Ingen adgang: Over Zoom besøker Shampa Rani Dey journalistens studentbolig. Det er det nærmeste hun har kommet en SiO-bolig til nå.

Shampa (33) ble koronafast i Bangladesh:

Betalte 33.484 kr for en SiO-leilighet hun aldri har bodd i

Forsinket visum, sykdom og til slutt stengte grenser gjør at UiO-studenten ikke kommer seg inn i Norge. Hun mener det burde bli gitt unntak i innreiserestriksjonene for internasjonale studenter.

Publisert Sist oppdatert

Det er problematisk når de ikke får komme inn i landet, og må sitte igjen med regningen, for å ikke engang å få studere i Norge

Adrian Bolstad, listeleder for Gjestelista

– Jeg forventer en viss fleksibilitet fra SiO når det gjelder reglene og prosedyrene deres. Det er en usikker situasjon for hele verden på grunn av pandemien, og derfor burde vi være mer sympatiske mot hverandre, sier Shampa Rani Dey (33) over Zoom fra Bangladesh til Universitas.

Dey begynte i høst på masterprogrammet i Human Geography ved Universitet i Oslo (UiO).

Første semester på masteren var heldigitalt, men Dey ønsket å komme til Oslo i november, slik at hun kunne være der til vårsemesteret begynte. I oktober søkte hun om visum og en toromsleilighet på Åråsen studentby. Der skulle hun bo med ektemannen og datteren sin. SiO innvilget boligsøknaden fra november 2020.

– Men visumet vårt ble forsinket på grunn av pandemien og jeg fikk det ikke før i desember.

Dey fortsatte å betale for studentboligen i påvente av å kunne reise. Hun planla å reise i januar, men ble syk og fikk derfor ikke dratt. Da hun ble frisk igjen, hadde Norge stengt grensene.

I mars hadde hun betalt 33.484 kroner for en leilighet hun aldri har bodd i.

Les også: Ny studieplan kan hemme studenters studieløp: –⁠ Det gjør veldig mye med moti­va­sjonen

Urettferdig praksis

– Det er svært uheldig at jeg har måtte betale hele dette beløpet, uten å ha bodd der, sier Dey.

UiO-studenten holdt på leiekontrakten, i håp om å kunne få reise til Norge så fort som mulig. Men da grensene fortsatt var stengt i mars, følte hun det ikke lenger var realistisk å fortsette kontrakten. Hun er takknemlig for at SiO hjalp henne med å si opp kontrakten fra 15. mars.

Dey sier hun ikke klandrer SiO for situasjonen, men mener heller ikke det er hennes egen feil.

– SiO har visse regler som de må følge og de fortalte meg at reglene er de samme for alle. Derfor kunne de ikke hjelpe meg, bortsett fra at de stoppet husleiekontrakten i mars.

David Jordhus-Lier er professor i samfunnsgeografi og veilederen til Dey. Han har engasjert seg i saken.

– SiO er en boligutleier som har et spesielt ansvar for studentfellesskapet, ikke minst under en global pandemi der det er tøft å være student, sier han til Universitas.

– I denne saken, har de tatt penger fra studenter i utviklingsland som sitter og venter på å få komme seg til Norge, men som ikke kommer seg hit av grunner de ikke selv kan kontrollere. Her burde SiO ta innover seg urettferdigheten av egen praksis, en praksis som kanskje også rammer andre internasjonale studenter.

I denne saken har SiO tatt penger fra studenter i utviklingsland som sitter og venter på å få komme seg til Norge

David Jordhus-Lier, professor i samfunnsgeografi og veileder til Dey

SiO: Vi tar ansvar

– Vi har forståelse for at det er mange som står i vanskelige situasjoner under pandemien. Derfor har SiO også strukket seg langt for studentene når det kommer til bolig, helsetjenester og barnehage, skriver boligdirektør i SiO Gunn Kirsti Løkka i en e-post til Universitas.

– Vi har et spesielt ansvar for studentfellesskapet, og det er et ansvar vi mener at vi tar. Påstanden om at vi tar penger fra studenter i utviklingsland, mener vi er uriktig. Fra grensene stengte 29. januar har SiO forsøkt, så godt vi kan, å komme studentene i møte.

Uriktig: – Påstanden om at vi tar penger fra studenter i utviklingsland, mener vi er uriktig, sier boligdirektør i SiO Gunn Kirsti Løkka.

Løkka skriver at da det ble tydeligere at grensene ikke ville åpne igjen før en god stund har SiO også anbefalt studentene å si opp kontrakten. UiO-student Dey valgte å beholde kontrakten, selv om grensene var stengt.

– Vi kan ikke gå i detaljer i denne konkrete saken. Generelt så har vi hele veien forsøkt å bistå de internasjonale studentene som ikke har fått kommet til Norge på grunn av pandemien. Blant annet har vi utsatt kontraktstart på flere kontrakter, og kuttet oppsigelsestiden ned til en måned for alle.

I noen situasjoner har SiO også anbefalt studenter å si opp kontraktene sine, fordi det var liten sannsynlighet for at Norge åpnet grensene igjen. Løkka forteller at når studenten ønsker å beholde kontrakten, har ikke SiO mulighet til å bistå ytterligere.

Hun skriver videre at det er mange studenter som har stått i vanskelige situasjoner det siste året.

– SiO kan ikke spesialisere sitt tilbud til hver enkelt. SiO har heller ikke mulighet til å dekke de økonomiske konsekvensene til hver enkelt student.

Les også: Kode­krangel på Blindern - bekymret for smitte­vernet

Går utover masteren

– Har dette påvirket deg økonomisk?

– Internasjonale studenter må overføre en sum penger til en konto i Norge for å få studieadgang, så jeg brukte disse pengene til å betale leie og det hjalp meg mye. Uten denne kontoen hadde det vært vanskelig å betale alle disse pengene med en gang fra Bangladesh, sier Dey.

Hun forteller videre om en svært krevende studiesituasjon.

– Siden jeg ennå ikke har vært i Norge, er det noen ganger vanskelig for meg å samsvare forelesningene, på grunn av tidsforskjellen. Det er også vanskelig å få tak i pensum herfra.

Dey mener det ville vært bedre for henne å studere på campus.

– Human Geography er et praktisk studium, så dette går også utover arbeidet mitt med masteroppgaven.

Til tross for dette vil hun understreke at hun trives med å studere ved UiO og at foreleserne og professorene gjør sitt beste for å gi god undervisning og tilbakemeldinger, men hun skulle gjerne møtt veilederen sin fysisk.

Det er svært uheldig at jeg har måtte betale hele det beløpet, uten å ha bodd der

Shampa Rani Dey (33), student på master i Human Geography ved UiO

En av toppsakene til Gjestelista ved UiO er internasjonale studenter.

– Det er dette, i min lille periode jeg har vært med Gjestelista, vi har kritisert UiO for: for lite fokus på og for lite prioritering av internasjonale studenter, sier listeleder i Gjestelista, Adrian Bolstad på telefon til Universitas.

– Dette er mennesker som også må få komme inn i det norske samfunnet. Det er problematisk når de ikke får komme inn i landet, og må sitte igjen med regningen, for å ikke engang å få studere i Norge.

UiO advarte

– Det har vært veldig krevende å være internasjonal student eller utvekslingsstudent under pandemien, og vi skulle gjerne hatt flere av disse studentene fysisk til stede, skriver rektor Svein Stølen ved UiO i en e-post til Universitas.

– Vi ser virkelig frem til å ta imot internasjonale studenter og utvekslingsstudentene igjen så snart innreiseregler og smittetrykk tillater det!

I mellomtiden legger UiO til rette for digital undervisning og deltakelse som best de kan også for denne gruppen.

– Men det er selvsagt vanskelig for både studenter og undervisere å arbeide både på ulike steder og ulike tidssoner. Det har vært ualminnelig krevende å skulle planlegge utenlandsopphold med den uforutsigbarheten pandemien har medført.

– UiO inngår avtaler med SiO bolig om boliggaranti for internasjonale studenter. Har da UiO et ansvar for internasjonale studenter sin boligsituasjon og økonomiske tap, som følge av at de ikke får kommet seg til Norge på grunn av korona?

– Boliggarantien er en generell avtale mellom UiO og SiO for å sikre våre internasjonale studenter og utvekslingsstudenter bolig i normaltider. Leiekontrakten er en avtale mellom SiO og hver enkelt leietager. Men det høres urimelig ut at en enkeltstudent skal sitte igjen med kostnader, når vanskelighetene tårner seg opp.

Stølen skriver at regjeringen og statsråden har presset på for at utveksling skal gjennomføres, og UiO har fulgt opp så godt det har latt seg gjøre fra lærestedets side.

– Vi advarte nettopp mot at vi nok en gang kunne ende opp med at enkeltstudenter satt igjen med utfordringene og med regningen.

Advarte:– Vi advarte nettopp mot at vi nok en gang kunne ende opp med at enkeltstudenter satt igjen med utfordringene og med regningen, sier UiOs rektor Svein Stølen.

La studentene reise

Dey håper Norge gjenåpner grensene og vil reise så fort hun har muligheten til det.

– Jeg synes internasjonale studenter burde få reise til Norge, dersom de følger reglene og restriksjonene. Hvis vi gjør det er det mindre risiko for at vi sprer viruset.

– Hadde du godtatt å bo på karantenehotell dersom du fikk komme til Norge?

– Ja, jeg mener Norge kan åpne for internasjonale studenter og lage et sett med regler for oss, slik at sikkerheten for nordmenn opprettholdes. Vi har ikke problemer med karantene eller noen andre restriksjoner.

– Jeg ønsker bare at studentene som nå befinner seg i utlandet skal få reise til Norge og at de fjerner innreiserestriksjonen så fort som mulig, slik at vi kan starte studiene våre ordentlig. Det er svært frustrerende at jeg har fått muligheten til å studere, men ennå ikke har fått reise.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Lars Jacob Hiim (H) skriver i en e-post til Universitas at han har forståelse for at de strenge innreiserestriksjonene får store konsekvenser for mange.

– Men selv om smittesituasjonen i Norge er i bedring er det fortsatt nødvendig med strenge tiltak for å begrense smittespredning fra utlandet. Regjeringen vurderer hele tiden smittesituasjonen med tanke på lettelser.

Les også: SiO tapte slaget om St. Olavs gate 32 – kjøper vil lage bouti­que­ho­tell

Powered by Labrador CMS