Kø i vårsol: Mange har tatt turen for å teste seg. Noen nyter solen, andre er mer utålmodige.

Hurtigtestingen på UiO er i gang – håper å teste opp mot 2000 i uken

– Ved å teste mange og oftere vil vi i større grad kunne stoppe smitten før den sprer seg, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 2. mars åpnet SiO-helse for hurtigtesting av UiO-studenter og ansatte på Frederikkeplassen på UiOs campus Blindern. Tilbudet er et pilotprosjekt i samarbeid mellom Oslo kommune, SiO Helse, Universitetet i Oslo og Helsedirektoratet og skal vare i tre uker.

Hurtigtesten er gratis og vil tilbys til personer både med og uten symptomer på koronaviruset. Målet er å kunne teste opp mot 2000 i uken og dermed kunne holde bedre kontroll over smittespredningen på campus.

– Ved å teste mange og oftere vil vi i større grad kunne stoppe smitten før den sprer seg. Da blir det også lettere å holde universitetet åpent frem mot sommeren, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Universitas.

Les også: Pandemien gjør studentene bekymret for jobb­ut­sik­tene

Lavterskeltilbud

Det var Helsedirektoratet som forrige uke tok kontakt med SiO Helse for å få på plass et pilotprosjekt. Ifølge Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse, er målsettingen på lengre sikt å kunne teste opp mot 70 prosent av alle som er på campus.

Storskala massetesting av det formatet som nå blir mulig på Blindern, har allerede vært utprøvd i andre europeiske land, blant annet i Danmark. Under testingen får studentene mulighet til å gjennomføre testen selv, der man med veiledning fra helsepersonell stikker den berømte pinnen opp i nesen.

– Forskjellen her er at det blir et lavterskeltilbud hvor du faktisk kan ta testen selv. Så får du testen analysert og svar på 20 minutter. Det er en stor fordel, og da tror vi at vi vil fange opp de få studentene som har smitte. Dette er av stor betydning for at vi kan unngå et stort smittetrykk, sier Nakstad.

– Hvor sikre er disse testene i motsetning til de som har blitt brukt så langt i Norge?

– Denne typen hurtigtester har blitt grundig validert i november i Oslo og sammenlignet med tradisjonelle laboratorieanalyser. Da fant man ut at man hos smitteførende personer med symptomer i mindre enn 6 dager fanget opp 88 prosent av dem som var smittet.

Optimistisk: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad håper pilotprosjektet kan bidra til at det blir lettere å holde universitetene åpne under resten av pandemien.

– Deilig at det er vår tur

Christina Eide (24) studerer religionsvitenskap ved UiO og var til stede på Frederikkeplassen onsdag ettermiddag for å prøve ut ordningen. Hun mener det er på tide at helsemyndighetene åpner for et tilbud som retter seg spesifikt inn mot studentene.

– Fra 12. mars i fjor har nok mange studenter følt at man har blitt litt glemt. Studentpakkene som har kommet, har ikke helt svart til forventningene og hva som skjer ellers i samfunnet. Så det er veldig deilig at det er vår tur, sier hun og legger til:

– Jeg håper det bidrar til at vi kan komme på campus, og at vi kan starte foreningsaktiviteten igjen. Målet er at vi kan få en høst som er nesten normal.

Sin egen lykkes smed: På SiO Helses teststasjon kan du selv føre testpinnen opp i nesen.

Helsebyråd i Oslo Robert Steen uttrykker overfor Universitas at han har forståelse for de unges vanskelige situasjon under pandemien. Han håper at tiltaket kan bidra til å gjøre den sosiale hverdagen mer normal.

– Vi har alle vært unge, og da jeg selv var student, var kanskje den sosiale biten det viktigste i livet mitt. At de har blitt avskåret fra de sosiale arenaene, er nok en påkjenning som er større enn det de fleste tenker på, sier han.

– Hvis vi gjennom denne typen verktøy kan holde liv i de sosiale arenaene, som for eksempel lesesalene, så er det et fantastisk fremskritt, sier han og legger til:

– Danskene kaller denne strategien for «hammer and dance» – de hamrer ned smittespredningen, og så danser de seg så godt de kan videre gjennom hverdagen.

— Vil det bli satt opp lignende former for massetesting andre steder i Oslo?

– Nå blir det veldig spennende å se resultatene av dette. Dersom det gir en positiv effekt, vil det være naturlig å sette opp i andre sektorer.

Fra og med neste onsdag vil kommunen også begynne med massetesting på videregående skoler.

– Danskene kaller denne strategien for «hammer and dance» – de hamrer ned smittespredningen, og så danser de seg så godt de kan videre gjennom hverdagen.

Robert Steen, helsebyråd i Oslo

Stølen: – Fantastisk å være prøvekanin

Rektor ved UiO Svein Stølen sier til Universitas at pilotprosjektet betyr mye for UiO og studentene.

– Det handler om å gjøre noe med det vi har argumentert for konsekvent siden dette startet, nemlig at unge er i en spesiell situasjon. Det er en del av livet hvor du skal være i en sosial sammenheng, og det er en viktig del av læringsmiljøet, sier han.

Stølen håper hurtigtestingen kan bidra til et mer åpent campus i tiden fremover, og understreker at han er svært fornøyd med samarbeidet de nå har fått til.

– Derfor er det viktig å gi æren til dem som skal æres, nemlig Helsedirektoratet, SiO og Oslo kommune, som utfører dette. Men det er fantastisk å få lov til å være prøvekaninen i et slikt prosjekt, sier han.

En times kø

Da Universitas tok temperaturen på den nye teststasjonen like etter åpningen tirsdag formiddag, hadde mange studenter allerede stilt seg i kø for å testes. En av helsearbeiderne Universitas kom i kontakt med, fortalte da at de satset på å få testet én person i minuttet. Likevel må du belage deg på å vente et sted mellom halvannen til to timer i periodene med mest pågang.

Dinia Saraj og Svend Davanger, som er henholdsvis student og professor i medisin, forteller til Universitas at de har ventet i bortimot halvannen time når de nærmer seg slutten av køen.

– Vi hadde nok valgt et annet tidspunkt hvis vi hadde visst at vi måtte vente så lenge, sier Saraj, med et smil bak munnbindet.

Senker terskelen: Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse, håper lavterskeltilbudet vil bidra til å senke terskelen for å teste seg.

Davanger legger til at det ikke akkurat blir et hurtigtilbud når man må vente så lenge.

– De har blingsa litt på kapasiteten, sier han

Martine Vidnes er enkeltemnestudent og står i siste sving. Hun er fornøyd med tilbudet og har ingenting imot å vente, selv om hun har stått der en time.

– Men det kan bli litt lenge å vente hvis man skal gjøre det en gang i uka, legger hun til.

SiO Helse-direktøren sier til Universitas at de ønsker at folk bruker hele uken på å teste seg.

– Vi jobber nå med å kommunisere dette tydelig. Hvis det er kø forbi sperrebåndene, så håper vi at man heller benytter muligheten til å komme tilbake senere, sier han.

På spørsmål om hvorfor man ikke holder åpent i formiddagstimene alle hverdager, svarer Trondsen at de for øyeblikket ikke har nok tilgang på ressurser til å kunne holde åpent lenger.

– Det er så mye aktivitet nå med både testing og vaksinering, så det å få tak i personell som kan gjøre jobben, er krevende. Det handler rett og slett om hvem vi får tak i, sier han.

— Er studenter involvert i arbeidet?

— Vi bruker mange studenter til testing. De har relevant helseutdanning og er trente og veldig kompetente.

Teststasjonen er åpen mandag, onsdag og fredag mellom 15.00 og 22.00, med en pause fra 18.30 til 19.15, og tirsdag, torsdag og lørdag mellom 08.30 og 15.00, med pause fra 11.30 til 12.15.

Les også: Studenter ved AHO forteller om psykisk uhelse og arbeids­press på Instagram

Powered by Labrador CMS