Dekan ved Det odontologiske fakultet Tiril Willumsen mener at studenter og ansatte ved fakultet burde prioriteres i vaksinekøen. Målet er at studentene skal være fullvaksinert innen høstsemesteret starter.

Odontologisk fakultet vil prioriteres i vaksinekøen:

– Vi skal ikke utdanne B-tannleger

Dekanen vil at studenter og ansatte ved fakultetet skal prioriteres i vaksinekøen. — Vi risikerer å havne i karantene og tape klinisk trening hver eneste dag, sier studentleder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener at studenter og ansatte ved fakultetet skal tilbys vaksine på lik linje med annet helsepersonell. Dette vil gjøre at det blir enda tryggere for pasientene å komme til oss, og at studentene får utført klinisk ferdighetstrening, sier Tiril Willumsen, dekan ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Målet vårt er at alle studentene skal være fullvaksinert så snart som mulig, senest innen høstsemesteret starter.

Les også: Frp-politiker mener studenter får fritak fra klima­dug­naden: –⁠ Helt menings­løst, svarer statsråden

Willumsen sendte i starten av februar en forespørsel til Folkehelseinstituttet (FHI) om at odontologiske læresteder bør prioriteres i vaksineprogrammet. Dette gjorde hun sammen med instituttledere fra Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø.

Tannhelsepersonell betraktes som helsepersonell, og det er kommunene som har ansvar for å vaksinere disse gruppene. Henvendelsen til dekanen behandles derfor nå av Oslo kommune.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dekan ved Det odontologiske fakultet Tiril Willumsen.

Regnes som nærkontakter

Leder for Odontologisk studentutvalg Aya Bajalan stiller seg bak dekanens forslag til FHI og Oslo kommune.

– Både fordi vi jobber i episenteret for smitte, men også fordi vi er avhengig av å være på campus for studieprogresjon. Vi kan ikke digitalisere all undervisning, og dermed er det også avgjørende at vi holder oss friske og unngår karantene, sier hun.

Bajalan forklarer at pasientene som behandles på klinikken, regnes som nærkontakter.

– Dette betyr at vi risikerer å havne i karantene og tape klinisk trening hver eneste dag, uavhengig av hvilken type behandling vi gjør, og hvilke smittevernutstyr vi bruker.

Vi risikerer å havne i karantene og tape klinisk trening hver eneste dag

Aya Bajala, Leder for Odontologisk studentutvalg Aya Bajala

Bør være likestilt

Stine Wågsås, fungerende avdelingsdirektør i tannhelsetjenesten i Oslo kommune, forteller at pasienter med rett til fri tannbehandling behandles ved fakultetets barneavdeling og de ulike spesialavdelingene.

Dermed bør personell og studenter ved fakultetet være likestilt med tannhelsetjenestens kliniske personell i vaksineprioriteringen, skriver Wågsås i en e-post til Universitas.

– Dette er fordi de behandler den offentlige tannhelsetjenestens pasienter.

Hun har vært i kontakt med dekan Willumsen angående vaksineprioriteringen av studenter og ansatte ved Det odontologiske fakultet.

Willumsen forklarer at fakultetet har en god dialog med Oslo kommune, og har tro på at de vil gjøre omprioriteringer. Hun påpeker at hun har forståelse for at det er en krevende oppgave å avgjøre hvem som skal være først og sist i vaksinekøen.

Det er foreløpig ikke fastsatt tidspunkt for eventuell vaksinering av studenter og ansatte ved Det odontologiske fakultet.

– Dekanens mål er at studentene ved fakultetet skal være fullvaksinert innen høstsemesteret. Er det realistisk?

– Som vi alle er kjent med, har det vært relativt variabelt når vaksiner ankommer landet, og antall doser. Dette innebærer at kommunen ikke kan ha en fastlagt tidsplan for dette. Vi vil ha dialog med fakultetet om dette, svarer Wågsås.

Nå går 200 millioner kroner til tusenvis nye student­jobber

Utvidet eksternpraksis

I forespørselen til FHI ble bekymringen for avgangskullene fremhevet. Begrunnelsen var blant annet manglende klinisk ferdighetstrening som følge av koronapandemien.

– Vi har vært bekymret for avgangskullene og kullene som kommer etter. Det haster litt, men samtidig vil det også ta tid før alle blir fullvaksinerte, mener Willumsen.

Hun forklarer videre at fakultetet har landet på en alternativ løsning for avgangskullet: Tannlegestudenter får utvidet eksternpraksis ute på tannklinikker med 14 dager.

– I tillegg har vi også åpnet for å forlenge semesteret til 25. juni. Dermed er vi innstilt på å bruke mai og juni mer aktivt til klinisk ferdighetstrening dersom det blir behov for det, sier Willumsen.

Målet vårt er at alle studentene skal være fullvaksinert så snart som mulig

Tiril Willumsen, dekan ved Det odontologiske fakultet

Ingen B-gjeng

Willumsen sier at de er ganske trygge på at avgangsstudentene vil uteksamineres med tilstrekkelig faglig kompetanse, tross redusert klinkkdrift.

– De har for eksempel tid til å bli sterkere teoretisk, noe som er et godt utgangspunkt sammen med de praktiske tiltakene vi har iverksatt.

– Vi skal ikke utdanne noen B-tannleger eller tannpleier på grunn av dette, konstaterer Willumsen.

Les også: Reagerer på manglende informasjon om UiO-nedstenging–⁠ Studentene har ikke vært involvert i beslut­ningen

Powered by Labrador CMS