Oppgitt: Christina Lokken opplever at SiO har vært lite behjelpelige etter hun valgte å si opp hybelen sin. Hun reagerer på at ingen på venteliste fikk den umiddelbart.

Hundrevis fortsatt i kø for studentbolig:

Studentboliger står tomme

Christina Lokken (21) sa opp SiO-leiligheten tidlig i august. Siden da har den stått tom.

Publisert Sist oppdatert

Christina Lokken (21) hadde akkurat flyttet til Oslo da hun ble tilbudt studentbolig i Stensberggata studenthus gjennom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Tidlig i august valgte hun likevel å si opp hybelen. Nå har boligen stått tom en måned.

– Jeg var ny i byen og hadde søkt studentbolig likt som mange andre. Da jeg ble tilbudt bolig, valgte jeg å takke ja til den.

I SiO leier man usett. Det vil si at man leier bolig uten å ha vært på visning først. Da Lokken så hybelen hun ble tilbudt skjønte hun at den ikke var noe for henne, og valgte derfor å si opp boligen.

Per 1. september stod 818 studenter på venteliste for studentbolig i Oslo. Mange må finne alternative bosteder i påvente av en av SiO sine om lag 9000 boliger i Oslo-området.

Lokken reagerer på at SiO lar studentboliger stå tomme.

Les også: Studenter sitter fast på Zoom

Boligen sto tom hele måneden

Hun besøkte SiO sitt kundesenter og informerte dem om at hun ikke ønsket boligen i studenthuset likevel. Da fikk hun beskjed om at angrefristen allerede hadde gått ut.

Oppsigelsestiden på SiO-boliger er vanligvis to eller tre måneder, men i perioden 15. juli til 15. august er den forkortet. Dette er av hensyn til de studentene som kan komme til å ombestemme seg. Ettersom Lokken allerede hadde skrevet under på kontrakten, og angrefristen hadde utløpt, var hun derfor nødt til å betale for husleie ut måneden. Lokken var sikker på at hun ikke ville flytte inn i boligen, og foreslo at hybelen heller kunne tildeles en annen i køen.

– Siden det var så tidlig i leieforholdet foreslo jeg at de kunne tildele hybelen til en av de andre som fortsatt sto i boligkø, sier Lokken og viser til at nesten 3000 studenter sto på venteliste ved studiestart.

Dette lot seg ikke gjøre. Lokken forteller at det i en samtale hun hadde med SiO kom frem at de ikke ville tildele boligen til en annen før måneden var omme, ettersom det «ville kreve mer papirarbeid for dem».

I et forsøk på å møte SiO på midten, tilbød Lokken seg å betale for leie de dagene hun hadde hatt nøkkel, som en alternativkostnad. Forslaget ble avvist, og hun fikk hun beskjed om at reglene var like for alle – husleien måtte betales.

Dermed bodde ingen i boligen ut måneden.

– Jeg synes dette er for dårlig av en studentsamskipnad som skal være der for studentene.

Christina Lokken, student

Lokken synes det er synd at SiO ikke er mer behjelpelige når det først står leiligheter tomme, og sier det ville hjulpet mange studenter å få tilbud om bolig raskere.

– Dersom SiO allerede i starten av august fikk tilbudt boligen min til en annen i køen, ville studenten rukket å komme seg til rette før studiestart, fadderuke og alt det andre som følger med, sier Lokken og legger til:

– Jeg synes dette er for dårlig av en studentsamskipnad som skal være der for studentene.

Les også: Akademika sponset fadderuka på medisin

En upraktisk løsning

SiO anbefalte Lokken å fremleie boligen til en annen ut august dersom hun ikke ønsket å bo der selv.

Hun forsøkte å finne en midlertidig leietaker, men det viste seg å være vanskelig. Få var interessert i å leie en umøblert hybel, spesielt når en eventuell leietaker hadde måttet flytte ut av leiligheten kun tre uker senere.

– Jeg fikk dessuten beskjed fra SiO om at det kunne ta opp til en uke å få en eventuell fremleie godkjent, noe som gjorde det hele svært meningsløst. Derfor sto leiligheten tom hele august.

– Da jeg fortalte SiO at det virket som en upraktisk løsning, svarte de at «det er sånn for mange», sier Lokken.

SiO: Vil ta tid å fylle boligene

I en e-post til Universitas skriver boligdirektør i SiO Gunn Kirsti Løkka at de gjør sitt beste for å få studenter inn i de tomme leilighetene.

Hun kan ikke oppgi eksakt hvor mange leiligheter som står tomme per nå.

«Vi har ikke en egen rapport for dette, men vi har noen oppsigelser i august, for eksempel fordi man ikke kommer inn på skole», skriver hun.

Hun skriver videre at det er helt nødvendig for SiO å ha forpliktende kontrakter av hensyn til de mange studentene som står i boligkø, og forklarer at det kan ta noe tid å få studentene på plass.

Hvorfor vil det i praksis ta tid å fylle boligene?

«Vi tildeler kontrakter etter en venteliste. Nestemann på listen har noen dager på seg til å godkjenne eller ikke godkjenne tilbudet, og noen ganger har nestemann allerede funnet seg et annet sted å bo. Da vil ikke det å flytte inn hos oss lenger være aktuelt», skriver Løkka og legger til:

«Dersom en student sier opp boligen, sender vi ut tilbud til neste på listen. Det er ikke alltid nestemann takker ja, så i praksis tar det noe tid å fylle boligen.»

Les også: Vil ha gamingrom og takser­ve­ring i Oslos nye studenthus

Powered by Labrador CMS