HANDLING: For å stoppe klimakrisen kan vi ikke bare gjøre noe, vi må gjøre alt, skriver Andreas Sjalg Unneland, 3. kandidat Oslo SV, i dette innlegget.

La dette bli et klimavalg

"Bruk stemmeretten og stem på et parti som tar klimakrisen på alvor, som sier nei til mer olje og som fører en ambisiøs politikk for å få ned utslippene," skriver Andreas Sjalg Unneland.

Publisert Sist oppdatert

Det er bra å kutte ut kjøtt og sykle mer, men det som virkelig betyr noe er hva du stemmer.

Vi er mange som ønsker å gjøre vårt for at personlige utslipp skal være så lave som mulig. Shoppestopp, mindre kjøtt og å sykle mer er bare noen av de tingene som er bra for klimaet. Men det kan ikke bare være opp til enkeltindivider å løse klimaproblemet, det trengs store strukturelle grep.

Les også: "Forskningen til UiO må være klimavennlig!"

Det er viktig og riktig at studenter gjør sitt for å kutte i sine egne utslipp.

Det viktigste vi kan gjøre i Norge for klimaet er å komme oss ut av oljealderen så fort som overhodet mulig. Verden forbruker 100 millioner fat olje hver eneste dag. Setter du de oljefatene ved siden av hverandre så går det rundt ekvator og litt til. Hver eneste dag. Skal vi nå klimamålene våre må disse 100 millioner oljefatene vekk så raskt som overhodet mulig. Norge med sine 0,7 promille av jordens befolkning står for nærmere 2 prosent av verdens oljeproduksjon. Som en av de store oljeproduserende landene i verden har vi et stort klimaansvar. For å illustrere hvor store utslipp det er snakk om: For å gjøre opp for klimapåvirkningen fra ett år med utvinning og forbrenning av norsk olje og gass, må alle norske husstander la bilen stå i 27 år.

Det er viktig og riktig at studenter gjør sitt for å kutte i sine egne utslipp, men hovedgrunnen for at vi ikke får løst klimakrisen er fordi noen tjener på dagens situasjon. 100 selskaper står bak 71 prosent av verdens totale klimautslipp. Som nummer 37 på lista finner vi norske Equinor. Skal Norge ta grep i klimapolitikken må vi bruke det statlige eierskapet og oljepolitikken til å vri hele økonomien i grønn retning.

Det vil med andre ord si at dersom du stemmer på et parti som vil stanse leting etter flere oljefelt, stanse åpning av nye oljefelt, og stenge ned eksisterende oljefelt så raskt som overhodet mulig, vil det gi det gi en veldig stor klimagevinst.

SV har som eneste parti lagt frem vår plan for hvordan Norge kan kutte klimagassutslippene med 70 prosent innen 2030. Det holder ikke lenger å bare si hva vi er imot — man må vise hvordan reelle kutt skal gjennomføres.

At en ny regjering setter stopp for ny oljeleting vil gi viktige klimagevinster. Men for å stoppe klimakrisen kan vi ikke bare gjøre noe, vi må gjøre alt. En ny regjering må umiddelbart øke Co2- avgiften, finansiere karbonfangst og lagring på avfallsanlegg og gi mer penger til Enova for å få satt i gang med gryteklare prosjekter som kutter utslipp i industrien raskt, og sørger for energieffektivisering i hele samfunnet. Nå må partiene også ta ansvar og legge frem konkrete planer på hvordan de har tenkt å nå klimamålene.

Nå er det ikke mange dagene til Norge kan få en ny regjering. Bruk stemmeretten og stem på et parti som tar klimakrisen på alvor, som sier nei til mer olje og som fører en ambisiøs politikk for å få ned utslippene. Det er det viktigste du kan gjøre for klimaet.

Les også: "Studentenes pensjonrevolusjon kommer - om to unødvendige år"

Powered by Labrador CMS