Kongen på haugen: Adrian Bolstad er den nye lederen av Gjestelista. Nå ønsker han mer oppmerksomhet rettet mot rasisme og andre sosiale spørsmål.

Ny Gjestelista-leder skal gjøre lista mer seriøs – Men de skal fortsatt være «lættis»

Lista som kanskje er mest kjent for å ønske seg vinmonopol og skybar på campus, får nå ny leder og en mer seriøs profil.

Publisert Sist oppdatert

Studentparlamentet ved UiO

# Det øverste tillitsvalgte organet for UiO-studenter, som arbeider for å fremme studentenes interesser til universitetsledelsen

# Består av 28 representanter fra syv politiske lister, samt en representant fra hver av UiOs åtte studentutvalg

# Velges hvert år ved hemmelig valg, hvor alle studenter registrert ved UiO har stemmerett

# Utformer en studentpolitisk plattform hvert år, hvor det fastslås hvilken politikk parlamentet skal føre det kommende året

Kilde: studentparlamentet.uio.no

Over ett år har gått siden forrige gang Gjestelista ble lagt ut på anbud. Da ble lista solgt for to børek til avtroppende leder Aksel Noonan. Nå forteller Noonan at han ikke har fått hverken børek eller noe annet av påtroppende leder i Gjestelista Adrian Bolstad.

– Det ble rett og slett solgt for ingen verdens ting. Det var et stille kupp, sier Bolstad.

Noonan bekrefter at det ble gjort et kupp og forteller at han er skuffet over egen innsats under forhandlingene med den nye Gjestelista:

– Jeg var ikke hard nok i forhandlingene. Jeg hadde jo ambisjoner om å tjene på å ta over Gjestelista. Det vil si å ha 50 prosent avkastning gjennom å skyte opp antall børek som ble bruk for overtakelsen fra to til tre, men det skjedde altså ikke.

Les også: Slik rammer koronapandemien kjønnene skjevt:–⁠ Tradi­sjo­nelle kjønns­roller har blitt forsterket

Fra spøk til alvor?

Bolstad har holdt på med utvalgsarbeid siden 2017, og har som representant for teologisk utvalg vært en del av studentparlamentet de siste to årene. Nå ønsker han å representere en mye større andel studenter på Universitetet i Oslo (UiO). Da falt valget på Gjestelista — listen som stod hans hjerte nærmest.

– De tar ikke studentpolitikken på dødsalvor, det er selvironi og lite selvhøytidelighet. Man kan se at dette er en gjeng som kan ha det gøy i tillegg til å representere studenter, sier Bolstad.

Gjestelista, som kjemper for «en mer billig, lættis og demokratisk» studenthverdag, har blant annet hatt kjente kampsaker som vinmonopol på Blindern, billigere kaffe og mat i kantinene og skybar på campus. I kontrast til dette ønsker den nye lederen av lista i større grad å ta stilling til sosiale spørsmål og mener at også dette vil bli inkludert i deres kommende kampsaker.

– Man er ikke kul om man ikke bryr seg om de som ikke har så mye. Og jeg synes ikke man er kul om man ikke tar stilling til det man egentlig tror på, ved siden av å være student, forteller Bolstad.

Bolstad har tidligere gått ut i Universitas og kritisert manglende engasjement fra studentparlamentet under Black Lives Matter demonstrasjonene i fjor sommer. Han mener det under pandemien har blitt enda tydeligere at det er viktig å ta stilling til større samfunnsspørsmål — også i studentpolitikken.

– Samfunnsspørsmål og hvordan verden fungerer har vi i hvert fall i lys av denne pandemien kunne kjenne på. Vi opplever jo hver dag ting som ikke har noe med studiene å gjøre i det hele tatt, som påvirker hvordan vi har det.

Til tross for at Gjestelista vil ta en ny vending er det også viktig for Bolstad at Gjestelista beholder sitt etablerte, uhøytidelige image.

Man er ikke kul om man ikke bryr seg om de som ikke har så mye

Adrian Bolstad, påtroppende leder i Gjestelista

Nye Gjestelistas kjernesaker

Selv om den nye Gjestelista bare har hatt ett møte, har de allerede kommet frem til kjernesaker for det kommende året.

– Vi har ikke fått møttes fysisk ennå og møtene har vært eksklusivt på Clubhouse. Så hvis du ikke har Clubhouse eller iPhone, og ønsker å være en del av Gjestelista, så kan det by på seriøse problemer. Da må du nesten ha en privat og obligatorisk klein samtale med meg. Vi er imot android, alle spørsmål knyttet til personlig telefonbruk er en toppsak, sier Bolstad og legger til at det ble mye snakk om konspirasjonsteorier oppi all politikken.

I tillegg til å ta mer stilling til sosiale spørsmål som rasisme, ønsker Gjestelista å rette mye av politikken mot internasjonale studenter.

– Vi vil at internasjonale studenter på masternivå skal kunne ha en fadderuke, sier Bolstad.

Å fremme internasjonale studenters representasjon var også et hovedfokus for forrige ledelse, som har reagert spesielt kraftig på hvordan de internasjonale studentene har blitt behandlet under koronapandemien.

«Vårrenggjøring i SiO» har alltid vært en kampsak for Gjestelista og en kamp det ser ut til at de ikke er ferdige med helt ennå. Klokken 00:26 fikk Universitas en melding fra påtroppende leder som følte et behov for å legge til følgende i artikkelen:

– Det er på ingen måte riktig at SiO i lys av denne pandemien ikke kan ta ansvar for å redusere husleien.

Les også: Pandemien gjør studentene bekymret for jobb­ut­sik­tene

Powered by Labrador CMS