Ingen grunn til å juble: Arbeiderpartiet går ut av forrige helgs landsmøte med sitt dårligste målte resultat blant norske studenter. – Det er på ingen måte godt nok, sier utdanningspolitisk talsperson i Ap Torstein Tvedt Solberg.

Arbeiderpartiet på bunnivå blant norske studenter – jevnstore med SV

Arbeiderpartiet synker som en stein blant studentene, mens SV er like ved å bli favoritten. Får studentene bestemme, blir Stortinget overveldende rødgrønt etter høstens valg.

Publisert Sist oppdatert

Resultat vår 2021

# Ap: 19,3 %

# SV: 18,7 %

# Høyre: 16,4 %

# MDG: 9,5 %

# Sp: 8,8 %

# Rødt: 6,7 %

# Frp: 6,3 %

# Venstre: 5,2 %

# Andre partier: 4,5 %

# Krf: 4,4 %

– Av 997 studenter svarte 726 på spørsmålet

– Feilmarginer fra 1,9–3,1 prosentpoeng

– Undersøkelsen ble gjennomført fra 11.februar til 8. mars

– Kilde: Undersøkelse utført av Sentio på vegne av Norsk studentorganisasjon og Universitas

På vegne av Norsk studentorganisasjon (NSO) har Sentio spurt norske studenter om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. Aldri før har Arbeiderpartiet blitt målt lavere og Sosialistisk Venstreparti høyere blant studentene siden målingene startet i 2014.

Ap faller med hele 6,2 prosentpoeng fra forrige måling, til 19,3 prosent, men er fremdeles det største parti blant studentene. SV går frem med 3,3 prosentpoeng og er dermed bare 0,6 prosentpoeng bak Ap.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Studentenes partibarometer høsten 2019 –våren 2021.

Les også: Masterstudent om oppussing av Eilert Sundts hus:–⁠ Føler oss gløymt i prosessen

SV flyr høyt

— Det er veldig gøy og inspirerende! Nå må vi gå for å bli størst blant studentene når det er så lite som mangler, sier Audun Lysbakken, partileder i SV, over telefon til Universitas.

SV kan gå inn i helgens landsmøte med gode tall i ryggen. Fortsetter trenden, kan de fort bli det mest populære partiet blant studentene.

Lysbakken tror grunnen til at de gjør det så bra, er at sakene SV setter høyest på dagsordenen, er saker som opptar studentene.

— Det vil si økende ulikheter i landet og selvfølgelig klimaspørsmålet som vi vet at særlig unge mennesker er engasjert i, forteller Lysbakken.

Nå må vi gå for å bli størst blant studentene

Audun Lysbakken, partileder i SV

Han tror også at studenter har merket seg SVs arbeid da Stortinget forhandlet krisepakker.

– Vi gikk i spissen for å sloss for studentenes rettigheter, jobbet hardt for å få gjennomslag for studentmilliarden Stortinget vedtok. Vi ønsket mest mulig stipend i stedet for lån, sier Lysbakken.

Han tror det er realistisk å ta igjen Arbeiderpartiet og bli det største partiet blant studenter.

— Nå mangler det bare seks promille, så hvis vi gjør en god valgkamp og vokser enda litt mer, så må det være innenfor rekkevidde, sier Lysbakken og legger til:

— Det er jo ekstra inspirerende når vi ser at vi har den muligheten.

Grunn til å juble: Audun Lysbakken og SV kan gå inn i helgens landsmøte med knalltall i ryggen.

Ap faller

Arbeiderpartiet holder fremdeles stand som studentenes foretrukne parti, men faller kraftig fra forrige høst. For første gang siden målingene startet i 2014, får Ap en oppslutning på under 20 prosent.

Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Ap, forteller til Universitas at det er positivt at studentene ønsker en ny regjering, og at Arbeiderpartiet fortsatt er det største partiet.

— Men det er på ingen måte godt nok, sier han.

Solberg mener Arbeiderpartiet helt tydelig har en jobb å gjøre for å mobilisere enda flere studenter til partiet. Likevel viser han til at Ap har hatt en vekst på de nasjonale målingene etter at NSOs måling er gjennomført.

— Vi har i en tid slitt med målinger med lav oppslutning, men vi ser positive tendenser nå de siste ukene, så vi håper nå etter landsmøtet vårt med mye ny god politikk at det kan være med å snu trenden litt, sier Solberg.

Han forteller at partiet under helgens landsmøte vedtok å bygge nye studentboliger, bedre forholdene for studentforeldre, prioritere psykisk helse og ha en storsatsing på utdanning.

— Vi kommer til å bruke tiden frem mot valget til å argumentere for hvor viktig det er å stemme Arbeiderpartiet for å få gjennomslag for den gode utdanningspolitikken vår, sier han.

Les også: Britiske studenter tar et oppgjør med seksuell trakassering:– Har bare fått nok

Høyre styrker seg

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti styrker seg noe fra katastrofemålingen i fjor høst, da de fikk en samlet oppslutning på 21,2 prosent. Nå svarer 26 prosent at de vil stemme på et av regjeringspartiene.

Høyre har størst fremgang blant de borgerlige og stiger med 2,9 prosentpoeng.

— Det kan tyde på at flere studenter er fornøyde med oss, sier Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H), over telefon.

Han tror grunnen til at Høyre går opp, kan skyldes den nye tiltakspakken som blant annet inneholdt studentjobber. Den ble vedtatt i Stortinget i februar.

— Det gjør at kanskje flere studenter ser at vi både lytter og gjennomfører politikk, sier han.

Jeg registrerer at det partiet som kritiserer oss aller mest også går mest tilbake, altså Arbeiderpartiet

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H)

Men krisepakken bød ikke bare på skryt. Fordi tiltakspakken innebar tilleggslån, organiserte Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Studentparlamentet ved Oslomet, Studentunionen HK og International Students Union UiO [hybeldemonstrasjoner mot krisepakken.](ss)

Asheim tror likevel en del studenter tross alt er fornøyde, og at Høyre derfor øker på målingene.

— Ordningen er ubyråkratisk og enkel, og stipendandelen øker sammenlignet med i fjor vår. Det gjør at mange ser at månedsbudsjettene går opp frem mot sommeren, sier han.

— Tror du Høyre ville ha vært enda større blant studenter dersom det ble delt ut stipend eller dagpenger til permitterte studenter, fremfor lån?

— Det kan godt hende, men jeg registrerer at det partiet som kritiserer oss aller mest, også går mest tilbake, altså Arbeiderpartiet, svarer Asheim og legger til:

— Så sånn sett kan det hende at studentene er opptatt av flere ting enn bare stipendandelen på ulike støtteordninger.

Fremgang: Høyre har størst fremgang blant de borgerlige og stiger med 2,9 prosentpoeng. – Det kan tyde på at flere studenter er fornøyde med oss, sier Henrik Asheim

MDG og Rødt synker

Både Miljøpartiet De Grønne og Rødt faller noe fra forrige måling. Rødt faller med 1,1 prosentpoeng til 6,7 prosent. Det er fremdeles godt over snittet hos den øvrige befolkningen, men et stykke under toppmålingen høsten 2019, da 9,5 prosent av studentene oppga at de ville stemme på partiet. MDG faller på sin side med 2,6 prosentpoeng fra forrige måling til 9,5 prosent.

— Jeg er ikke bekymret, men jeg er selvsagt ikke fornøyd før MDG er det største partiet på Stortinget, sier Rauand Ismail (MDG) spøkefullt over telefon til Universitas.

Ismail er representant i Oslo bystyre og fjerdekandidat til Stortinget for Oslo MDG. Han mener at de er et parti som styrker seg mot valgkampen.

— MDG er et parti som består av veldig mange mennesker som er en del av en bevegelse og mange aktivister. Vi ligger aldri på topp før valget, men vi mobiliserer frem mot valget, sier han.

NSO:— Snakk om studentene!

Andreas Trohjell, leder i NSO, sier at målingen viser at partiene som snakker om høyere utdanning og studenter, kommer godt ut. Han mener det er mye å hente blant studentene, og at partiene burde bruke tallene godt.

— Det er 250.000 studenter i Norge som også er opptatt av høyere utdanning og ting som opptar studenter, så dette er tall som er viktige for partiene å bruke videre, sier Trohjell.

Han oppfordrer studentene til både å stemme og å sette seg inn i partienes politikk før de stemmer. Han sier også at det er viktig for NSO at partiene snakker til studenter og om studentsaker.

— Vi tror målingen viser at partiene har en stor velgergruppe å gå til, når man snakker om studenter og høyere utdanning.

Stor gruppe: -- Vi tror målingen viser at partiene har en stor velgergruppe å gå til, sier NSO-leder Andreas Trohjell.

Sentrumsvekst

Både Venstre og KrF ville ha vært over sperregrensen om det var opp til studentene, med henholdsvis 5,2 og 4,4 prosent. Det er en bedring fra i fjor høst, da begge lå under grensen på fire prosent.

Senterpartiet gjør det også relativt sterkt blant studentene med en oppslutning på hele 8,8 prosent. Det er likevel et godt stykke under det nasjonale snittet på 17,5 prosent og litt lavere enn toppmålingen våren 2020, da de ble målt til 9,8 prosent blant studenter i Universitas og NSOs måling.

Hele 4,5 prosent sier at de vil stemme på et annet parti enn de etablerte stortingspartiene, og av de totalt 997 som har svart på undersøkelsen, sier 16,6 prosent at de er usikre på hvilket parti som får deres stemme.

Les også: Studentparlamentet fattet psykisk helse-vedtak før koronakrisen. 15 måneder senere har ingenting skjedd:–⁠ Betenkelig og uheldig, sier Gjeste­lista-leder

Powered by Labrador CMS