Gutter kan også gråte!

«Følelsen av flause, følelsen av svakhet og følelsen av at det å få hjelp bryter med maskulinitet. Det er på tide å ta et oppgjør med stigmaen rundt menns psykiske helse», skriver Mikkel Sibe i dette leserbrevet.

Publisert Sist oppdatert

Ikke for alle, men for mange menn er det vanskelig å vite hvordan man skal utrykke følelser. Det er blitt en prinsippsak at menn skal være sterke og maskuline, at det å vise følelser kan være svakt. Spesielt er dette et problem for mannlige studenter og noe som bør tas mer tak i!

Som mannlig student selv kjenner jeg meg igjen i utfordringene rundt å kunne trykke inn alarmknappen. «Hvis jeg sier noe, er jeg egentlig egnet til yrket?», er en tanke som kan finne på å komme sigende. «Hva vil andre tenke?», er en annen. Følelsen av flause, følelsen av svakhet og følelsen av at det å få hjelp bryter med maskulinitet. Det er på tide å ta et oppgjør med stigmaen rundt menns psykiske helse.

Likt ligger forventningene høyt. De riktige klærne, den riktige kroppsfasongen og det riktige selvbildet. Men hva skjer egentlig om man ikke ønsker eller ikke klarer å leve opp til mannsidealet som student? Ikke alle menn får gode karakterer i fysiske fag, og ikke alle kan se ut som supermann. Idealet, derimot, det ligger uansett der.

Hva skjer egentlig om man ikke ønsker eller ikke klarer å leve opp til mannsidealet som student?

Reduser husleia svarer Gard Løken Frøvoll om studiestøtte: «Lån eller ingenting?»

I dag er vi bombardert av reklameplakater, både for den fine kroppen, men også for den glade student. Alt virker fint og flott, men det er ikke alltid sannheten. Er det rart at mange menn sliter, men få innehar hjelpen som finnes?

Det skal heller ikke ses bort fra at det kan være flere grunner til at menn ofte ikke tar kontakt. Fra underliggende problemer som kan ha fulgt en fra barndommen, eller at man innehar tanker om viktigheten av å virke sterk. Gutta, det er på tide å gi hverandre en skulder!

Kanskje har vi også noe vi kan lære fra barn i barnehagen? Foran dem kan man gråte om man føler det er riktig. Foran dem kan man som mann gå i kjole om man ønsker. Man kan tegne prinsesser, eller kjøre småbiler, så lenge du er med på å leke. Det er ingen flause å være seg selv. Du vil uansett kunne få en klem.

Les også: «Forskningen til UiO må være klimavennlig!»

I dagens samfunn finnes det et ideal for hvordan man skal være mannlig student. Man skal få gode karakterer, man skal smile bredt og være komfortabel i enhver rolle. Tøff og stram, får man høre, fra tv-programmer som brannmann Sam til reklameplakater. Er det kanskje på tide å være ærlig om at menn også kan gråte?

Prinsippet om konstant maskulinitet må bygges ned, og tanken om at menn også kan ha det vondt, må bygges opp. Gutta, det er ok å trenge hjelp. Det gjør vi alle noen ganger.

Powered by Labrador CMS