemmene gode venner.

Fra student til samurai

Hva har en ensom studenttilværelse, overfallsmenn i Slottsparken og dårlig helse til felles? Alt kan slås ned med jujutsu! Universitas anmelder OSIs kanskje heftigste forening.

Publisert Sist oppdatert

Jujutsu er en tradisjonell japansk kampkunst med røtter i samuraienes krigsskoler. Nøkkelord er leddlåser, blokkeringer, kast og kvelninger. For en nybegynner som meg er det mye å ta innover seg, men miljøet er overraskende lite krigersk. Instruktør Charles Press forklarer at jujutsu er en kampkunst som, i motsetning til kampsporter, heller handler om selvforsvar enn konkurranse. En vennskapelig atmosfære hviler over rommet — det er alltid med et smil om munnen de slår, kveler og kaster hverandre rundt. Som nybegynner trenger jeg heldigvis ikke å utsettes for alt dette, men jeg får en spennende introduksjon i effektive måter å slå motstanderen ute av spill gjennom kroppens svake punkter.

Klem: Medlemmene kommer tett på hverandre -- en god øvelse for nærkontakt-allergiske nordmenn.

Kampklar lektor og statsviter

Veronica Hemmerle (25) er nyutdannet lektor i matte og kjemi ved UiO.

– Mamma er betrygget av at jeg kan forsvare meg i klasserommet, sier hun.

Hemmerle begynte i foreningen da hun var fersk student i Oslo for seks år siden. Det ble raskt en viktig sosial arena, og hennes samboer og beste venner er fra foreningen. Hun tror det gode miljøet skyldes tilliten man må ha til sine motstandere.

– Vi er tettere enn i andre idretter, spesielt siden vi kan komme til å skade hverandre.

Annika Syverstad studerer bachelor i statsvitenskap på UiO. Hun synes jujutsu er den mest disiplinerte idretten hun har deltatt i.

– Fokuset på kroppskontroll og koordinering minner meg om turn, legger hun til.

Universitas vil vite hvordan hun tenker jujutsu vil bidra til hennes karriere innenfor statsvitenskap.

— Det er mange gærne statsvitere der ute, ler hun.

Knekken: Jujutsu har en lang tradisjon tilbake til de japanske samuraiskolene. Det skal litt bøy og tøy for å varme opp for så mye historie.

Kunsten å forsvare seg

I tillegg til det sosiale og treningsmessige utbyttet, kan jujutsu øke følelsen av trygghet i en farefull verden. Allerede på vei hjem føler jeg meg langt mer i stand til å forsvare meg selv. Jujutsu anbefales derfor spesielt for alle som vil ha noen ekstra kort i ermet hvis et overfall faktisk skjer. With «great power» følger dessverre «great responsibility», og Universitas' fotograf fikk en mild ansiktsskade da journalisten skulle demonstrere et lite knep.

Les også: Kan en dvergulk og våte sokker vekke barnet i deg?

Powered by Labrador CMS