Reagerer: Til vanlig sitter Camilla Vikene-Danielsson på en fast lesesalplass på et kontor sammen med tre andre. Hun reagerer på at hun ikke får tilbud om å benytte seg av plassen når hun har behov tilretteleggingen.

Camilla (32) har ikke et sted å ha hjemmekontor. Da hun søkte om tilrettelegging, fikk hun nei av UiO

Camilla (32) skal etter planen levere masteroppgaven sin til fristen i midten av mai. Stengte lesesaler og flere timer med pendling hver dag gjør det vanskelig for henne å jobbe.

Publisert Sist oppdatert

@sit: Da er det potensielt et halvt år hvor jeg kanskje til og med ikke får meg jobb @sitbl: Camilla Vikene-Danielsson, masterstudent og mamma

– En vanlig dag er ganske hektisk, nå pendler jeg fra Askim. Først leverer jeg datteren min i barnehagen på Blindern, før jeg kjører sønnen min til skolen på Veitvet, sier Camilla Vikene-Danielsson.

Borettslaget familien bor i, pusser for tiden opp badene i alle leilighetene. Dette har medført at de midlertidig må bo hos en slektning. For familien på fire skaper det store problemer med hverdagslogistikken.

Les også: Stengte lesesaler og lange køer hos biblio­te­kene: –⁠ Skjønner ikke logikken

Det tar to timer fra det midlertidige bostedet i Askim til Vikene-Danielsson har levert begge barna. Aktivitetsskolen og barnehagen har nylig gått tilbake til normale åpningstider. Likevel er å reise tilbake til Askim i mellomtiden, før det er tid for henting, ikke et alternativ for Vikene-Danielsson.

– Jeg har egentlig ikke noe sted å oppholde meg, men det er ikke sånn at jeg driver gatelangs. Nå har jeg innyndet meg hos venner, men det er ikke en tid hvor det er ideelt å gå på besøk til folk, sier hun og konstaterer:

– Jeg har ikke et sted å ha hjemmekontor.

Å søke tilflukt hos venner og kjente er heller ikke optimalt.

– Man sitter jo hjemme hos andre som har sine egne rutiner, det kan bli forstyrrende for både dem og meg, sier Vikene-Danielsson.

Hun er i det siste semesteret av arbeidet med masteroppgaven sin i nordisk litteratur og kjenner på at fristen nærmer seg:

– Jeg skal levere i mai. «Hjelp», liksom.

For Vikene-Danielsson betyr kombinasjonen av stengte lesesaler og det at hun ikke har tilgang til eget hjem, at hun snart har mistet en måned med arbeidstid.

Jeg har ikke et sted å ha hjemmekontor

Camilla Vikene-Danielsson, masterstudent og mamma

Søkte om tilrettelegging, fikk nei

Som følge av et utbrudd av den muterte varianten av koronaviruset i Nordre Follo ble lesesalene i Oslo stengt. Det har de vært siden 23. januar.

Vikene-Danielsson var tidlig ute med å kontakte universitetet for å forklare sin situasjon og undersøke mulighetene for tilrettelegging. Hun fikk beskjed om at det ikke var mulig.

Det sto imidlertid i e-posten fra Det humanistiske fakultet at dersom nedstengningen vedvarer etter 31. januar, ville de se på mulighetene for studenter som har fast lesesalsplass på grunn av tilretteleggingsbehov, eller andre med akutte utfordringer.

Universitas har sett e-postene.

Da det sto på UiOs nettsider at nedstengingen ville vare til 10. februar, søkte Vikene-Danielsson med én gang.

– Da fikk jeg som svar at det ikke lot seg gjøre, sier hun.

I stedet fikk hun en påminnelse om at hun kan søke om utsatt innlevering av masteroppgaven sin.

Vanligvis sitter Vikene-Danielsson på en fast plass på et kontor for fire personer på masterlesesalen på Henrik Wergelands hus på Blindern.

Hun stiller spørsmål ved at hun ikke får tilgang der, og legger til at en skulle tro det var lettere enn om hun ender opp med å eventuelt måtte utsette et semester.

Hun har ikke søkt på nytt etter at nedstengingen av campus ble utvidet.

Det er planlagt at oppussingen skal være ferdig og at familien kan flytte tilbake til Oslo i slutten av februar.

– Hvis ting ikke blir forsinket, da, og det blir det jo ofte, sier Vikene-Danielsson.

Da er det potensielt et halvt år hvor jeg kanskje til og med ikke får meg jobb

Camilla Vikene-Danielsson, masterstudent og mamma

— Hva ville vært en god tilrettelegging for deg?

– En god tilrettelegging for meg er at jeg kunne ha fått tilgang på plassen min. Den er veldig skjermet, og jeg har et barn som går i barnehage på Blindern, så jeg må dit hver dag uansett, forklarer hun.

– Jeg kjører også bil selv og tar ikke kollektivtrafikk.

Vikene-Danielsson synes at det er merkelig at UiO ikke kan tilrettelegge for dem som virkelig trenger det:

– Noen har det vanskeligere enn meg nå, noen har det sikkert tøft hjemme og umulige arbeidsforhold på grunn av det.

Hun legger til at hun føler seg privilegert som til vanlig fint kan kombinere studenthverdagen med foreldrerollen.

– Ville du blitt ferdig med masteren på normert tid dersom du hadde tilgang på lesesalen?

– Jeg tror det og håper det. Det vet jeg selvsagt ikke, det har vært en vanskelig tid før ting ble stengt også. Men det var målet mitt. I hvert fall hadde jeg klart det til slutten av mai, sier Vikene Danielsson.

Planlagte veiledningstimer har hun måtte utsette ettersom hun ikke har fått gjort arbeidet som var avtalt.

– Du får ikke jobbet noen ting?

– Veldig lite dessverre. Jeg er ikke en sånn som klarer å stå opp klokken fem om morgenen og sette meg ned og jobbe når jeg har fått sistemann i seng klokken ni på kvelden.

– Det går ikke, sier hun.

Bak rattet: Badet i boligen til Camilla Vikene-Danielsson er under oppussing, og familien bor for øyeblikket hos en slektning i Indre Østfold. Med timevis med pendling og stengte lesesaler byr hverdagen på store logistikkutfordringer for masterstudenten ved UiO.

Alternativer til hjemmekontor

Vikene-Danielsson er takknemlig for å kunne være hos venner:

– Hvis ikke måtte jeg sitte i bilen min og latt den stå på tomgang til jeg skal hente. Eller gått tur i skogen hele dagen, spøker hun før hun legger til:

– Nå er jo kafeer åpne, men jeg synes det er veldig distraherende å jobbe på kafé. I begynnelsen var jo ikke kafeene åpne heller.

– Hva med folkebibliotekene?

– De var jo også stengt. Er det ikke også sånn at de ønsker at man skal oppholde seg der en begrenset tid?

–Jeg er altfor regelrytter, jeg tør ikke snike meg til å være der lenger, sier hun.

Vikene-Danielsson ønsker seg en fast plass der hun kan oppbevare bøkene hun trenger til arbeidet med masteroppgaven.

Hun understreker at hun glad for de strenge tiltakene og at koronasituasjonen blir tatt på alvor. Samtidig er hun oppgitt over å måtte prestere på samme nivå uten den tilretteleggingen hun nå har behov for.

– Så lenge barnehage, skole og lesesal er åpent, går det som smurt, sier Vikene-Danielsson.

– Når UiO stenger ned alt som er, kollapser det bare.

I en e-post til Universitas etter intervjuet stiller hun spørsmål ved hvorfor arbeidsgivere må ta høyde for at ikke alle har mulighet for hjemmekontor, mens dette ikke gjelder for henne eller andre i lignende situasjoner.

Les også: Studenter i plaka­ta­k­sjon: –⁠ Vi vil fortsette til SiO reduserer husleien

I ytterste konsekvens

Ringvirkningene dersom Vikene-Danielsson må utsette, er store. Ikke bare fører det til at hun må ta mer studielån, men også til at hun må gjøre endringer i sitt planlagte studieløp.

– Planen min var å ta praktisk-pedagogisk utdanning, PPU, til høsten.

Vikene har allerede vært i dialog med skoler angående deltidsjobb ved siden av PPU til høsten.

– Rekker jeg ikke det, så er jeg ikke aktuell for noen stilling. Man kan jobbe deltid ved siden av PPU, men man må nok ha masteren.

– Det et premiss fra deres side at du skal ha masteren i boks?

– Ja, dem jeg har vært i dialog med, har sagt at det er vanlig å jobbe deltid ved siden av PPU, så det er vel det som blir sagt mellom linjene.

Ettersom hun har barn, kan hun søke om et tilleggslån fra Lånekassen. Dette kommer godt med i en ellers trang studentøkonomi. Hun har et og et halvt år igjen med lån og stipend, men legger til:

– Da har jeg makset ut alt.

Hvis hun utsetter med et semester, risikerer hun å måtte vente et halvt år mellom ferdig master og oppstart av PPU.

– Da er det potensielt et halvt år hvor jeg kanskje til og med ikke får meg jobb, sier Vikene-Danielsson.

Jeg er ikke en sånn som klarer å stå opp klokken fem om morgenen og sette meg ned og jobbe etter at jeg har fått sistemann i seng klokken ni på kvelden

Camilla Vikene-Danielsson, masterstudent og mamma

UiO svarer

I 2020 ble innleveringsfristen til masteroppgaver ved flere fakulteter ved UiO utsatt på bakgrunn av korona. Vikene-Danielsson sier at de ikke har fått noe informasjon om dette, men at hun håper at det er det som kommer til å skje.

I en generell henvendelse fra Universitas om tilrettelegging av tilgang til lesesalen for studenter skriver Julianne Krohn-Hansen, seksjonsleder ved studieseksjonen ved Det humanistiske fakultet, i en e-post:

– I forbindelse med søknader om tilgang til lesesalplass på UiO i en periode med nedstengning må fakultetet fatte vedtak på bakgrunn av de til enhver tid gjeldende smittevernreglene.

Videre skriver hun at studenter inntil videre må forholde seg til informasjonen som gis på UiOs nettsider, og at disse oppdateres fortløpende ettersom nye føringer blir gitt.

Hun viser til Folkehelseinstituttets anbefaling under regjeringens pressekonferanse 10. februar om å lempe på restriksjonene for fysisk tilstedeværelse på universiteter og høyskoler snarlig. Avslutningsvis skriver hun at de avventer videre informasjon om hva dette innebærer.

I en annen e-post presiserer hun at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker. Hun legger til at spørsmålet om utsatt frist for innlevering av oppgave håndteres på det enkelte institutt.

Hanna Ekeli, studiedirektør ved UiO, svarer i en e-post at de forholder seg til regjeringens smitteverntiltak, som per nå er at universitetets bygninger er stengt for studenter med noen få unntak, og nevner forsøk og ferdighetstrening som er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studieløpet.

Hun legger til at Kunnskapsdepartementet har understreket at unntaksbestemmelsen må praktiseres restriktivt og krever god begrunnelse.

Videre skriver hun at:

– Det er viktig for oss å legge til rette for at studentene kan følge normal progresjon. Vi forstår at dette er en krevende situasjon for mange studenter, og vi håper at det kan komme lettelser som gir studenter tilgang til lesesalene.

Les også: Studenters kosthold og trenings­vaner lider under pandemien: Slik får du grep på lockdown-tilvæ­relsen

Powered by Labrador CMS