Tapt tid: Da hun tapte studieplassen, mistet Pia Pernille Pålsdatter (29) også den studierelaterte jobben sin, i halvannet år har hun sittet hjemme og purret på klagesaken sin.

Pia (29) vant kampen om studieplassen:

- At det skal så mye til, er helt forferdelig

I nesten to år ble medisinstudenten fortalt at hun ikke hadde rett til å fullføre utdanningen sin. Et brev fra Kunnskapsdepartementet måtte til for å få universitetet til å snu.

Publisert Sist oppdatert

— Alle ba meg gå til media, men jeg trodde jo det ville løse seg. Etter hvert forsto vi at de ikke kom til å gjøre om vedtaket hvis vi ikke gjorde noe mer med det, forteller Pia Pernille Pålsdatter (29) til Universitas.

Det er starten av oktober 2020. Pålsdatter har stått i en kamp mot Universitetet i Oslo (UiO) for å få tilbake plassen sin på medisinstudiet i over ett år, før hun til slutt går med på å la media omtale situasjonen hennes. [8. oktober trykker Universitas saken om Pålsdatter, som ble kastet ut av studiet med bare tre semestre igjen.](hei)

Så begynner ballen å rulle. Samtidig som Kunnskapsdepartementet mottar klagen fra Pålsdatter og advokaten Vidar Strømme, går saken på lufta hos TV 2, flere politikere stiller spørsmål under spørretimen på Stortinget, og Pålsdatter får støtteerklæringer fra professorer, leger og studenter over hele landet.

Men mot slutten av året har det ikke kommet noen nye vedtak for Pålsdatter. Saksbehandleren i departementet blir sykemeldt. Så blir det stille. Håpet begynner å ebbe ut av 29-åringen idet et nytt semester nærmer seg.

I februar kommer beskjeden hun har ventet på. I dag er Pålsdatter medisinstudent igjen.

— Jeg greide ikke å skjønne det helt. Jeg måtte lese vedtaket om og om igjen før jeg forsto at det hele var over, forteller medisinstudenten.

Men at det skulle så mye til før hun vant frem med klagen, plager henne fremdeles.

Les også: Vil hurtig­teste alle studenter på campus

— En enorm belastning

Pålsdatter sitter hjemme hos moren sin i midten av februar. Det er noen uker siden hun fikk beskjed om at Kunnskapsdepartementet hadde behandlet ferdig saken hennes og oppfordret UiO til å på nytt vurdere om hun skulle få tilbake studieplassen.

Men 29-åringen har ennå ikke turt å feire.

— Jeg ble faktisk litt oppgitt. De synes at saken var vurdert urimelig strengt, men de ville ikke omgjøre vedtaket selv og ga heller universitetsstyret muligheten, forteller Pålsdatter.

Saken ble så tatt opp i universitetsstyret, men nok en gang ble den sendt tilbake til klagenemnda. Den kvelden hos moren kom den etterlengtede beskjeden, men Pålsdatter kjente ikke bare på glede:

— Jeg er så sliten, og det har vært en enorm belastning for hele familien. Mamma har hatt skyldfølelse for at hun ble syk. Broren min har skrevet over åtti brev og brukt hvert minste ledige sekund på denne saken. Advokaten min har stått på gratis, forteller hun.

Det skal ikke være sånn at man skal velge å følge loven eller ikke

Pia Pernille Pålsdatter, medisinstudent

Føler seg ikke velkommen

Til syvende og sist tror medisinstudenten likevel at hun har blitt sterkere av å stå i stormen — uten å få et eneste tilbakefall.

— Jeg har gått gjennom dette enorme presset og holdt meg frisk. Da kan jeg klare alt. Det har vært tungt, men det er fryktelig deilig nå å få en bekreftelse på at vi hadde rett, forteller 29-åringen.

Pålsdatter fikk valget om å starte til høsten eller allerede nå. For henne var det ikke et spørsmål. Denne uken fikk hun hente student- og adgangskortet sitt, men det var med blandede følelser hun gikk inn døren til Rikshospitalet, etter å ha stått i kamp mot fakultetsledelsen i lang tid:

— Jeg fikk en klump i magen for hvem jeg kom til å møte på studentkontoret. De har prøvd alt de kan for å holde meg tilbake, sier 29-åringen, som forsikrer om at hun bare møtte en hyggelig sekretær.

Les også: Studenter ved AHO forteller om psykisk uhelse og arbeids­press på Instagram

Vil ha møte med fakultetet

Nå etterlyser Pålsdatter en siste dialog med Det medisinske fakultet. Hun har flere ganger etterspurt et møte der hun kan få en redegjørelse for deres behandling av saken, men har fortsatt ikke hørt noe siden hun fikk tilbake plassen sin.

— Jeg synes det er feigt at ingen tør å si noe eller anerkjenne utfallet. Det har vært en enorm belastning for meg og familien, og de later som om ingenting har skjedd. Vi trodde de skulle innkalle til et møte, men det eneste de har gjort, er å ordne passord og brukernavn til meg, forteller medisinstudenten.

Hun tror aldri at vedtaket hadde blitt omgjort hadde det ikke vært for engasjementet som oppsto i forbindelse med Universitas’ omtale, broren og advokatens utrettelige innsats og til slutt vurderingen fra Kunnskapsdepartementet:

— Fakultetet hadde bestemt seg for at dette er en prinsippsak, og når de legger så mye prestisje i det, så var det umulig. Her måtte noen skjære igjennom og si at dette er feil. At det skal så mye til, er helt forferdelig, sier 29-åringen og understreker:

— Det skal ikke være sånn at man skal velge å følge loven eller ikke, sier hun og viser til at i Kunnskapsdepartementets vedtak pekte de på en svikt i loven om tilrettelegging.

Jeg synes det er feigt at ingen tør å si noe eller anerkjenne utfallet

Pia Pernille Pålsdatter, medisinstudent

Fakultetet: Innkaller til møte

Universitas kontaktet Det medisinske fakultet tirsdag ettermiddag og etterlyste en forklaring på hvorfor fakultetet ikke har imøtegått Pålsdatters forespørsel. Onsdag svarer studiedekan Ivar Prydz Gladhaug at de vil sende ut en invitasjon til Pålsdatter i løpet av dagen.

— Vi legger til rette for at Pia Pålsdatter kan komme i gang med studiene igjen, og har planlagt et møte med henne. Formålet med møtet er å ønske Pia velkommen tilbake til fakultetet og høre hva hun eventuelt trenger fra oss, skriver Gladhaug i en e-post til Universitas.

— Vi forstår at hun har opplevd situasjonen som vanskelig, og håper hun får en god studieopplevelse under avslutningen av studiet, avslutter han.

Les også: Studen­tenes krisepakke vedtatt i Stortinget i dag – Kan søke lån innen få dager

Powered by Labrador CMS