Travle dager: Når hun ikke er opptatt med valgkamp, bruker Camilla Maria Brekke dagene på å studere ved Universitetet i Oslo.

– Jeg ønsker å være en stemme for oss unge

Camilla Maria Brekke studerer ved UiO og er aktiv i Arbeiderpartiet. Nå spås det at tjueåringen kan bli tidenes yngste stortingsrepresentant.

Publisert Sist oppdatert

Hverdagen er ekstra hektisk for Camilla Maria Brekke (20) for tiden. Studier og forelesninger, kombineres med kommunestyremøter og intervjuer. Hun har nettopp begynt på et årsstudium i Øst-Europastudier ved Universitetet i Oslo (UiO), og ser frem til det kommende året.

– Å studere gir meg mye, og jeg håper at jeg kan få fortsette med det i så stor grad som mulig fremover, sier hun.

Brekke er spent på å begynne på sitt andre studieår i hovedstaden. Utfallet av høstens stortingsvalg vil avgjøre i hvor stor grad hun må sjonglere sin politiske karriere med studier. Hun er tredjekandidat for Arbeiderpartiet (Ap) i Vestfold, og i følge prognoser fra VG vil Brekke innta Stortinget etter valget.

Les også: Kampen om klima­løs­nin­gene

Alder ingen hindring

Brekke er tydelig på at en eventuell stortingsplass fører med seg et stort ansvar. Hun mener at det i de siste åtte årene er blitt ført en politikk der de unge ikke er blitt prioritert i tilstrekkelig grad. Hun sier at det nå er den yngre generasjonen sin tur til å skinne.

– Det kan hende at noen av de eldre som sitter på Stortinget undervurderer meg og min kunnskap, men alderen min behøver ikke nødvendigvis å være en ulempe. Jeg er tett på de unge, både innad i partiet, her på universitetet, og utenom. Det er lettere for meg å få tak på hvilke endringer studentene ønsker å se, og nå er det spesielt viktig med nytenkende, tydelige stemmer i politikken, sier Brekke og legger til:

– Jeg ønsker å være en stemme for oss unge.

Sterkere fellesskap: – Læreplassgaranti er viktig for meg. Alle skal ha rett til å få fullført utdannelsen sin.

Studenter sliter på flere områder

Hun er opptatt av at arbeidet med unges psykiske helse må prioriteres i større grad, og ønsker å kjempe for at studenter over hele Norge skal ha så gode helsetilbud som mulig.

Ifølge Studentenes Helse- og trivselsundersøkelse (Shot) i 2021, sliter nesten halvparten av alle studenter i Norge psykisk. De opplever å føle seg mer ensomme enn noensinne tidligere, noe pandemien i stor grad bærer skylden for.

– Det er trist lesning. Korona har satt et forstørrelsesglass på sosiale forskjeller. Jeg ser for meg tre konkrete fokusområder jeg ønsker å se nærmere på, dersom jeg kommer inn på Stortinget. Psykisk helse er ett av dem. Ventetiden og prisen for å få psykisk helsehjelp må ned. Ap har programfestet at alle oss under 25 år skal få gratis psykolog.

Videre viser hun til at studentenes økonomi må styrkes, og at det må bygges flere studentboliger. Slik kan flere studenter få et trygt sted å bo når de flytter hjemmefra.

I tillegg presiserer hun hvor viktig det er at unge kommer seg ut i jobb, og at de får seg en utdanning:

– Læreplassgaranti er viktig for meg. Alle skal ha rett til å få fullført utdannelsen sin.

Ifølge Brekke er nøkkelen til et representativt demokrati at vi har representanter på Stortinget fra alle aldre og bakgrunner.

– Spesielt viktig er det å få inn noen som kan relatere til ungdommen, slik at det ikke bare er godt voksne mennesker som sitter og tar avgjørelser over ting som angår vår fremtid.

– Det er lettere for meg å få tak på hvilke endringer studentene ønsker å se

Camilla Maria Brekke (20) tredjekandidat for Ap i Vestfold og student

Les også: Stemme med hodet eller hjertet?

– I dag har vi hele livet på å bli voksne

Avisen Vårt Land meldte på begynnelsen av året at det kan bli en ungdoms-boom på Stortinget etter årets valg. Et av de unge fjesene vi kan forvente å se på Stortinget fremover er altså Brekke.

– Men hva med deg selv, føler du deg voksen?

– Det begrepet betyr noe annet i dag enn det gjorde før. Da besteforeldrene våre vokste opp ble de voksne da de konfirmerte seg. Da hendte det at man flyttet ut og begynte å jobbe i en alder av 15. Nå er det ikke sånn, sier Brekke og legger til:

– Jeg vet ikke om det finnes noe skille mellom ung og voksen lenger.

Dagens unge står overfor ulike muligheter og valg. Mange begynner på studier og flytter ut rett etter videregående, noen går ut i arbeidslivet, andre finner kanskje ut halvveis at det var noe annet de ønsket og tar en helomvending.

Brekke sier at alle må finne sin egen vei, og at lærdommen kommer mens man går. Hun understreker at det å bli voksen er en prossess.

– I dag har vi hele livet på å bli voksne. Jeg tror det er nettopp dét som er så særegent med vår generasjon.

– Blir det pause i studiene dersom du kommer inn?

– I utgangspunktet er det å være stortingsrepresentant en fulltidsjobb, så fokuset mitt vil være å gjøre en best mulig jobb på Stortinget– og at jeg i stor grad får reist rundt og møtt folk. Jeg må rett og slett se om tiden strekker til. Politikken går først, i denne omgang, men jeg har satt meg et mål om å være student så langt det lar seg gjøre, sier Brekke.

Powered by Labrador CMS