NSO-duell: Tuva Todnem Lund (til venstre), Jonas Økland og Daniel Hansen Masvik kjemper om lederjobben i NSO.

Dette er NSO-kandidatenes kampsaker

I april skal det velges ny leder for Norsk studentorganisasjon (NSO). Med rekordmange studenter som har blitt permittert, kan årets valg bli avgjørende for å gjenoppbygge studentenes tillit.

Publisert Sist oppdatert

Tre kandidater vil ta over roret etter nåværende NSO-leder Andreas Trohjell. Vervet innebærer å tale studentenes sak på fulltid, i et forsøk på å oppnå politikken som bestemmes av den landsdekkende studentorganisasjonen. Valget av ny leder finner sted under årets digitale landsmøte, som avholdes 22.—25. april.

For å få et bedre inntrykk av de tre kandidatene har Universitas stilt følgende fem spørsmål til hver av dem:

  • Hvorfor bør du bli den neste lederen i NSO?
  • Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?
  • Hva skiller deg fra den avtroppende lederen?
  • Hva vil være ditt fremste mål som leder?
  • Hva skiller deg fra motkandidatene dine?

Tuva Todnem Lund (24), leder for studenttinget ved NMBU

— Hvorfor bør du bli den neste lederen i NSO?

— Fordi jeg vet hvor viktig det er å lytte til studentstemmen. Selv har jeg sittet som studentleder i et år med pandemi og fått innspill fra studenter som sliter økonomisk eller som ikke får fullført gradene sine. I arbeidet med å hjelpe studenter i en vanskelig økonomisk situasjon har en gjeng pamper i NSO synset over hva studentene trenger. Jeg kommer til å lytte til mine medstudenter og de tillitsvalgte som hører om alle de problemene som eksisterer på deres utdanningsinstitusjon, slik at vi sammen kan finne de løsningene som trengs.

Kampsak: Tuva Todnem Lund (24), leder i Studenttinget ved NMBU, mener studiestøtten er den viktigste studentsaken.

NSOs ledelse har blitt forelagt påstanden om at de har «synset over hva studentene trenger», men ønsket ikke å kommentere.

— Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

— Jeg sitter nå som studentleder for et hav av studenter som har fått stengte lesesaler og som ikke får fullført masteroppgavene sine. Likevel må jeg si at studiestøtten er den viktigste studentkampen. Målsettingen er en økning i studiestøtten på rundt 26.000 kroner i året per student. Dette målet handler om at en student skal kunne bruke hele dagen på å studere uten å være avhengig av deltidsjobber for å kunne klare seg økonomisk.

— Hva skiller deg fra den avtroppende lederen?

— Jeg mener vi må være enda tydeligere og tøffere i kommunikasjonen enn tidligere. Med meg bak rattet vil NSO melde seg på debatten om alle temaer som påvirker studenthverdagen. Vi skal være tett på studentene og snakke om og sette lys på sakene som berører dem i hele Norge. Dette vil vi få til gjennom tettere dialog med studentledere i hele landet.

— Hva vil være ditt fremste mål som leder?

— Alle studenter skal føle at NSO snakker deres sak. At det er noen som står opp for dem, og dermed føle en tilhørighet til NSO.

— Hva skiller deg fra motkandidatene dine?

— Jeg ser verdien i å ha dialog med landets tillitsvalgte. Grunnen til at jeg sier dette, er fordi det er de tillitsvalgte som får høre de lokale historiene. Vi må ha så mange kontaktpunkter som mulig, slik at vi får løftet opp stemmene fra studentmassene over hele landet. NSO har i år arrangert møter med medlemslagene sine, men jeg mener det ikke holder å ha sporadiske møter hvor stemmene ikke blir tatt på alvor.

Det må være en gjensidig dialog både medlemslagene og NSO blir bedre av. Dét er jeg den rette til å gjøre.

Les også: Større pågang hos studentprestene:–⁠ Det viktigste vi gjør, er å samtale med studenter

Daniel Hansen Masvik (25), tidligere leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø

— Hvorfor bør du bli den neste lederen i NSO?

— Jeg kjenner organisasjonen: Jeg har brukt to år i sentralstyret og et år som medlemslagsleder. Jeg har hatt skoene på føttene og kjenner hvordan flere av rollene en NSO-leder skal forholde seg til. Dessuten har jeg også god kjennskap til hvordan studentene har det i distriktene utenfor Oslo.

— Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

— Det vil være å holde Kunnskapsdepartementet ansvarlig for den økonomiske situasjonen vi er i. Jeg kommer til å nekte å godta at studentene skal måtte behøve å ta opp ytterligere lån. Hvis jeg møter Henrik Asheim [forsknings- og høyere utdanningsminister, red. anm] og jeg får spørsmål om dette, blir det et kontant nei.

Ikke mer lån: Daniel Hansen Masvik (25), tidligere leder i Studentparlamentet ved UiT, vil nekte for at studentene skal måtte behøve å ta opp ytterligere lån dersom han blir valgt som ny leder.

Det er altfor mange kjipe historier fra studenter som opplever en økonomisk krise. De trenger penger, men de vil ikke ta opp lån, og det forstår jeg svært godt. Jeg kommer derfor til å være tydelig på at lån ikke er noen løsning.

— Hva skiller deg fra den avtroppende lederen?

— Andreas og jeg er veldig annerledes retorisk. Han er litt mykere og fra Sørlandet, mens jeg er fra Nord-Norge, hvor vi gjerne bruker utropstegn og blokkbokstaver. Andreas kom dessuten rett fra ledervervet ved UiB, mens jeg kommer rett fra studiehverdagen. Dette gjør at jeg føler den nåværende studenthverdagen litt nærmere på kroppen.

— Hva vil være ditt fremste mål som leder?

— Det ene er politisk, og det andre handler om det organisatoriske. Politisk ønsker jeg å få en regjeringserklæring etter stortingsvalget i høst som oser studentpolitisk gjennomslag. Organisatorisk er NSO rimelig svekket etter et år med korona, og jeg ønsker å gjenoppbygge organisasjonen ved å få til flere fysiske møteplasser.

— Hva skiller deg fra motkandidatene dine?

— Jeg mener at jeg har retorikken som får øyenbrynene til å heve seg, at folk spisser ørene og retter seg opp i ryggen. Jeg vil gjøre det klinkende klart at når jeg kommer i lederstolen, så er det ikke noen mellomløsninger. Det tror jeg at jeg kommer til å være best på, og det er ingen kandidat som kommer til å slå meg på det.

Jonas Økland (22), velferds- og likestillingsansvarlig i NSO

— Hvorfor bør du bli den neste lederen i NSO?

— Gjennom erfaring fra blant annet arbeidsutvalget [NSOs tillitsvalgte ledelse, red.anm.] har jeg fått god tid til å opparbeide meg tanker om hvordan NSO burde bli ledet. Med bakgrunn fra organisasjonen vet jeg også hvordan vi kan få mest mulig nytte av medlemslagene og omvendt. Jeg har dessuten interessen og engasjementet til å tale studentenes sak et år til.

— Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

— Korona vil være den viktigste saken ettersom studentene har en krevende tid på vei ut av pandemien. Studiebarometeret og andre undersøkelser viser for eksempel at ni av ti studenter savner sosialt miljø. Dette er kanskje den største studentsaken akkurat nå. Samtidig mener jeg også at en økt studiestøtte er essensielt. Sistnevnte er viktig i år fordi det er stortingsvalg til høsten, og fordi koronakrisen har påvirket økonomien til studentene i svært negativ retning.

Veien til gjennomslag: Jonas Økland (22), velferds- og likestillingsansvarlig i NSO, ønsker å jobbe mer målrettet med mediene for å få gjennomslag for studentsakene.

— Hva skiller deg fra den avtroppende lederen?

— Det som skiller oss mest, er at jeg har et ønske om å jobbe målrettet med mediene og bruke dem på en spissere måte, hvor NSO flagger saker som studentene kan få noe igjen for. Jeg har også et ønske om å inkludere medlemslagene i større grad enn tidligere. Dette vil være viktig for at NSO skal komme seg styrket ut av krisen.

— Hva vil være ditt fremste mål som leder?

— At NSO skal være så inkluderende som mulig, stimulere til samarbeid og medvirkning og fremheve lobbysiden av organisasjonen. Vi skal være fremst i pannen til politikerne som blir valgt i september. I tillegg skal vi bruke hele NSO og optimalisere bruken av alle delene: medlemslagene, styret til NSO og de faglige komiteene.

— Hva skiller deg fra motkandidatene dine?

— Erfaringen min fra arbeidsutvalget skiller meg fra motkandidatene. I tillegg har jeg opparbeidet meg konkrete tanker om hva NSO kan gjøre dersom jeg bli den neste lederen. Jeg har god forståelse for hvordan organisasjonen jobber, og tror at jeg har gode forutsetninger til å videreføre det positive som blir gjort i organisasjonen, men også forbedre svakhetene.

Jonas Økland sitter i Universitas’ styre.

Les også: Grønn Liste går ut mot regjeringen:–⁠ Jeg tror mange studenter ville valgt tog eller buss hvis det var billig og enkelt

Powered by Labrador CMS