Stor fremgang: Antall studieplasser ved fagskolene har doblet seg siden de ble en del av Samordna opptak i fjor. Det merkes også på søkertallene med en økning på 37,4 prosent

Rekordhøye søkertall til høyere utdanning – søkerne strømmer til fagskolene

Mens lærerutdanningen stuper, vil søkerne til et nytt toll-studium og fagskolene. Her er de viktigste funnene fra årets søkertall til høyere utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Aldri før har så mange søkt om studieplass ved landets universiteter og høgskoler-Med 154.088 søkere går 2021 forbi rekordåret 2020 med en økning på 2,2 prosent. Disse skal konkurrere om landets 61.600 studieplasser.

– I Samordna opptak vet vi ikke hvorfor folk velger å søke som de gjør, men vi kan konstatere at veksten i søkertall er størst for søkere over 30 år både til fagskoler, universiteter og høgskoler, sier Terje Mørland, direktør for utdanningstjenester i Unit i pressemeldingen.

– Det er samtidig færre 18- og 19-åringer som søker sammenlignet med i fjor. Vi ser ingen klare tendenser til at flere vil studere i hjemfylket sitt.

Les også: Arbei­der­par­tiet på bunnivå blant norske studenter – jevnstore med SV

Fagskolene bykser frem

Fagskolene, som tilbyr yrkesfaglig høyere utdanning, kan vise til en langt større økning på antall søkere på hele 37,4 prosent. Antall studieplasser på fagskolene har doblet seg siden 2020, da skolene ble tatt opp i Samordna opptak. Dette kan forklare de høye søkertallene ifølge pressemeldingen fra direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning.

De fleste fagskolene-søkerne søker seg til utdanninger innen teknologiske fag og helsefag. De to søkergruppene utgjør til sammen over to tredjedeler av søkerne.

Det er også en økning på 71 prosent i antall søkere til nettbaserte studier – noe som også henger på greip med økningen i antall utlyste studieplasser på nettbaserte studier på 72 prosent

Lærer- og reiselivsutdanningen stuper

Det er 553 færre førstegangssøkere som har søkt seg til lærerutdanningen som førstevalg – en nedgang på 4.3 prosent. Studier innen samfunnsfag og idrett har også en nedgang på henholdsvis 7.7 og 10.5 prosent. Øverst på lista over stupende søkertall er reiselivsfag, som har nedgang på 22.3 prosent i antall førstegangsvelgere i 2021.

De mest populære studiene, sammenlignet med fjoråret, er utdanninger innen jus og økonomisk-administrative fag. Jussfag, som rettsvitenskap og politiutdanningen, har opplevd en fremgang på 37,4 prosent flere førstegangsvelgere. Det nye studiet «Toll, varehandel og grensekontroll» ved Universitet i Stavanger er noe forklaringen bak den store økningen ifølge direktoratet.

— Ofte er det de samme studiene som er de mest populære hvert år, men i år er tollutdanningen en nykommer. Dette er et spennende samarbeid mellom Tolletaten og Universitetet i Stavanger, og som tydeligvis har vært et etterlengtet tilbud. Det er mulig TV2-serien «Toll» også har bidratt til å vise frem hvor utrolig spennende og viktig yrket er, sier Asheim til Khrono.

Studier innen økonomisk-administrative fag scorer på andreplassen over de mest populære studiene med en økning på 8 prosent i antall førstegangsvelgere sammenlignet med 2020.

Hovedopptaket til fagskoler er klart 20. mai, og hovedopptaket til universiteter og høgskoler er klart 20. juli.

Les også: Høyskole krever sensitive helse­opp­lys­ninger for å få tilrette­lagt under­vis­ning

Powered by Labrador CMS