Eget ansvar for å vurdere risiko og tiltak

«UiO-ledelsen har et løpende ansvar for å vurdere risiko og sikkerhet for studenter og ansatte og iverksette nødvendige tiltak. Det gjelder også i koronasituasjonen», skriver rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Leder i Medisinsk studentutvalg Oline Sæther og leder i Gjestelista Aksel S. Noonan [er kritiske](aa) til avgjørelsen om å stenge lesesaler og bibliotek og ta ned smågruppeundervisning ved universitetet denne uken.

Vurderingene og beslutningene er krevende. Vi står i et spenn mellom å bidra til å holde smittetallene nede og gi studentene et så åpent campus som mulig. Det er vanskelig når smittekurvene er i alarmerende utvikling.

Vi har jobbet hardt for å holde campus tilgjengelig for dem som er avhengige av praksis, ferdighetstrening, labarbeid eller andre praktiske øvelser for å komme gjennom studiet. Det har vi heldigvis lykkes med. Og vi forstår frustrasjonen for studentene – vi har også vært opptatt av å få til tilgjengelige lesesalsplasser.

Det er viktig å si at smittesituasjonen er krevende, og at det kan komme endringer på kort tid

Les også: «Filosofene: Samfunnsdebattens unnasluntrere»

Denne uken har en kraftig tredje bølge rammet vår region hardt, og Oslo og Viken har iverksatt kraftfulle tiltak. I en slik situasjon må vi – og kan vi – selvsagt ta eget ansvar for å iverksette tiltak. Vi bestemte derfor å ta ned mobiliteten på campus for å gjøre en vurdering av hvordan smittevern kan bli enda bedre framover, slik at vi kan sikre tilgjengelighet til lesesalene i denne langt mer krevende situasjonen. SiO har i snart tre uker hatt massetesting på campus, og i god dialog med Oslo kommune har vi nå fått opp et system med forsterket testing av studenter som er på campus.

Vi håper at vi kan holde mer åpent selv med høyt smittetrykk. Vi har nå med et forsterket testregime funnet en løsning sammen med helsemyndighetene og Oslo kommune. Fra mandag 22. mars åpner vi to lesesaler (Eilert Sundt og Sophus Bugge) samt masterlesesalsplasser. Studenter og ansatte som oppholder seg på campus, bes om å teste seg to ganger i uken for å holde smitten nede. Samtidig er det viktig å si at smittesituasjonen er krevende, og at det kan komme endringer på kort tid.

Les også: «På tide med rusreform, men regjeringen kunne ha gått enda lengre»

Sæther og Noonan er kritiske til at ikke studentene er involvert i beslutningene. Vi har beklaget at vi ikke informerte Studentparlamentet godt nok i denne i situasjonen. Vi har avtalt å møtes for å diskutere studentinvolvering mer generelt.

Powered by Labrador CMS