Tilbake til hjembyen: Starten på studietiden i Oslo ble ikke slik Vetle Glidje Hauglid hadde sett for seg. I desember valgte han å flytte hjem til Tvedestrand.

Flyttet hjem for flere måneder siden:

Betaler 6200 kroner i husleie for tom hybel

Vetle (19) og Lisa (26) har flyttet fra Oslo og følger studiene fra hjembyen. SiO tror flere studenter har valgt å gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

— Alt er digitalt uansett, så da er det egentlig det samme hvor jeg er, sier Vetle Glidje Haglund (19) til Universitas.

I august flyttet han til Oslo for å studere økonomi og ledelse ved Høyskolen Kristiania. Men i desember pakket han sakene sine og tok farvel med hovedstaden på ubestemt tid. Han valgte å flytte hjem til familien i Tvedestrand, og der har han blitt siden.

— Jeg ble sittende mye inne i Oslo. Det var ensomt, og jeg var mye alene. Når man kommer hjem, har man familie rundt seg til enhver tid, sier han.

Og Haglund er ikke alene. Han forteller at flere av dem han ble kjent med på studiet, har vendt snuten hjemover.

— Det er veldig mange i samme båt. Jeg skjønner at folk reiser hjem når det ikke er så mye som skjer i Oslo.

Det var Tvedestrandsposten som først omtalte Vetles situasjon.

Betaler fortsatt leie i Oslo

Haglund har vært i hjembyen i snart fire måneder. Likevel betaler han husleien for den forlatte studenthybelen på Kringsjå.

— Da jeg flyttet hjem, var det uklart om koronasituasjonen ville bli bedre, og om jeg plutselig måtte flytte tilbake på grunn av studiene. Hvis jeg da hadde sagt opp leien, så ville jeg ikke hatt noe sted å bo. Så man blir litt stuck i en situasjon hvor man må betale.

Les også: Ny Khio-rektor om rasismedebatten:–⁠ Skulle ha vore ein intern debatt

Hver måned må 19-åringen ut med over 6200 kroner for en leilighet han ikke bor i.

— Det er jo surt, men jeg prøver å tenke at dersom det hadde vært normalt, så hadde jeg jo brukt de pengene likevel. Men jo, det er surt, for du bor jo ikke der: Det er på en måte penger ut av vinduet.

Med kost og losji dekket av familien hjemme i Tvedestrand går det likevel rundt rent økonomisk.

Han angrer ikke på at han flyttet hjem igjen.

— Jeg gjorde det fordi det er mye bedre for meg her. Jeg syns jo det var kjedelig å være i Oslo. Så hvis man har det kjipt eller det er kjedelig, så vil jeg anbefale andre studenter å vurdere det samme.

Jeg ble sittende mye inne i Oslo. Det var ensomt.

Vetle Glidje Haglund (19), student

Hjem til mor

Noen mil nord langs Oslofjorden befinner Lisa Wigum Kjærås (26) seg i sitt barndomshjem. Hun valgte å flytte hjem til Tønsberg for to uker siden.

— Jeg synes det har vært litt slitsomt å være i Oslo, for alt det som gjør Oslo til en morsom by å bo i, er ikke tilgjengelig nå. Jeg har egentlig følt meg litt fanget.

Den 40 kvadratmeter store leiligheten hun deler med samboeren, begynte å bli merkbart liten. Mulighetene for å etablere en effektiv arbeidsplass har vært begrenset.

— Det er for det første lett å bli distrahert av hverandre. Vi har det veldig hyggelig sammen, og det er kanskje litt av problemet. Det er lett å gjøre alt annet enn det man egentlig skal, sier hun og legger til:

— Men samtidig blir vi gående mye oppå hverandre hele tiden. Man skal slappe av, jobbe og gjøre alt i samme rom hver dag og til enhver tid. Det er litt vanskelig, rett og slett.

Les også: Designbyrå fikk 1,6 millioner kroner for å lage UiOs nye nettside

26-åringen tar en bachelor i Medier og kommunikasjon ved Oslomet. Også der foregår all undervisningen på nett.

— Det var veldig deilig å flytte til Tønsberg igjen. Her er det god plass, jeg sover bedre, og det er mange turmuligheter, som har gjort at jeg er mye mer aktiv. Jeg har også fått space, som jeg tror har vært bra for både samboeren og meg.

Familiekatten Molly har også bidratt til trivsel hjemme i Tønsberg. Men Kjærås innrømmer at ikke alt er en dans på roser.

— Det er litt intenst å bo hjemme også. Det tror jeg alle studenter som kommer hjem igjen, kjenner på. Og når det kommer til struktur, så har vel ikke veldig mye forandret seg. Der svikter jeg litt, men det gjorde jeg nok før korona også, medgir hun.

— Jeg savner samboeren min litt, men alt i alt har det vært til det beste, fastslår hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjemme på ubestemt tid: Lisa Wigum Kjærås (26) flyttet hjem til moren i Tønsberg for noen uker siden, og planlegger å fullføre semesteret derfra.

Blir på ubestemt tid

I likhet med Haglund betaler Kjærås fortsatt leie i Oslo. Over 6800 kroner vil fly ut av kontoen hver måned.

— Det er surt å betale så mye for en leilighet jeg ikke bor i, og som vi egentlig ikke trives i. Men det går egentlig ganske greit rent økonomisk — jeg er heldig der.

Hun tror ikke de vil si opp leiekontrakten med det første. Hun belager seg på flere måneder med husleieregninger som må betales.

— Det er greit å ha den leiligheten, for det første fordi kjæresten bor der, men også hvis jeg trenger å komme meg litt bort. Til tross for at det fungerer fint å bo hjemme, har jeg jo behov for å komme tilbake til «mitt liv» av og til og tilbringe litt kvalitetstid alene med kjæresten.

Alt det som gjør Oslo til en morsom by å bo i, er ikke tilgjengelig nå. Jeg har egentlig følt meg litt fanget.

Lisa Wigum Kjærås (26), student

Utflukter til Oslo tror Kjærås imidlertid vil bli kortvarige. Hun vil bli hjemme i Tønsberg på ubestemt tid.

— Jeg har ikke noe hastverk med å komme meg hjem til Oslo egentlig. Jeg savner det ikke.

Hun tror kanskje hun er kommet for å bli. Sammen med samboeren håper hun å kunne kjøpe noe eget i Tønsberg.

— Etter året som har gått, har vi innsett at når man ikke kan benytte seg av de tilbudene som gjør Oslo til en kul by å bo i, så er det egentlig ikke så mye for oss der. Jeg tror vi har blitt litt voksne: Vi savner at det er litt roligere. Vi har funnet ut at vi vil trives bedre her.

På spørsmål om hun anbefaler andre studenter å flytte hjem, er hun ikke helt sikker.

— Det kommer an på så mange ting. For meg føltes det veldig riktig, og jeg tror egentlig bare det er dét man må kjenne etter.

SiO: — Har ikke tall

Antallet studenter som har flyttet hjem som følge av koronasituasjonen, er ikke kjent. Men Gunn Kirsti Løkka, boligdirektør i SiO, tror ikke det er uvanlig.

— Det er nok en del som reiser hjem uten at de flytter ut fra våre boliger, men dette har vi ikke tall på, skriver hun i en e-post til Universitas.

Hun forteller at det likevel er færre som søker etter bolig.

— Vi har færre søknader for april og mai sammenlignet med samme tid i fjor. Dette er sannsynligvis på grunn av korona, informerer hun.

— Fra og med juni ser antallet søknader mer normalt ut.

Les også: 1 av 3 studenter ønsker seg mer lån:–⁠ Man klarer seg ikke på stipendet

Powered by Labrador CMS