"Flyktninger og asylsøkere befinner seg allerede i en sårbar og utfordrende situasjon," skriver Ida Marlene Henriksen, Pia Baumann og Aseel Abuzeid.

Til Oslos studenter med dugnadsånd for integreringsarbeid

"Å bidra til inkludering av flyktninger og andre innvandrere, er derfor viktigere nå enn noen gang," skriver Ida Marlene Henriksen, Pia Baumann og Aseel Abuzeid i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Mutasjoner, karantene, ettervirkninger og gjenåpningsplan. I kampen om medieoppmerksomhet under pandemiens presserende virkelighet, står flyktninger og integreringsarbeid påfallende lavt på prioriteringslisten. Pandemien har vist oss integreringshull i det norske samfunnet. Å bidra til inkludering av flyktninger og andre innvandrere, er derfor viktigere nå enn noen gang. Høyere utdanningsinstitusjoner og studenter kan og bør ta en aktiv rolle i dette arbeidet.

Les også: "Hvordan si nei til alkohol?"

Pandemien viste oss integreringshull i det norske samfunnet.

«Vi må favne om asylsøkere som har ankommet under pandemien», var en tydelig beskjed fra Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp i mars tidligere i år. Flyktninger og asylsøkere befinner seg allerede i en sårbar og utfordrende situasjon. Sosial nedstenging og pandemi har ikke gjort det enklere for problematikken rundt ensomhet og utenforskap — utfordringer som kan være vel så reelle for studenter som for flyktninger. Tidligere i år viste Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) at nær halvparten av norske studenter føler seg ensomme og opplever psykiske vansker. Vi kan alle ta et ansvar for å være mer inkluderende, løfte blikket og ta vare på hverandre.

Så hva med å slå to fluer i en smekk? Studentforeningen Norsk Start Oslo er en sosial møteplass hvor studenter og flyktninger kan bli kjent, utveksle språkkunnskaper og lære av hverandre. Mange flyktninger ønsker, i likhet med studenter, å ta høyere utdanning og komme inn på arbeidsmarkedet. Dette er ikke en enkel prosess for en som er ny og som ikke kan språket så godt. Som studenter kan vi bidra til en enklere inngang til det norske systemet. Det er utrolig hva en lettbeint samtale over en kopp kaffe kan bidra til.

Under pandemien og sosial nedstenging var foreningens språkkafé for mange den eneste muligheten til å praktisere norsk og møte andre norsktalende, selv om dette til slutt ble på en Zoom-skjerm. Snart ett år senere er det mulig for språkkaféen å bli fysisk igjen. Endelig kan man møtes ansikt-til-ansikt og bli skikkelig kjent, samtidig som man gjør noe bra for samfunnet. Studietiden er til for å være sosial og bli kjent med andre mennesker. Som aktive samfunnsborgere kan vi stille opp for andre som mangler et sosialt nettverk. Som forfatter Annette Groth sier: «Det finnes ikke fremmede, bare venner du ikke har møtt.»

Les også: "Velkommen til studielivets mange muligheter"

Powered by Labrador CMS