Med spent forventning: Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H), sier at det blir spennende å se mottakelsen fra studentene, men også hvordan Stortinget vil vedta den nye økonomiske krisepakken.

Henrik Asheim:

– Jeg håper at denne pakken gjør en tøff hverdag mindre tøff

Regjeringen har lansert den nye studentpakken. Ifølge studentenes statsråd Henrik Asheim har de forsøkt å tenke annerledes enn de gjorde i fjor. Det mener han at de har fått til.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg håper at denne pakken gjør en tøff hverdag mindre tøff, sier Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H), til Universitas på telefon.

Det er fredag ettermiddag, og han ringer fra kontoret. Hjemmekontor duger ikke når dagen er fylt med regjeringskonferanse og statsråd på slottet.

Den tidligere BI-studentens første år som statsråd i Erna Solbergs regjering har vært preget av stengte utdanningsinstitusjoner, digital undervisning og ensomme studenter.

– Det har vært veldig krevende, ikke først og fremst for meg, men for alle de jeg har ansvar for, sier Asheim.

– Samtidig har det vært litt fint. Både sektoren og studentene har håndtert dette ved å være konstruktive og løsningsorienterte. Det har selvfølgelig vært krevende og slitsomt, men det har vært noen lyspunkter oppi alt sammen.

Les også: Dette er studentenes nye krisepakke

En uforutsigbar tid

– Hvordan tror du vårsemesteret kommer til å se ut for oslostudentene?

– Romjulen og starten på året viste oss at det er veldig vanskelig å spå fordi det kommer nye typer virus. Det vi vet kommer til å skje i løpet av våren, er at stadig flere kommer til å bli vaksinert, og det gjør at vi sannsynligvis kommer til å kunne lette på noen av de mest inngripende tiltakene, sier Asheim og fortsetter:

– Jeg er redd for at det kommer til å bli en vår med mer digital undervisning enn det vi ønsker. Så håper jeg at det bedrer seg frem mot sommeren.

Som følge av nye tiltak er lesesaler og biblioteker byen over stengt. På hybelen sitter studentene med dårlig bord-stol-ratio og ustabilt wifi. På spørsmål om hvordan man kan holde humøret oppe, svarer statsråden med en anbefaling:

– Mitt nye tips, hvis man har HBO-abonnement, er å se serien «It's a Sin». Det er en helt nydelig serie, som handler om homo-miljøet i London på begynnelsen av 80-tallet da hiv kom. Det høres veldig deprimerende ut, men det er ikke det, altså!

Videre sier han at man etter hvert kanskje vil kunne samles med noen få, og håper da at folk er flinke til å gjøre det.

– Men akkurat nå tror jeg mitt beste tips er det serie-tipset.

Lørdag morgen kunngjorde regjeringen at universiteter, høyskoler og fagskoler fortsatt holder stengt for studentene.

Unntaket er studenter som er avhengige av tilgang til campus for å gjennomføre forsøk og ferdighetstrening for å ikke bli forsinket i studieløpet.

Vårsemesteret lar seg altså vanskelig spå, men på spørsmål om hva helgen bringer, har Asheim en italiensk risrett på agendaen.

– I kveld har jeg tenkt til å dra hjem og lage risotto, for det har jeg akkurat lært meg å lage. Det høres fancy ut, men er egentlig ikke det. Det er en rett som er mentalt deilig å lage, fordi du må bruke litt tid på å røre og sånt. Det synes jeg er ålreit.

– Det blir litt jobbing også selvfølgelig på grunn av nye tiltak. Så får jeg håpe at noen har lyst til å gå en tur med meg eller noe sånt, vi får se, sier han.

Les også: Utgifter til psykisk helse kan øke semes­ter­av­giften

Krevende: Henrik Asheim har lagt bak seg sitt første år som forsknings- og høyere utdanningsminister. Selv om koronapandemien har gjort oppgaven mer krevende, roser han både sektoren og studentene for å ha vært konstruktive og løsningsorienterte.

Summa summarum

– Den nye krisepakken treffer bredere i studentlaget enn fjorårets. Likevel skiller studentene seg ut som en gruppe som i krisetider får tilbud om mer lån og ikke ren økonomisk støtte. Er ikke det urettferdig?

– Det er klart at hvis man skulle brukt de ordningene som gjelder arbeidstakere for eksempel dagpengeordningen, ville veldig mange studenter ikke fått rett til dagpenger, sier Asheim.

Han legger til at kravet for å motta dagpenger fra Nav er at man skal ha hatt en stabil inntekt i over minst ett år, og at man fra dag én er tilgjengelig for alle hel- og deltidsstillinger.

– Vi har tenkt på Lånekassen fordi man allerede er kunde der, de er veldig fleksible og betaler ut raskt. Vi har økt stipendandelen til 40 prosent, det gjør at de som trenger dette lånet, i realiteten vil få 1,5 G dette studieåret. Det har vært Norsk studentorganisasjon sitt langsiktige krav for at man ikke skal trenge å måtte jobbe ved siden av studier, sier han.

– Alt i alt mener jeg at det er en god ordning, konkluderer Asheim.

Alt i alt mener jeg at det er en god ordning

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H)

– Studenter som har forsøkt å skaffe ekstrajobb, men som har mislyktes på grunn av pandemien, faller utenfor ordningen. Det kan for eksempel være studenter som flyttet hjemmefra i fjor høst. Er det aktuelt med en dagpengeordning som er tilpasset studenttilværelsen for grupper som denne?

– Det vi har pekt på som et tiltak – for det gjelder mange førsteårsstudenter, men det kan også gjelde andre – er å opprette flere tusen studentstillinger i tillegg. Hvis du ikke har hatt noen inntekt som du kan dokumentere bortfall av, kan vi kanskje hjelpe deg å få en inntekt i stedet.

Les også: Demonstrerer mot ny krisepakke

Studentstillingene Asheim refererer til, er de 150 millioner kronene som fagskolene, høyskolene og universiteten nå får for å lønne studenter til å drive faglig oppfølging av og skape sosial aktivitet for andre studenter.

– Vi har forsøkt å løse det ved å tenke jobb-sporet for de som aldri har hatt en jobb, sier han.

– Mange studenter har lave stillingsprosenter og er avhengig av ekstravakter. Andre har nulltimerskontrakter. Hvordan kan de dokumentere inntektsbortfall i denne ordningen?

– Nå skal vi samarbeide med studentene, institusjonene og samskipnadene for å avgrense dette på en måte som er forsvarlig og enkel for alle, sier Asheim og legger til:

– Du kan se for deg at hvis du har en nulltimerskontrakt som gjør at du normalt blir ringt og får oppdrag, at arbeidsgiveren kan sende en bekreftelse på at de normalt ville brukt deg, men har vært stengt ned på grunn av korona eller noe sånt, så vil det være en dokumentasjon som er god nok.

Asheim fortsetter med å si at de kan være langt mer fleksible på den type dokumentasjon i Lånekassen enn det Nav ville akseptert.

– Nylig har det vært enda en bølge med permitteringer innenfor varehandelen i Oslo og omkringliggende kommuner. Det er en bransje det er naturlig å tenke at mange studenter jobber innenfor. Vil det bli regionale forskjeller på ordningen dersom nedstengingen fortsetter?

– Det vil gjelde det samme for alle. Dette har vi virkelig vurdert, for akkurat nå er det mye mer nedstenging på Østlandet enn andre steder. Erfaringer fra høsten viser at dette kan flytte seg rundt. I fjor høst var det Bergen plutselig som var stengt ned mye mer enn alle andre, senere Trondheim. Det vil være vanskelig å løpe etter viruset, på en måte, sier Asheim.

– Pengene vi har satt av til lån og stipendordninger, er et anslag på at 30 prosent vil bruke det, men det er et anslag, ikke et tak. Hvis flere enn det vi trodde, trenger det, vil de kvalifisere for lånet.

Jeg tror det folk aller helst vil ha, er en jobb

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H)

Psyke og pengebok går hånd i hånd

Det er ikke til å stikke under stol at det tærer på psyken å ha dårlig råd.

– Hvis Stortinget gir tilslutning, vil vi raskt få opp en ordning. Noen har reagert på at den er lik som den var sist, men en grunn til det er at det er en teknisk løsning Lånekassen allerede har. Det gjør at vi kan få ut den ordningen og de pengene veldig raskt, mye raskere enn hvis vi skal lage en helt ny ordning med en annen innretning, sier Asheim.

– Det andre er at vi også nå får opp disse studentjobbene som man kan søke på og kanskje få en inntekt av, men også litt sosial omgang. Ikke minst skal mange av disse studentene sørge for at det blir mer sosial aktivitet og faglig oppfølging.

– Når det gjelder tiltakene for psykisk oppfølging, gir vi penger til samskipnadene, ikke bare til lavterskel sosialtilbud, men også for å oppbemanne det profesjonelle apparatet de har for å følge opp studenter.

Det er usikkert hva slags arbeidsmarked de nyutdannede møter til høsten.

– Vi håper at vaksineringen har kommet godt i gang, slik at mange av jobbene vil komme tilbake, sier Asheim.

Asheim forteller om tiltakspakken som er varslet fra arbeids- og sosialdepartementet. De kommer med en jobbpakke for sommerjobber og skal se på hvordan de kan få opp flere traineestillinger både i privat og offentlig sektor.

– I tillegg kommer vi til å bruke en halv milliard på sommeraktiviteter for barn, og der er det jo også veldig mange potensielle jobber for de som ønsker å bidra gjennom sommeren. Vi er veldig klar over det og foreslår nå tiltak som kan føre til at flere får en jobb når de er ferdig, fortsetter han.

– Noe av det vi har fått mye kritikk for, er at vi bruker ganske mye penger på bedriftene, men det handler om å sørge for at de overlever slik at de kan ansette igjen.

– Hvis de ikke får jobb på grunn av pandemien, hva slags støtte kan de få da?

– Hvis man er ferdig utdannet vil man omfattes av andre regler rundt dagpenger eller hva det måtte være. Der har man jo også en diskusjon om man skal forlenge de særlige høye satsene til 1. oktober. Vårt mål er først og fremst å gjøre alt vi kan for at jobbene kommer opp, og ikke bruke all tid og ressurser på støtteordninger, sier Asheim.

– Jeg tror det folk aller helst vil ha, er en jobb.

Apropos jobb: I mars utløper søknadsfristen for opptak til høyere utdanning. Mange skal søke seg inn til høyere utdanning for første gang.

– Vi har opprettet flere studieplasser som er videreført også høsten 2021. Så det vil være flere plasser ledig, sier Asheim.

– Jeg håper at studentene tenker seg godt om og finner ut av hva de har lyst til å drive med. Mitt tips for når man skal bestemme seg for hva man skal bli når man blir stor, er å tenke gjennom hva slags liv man er fornøyd med. Ikke bare hva slags stilling man vil ha i fremtiden. Liker du å sove lenge, eller liker du å stå opp tidlig? Liker du å jobbe sammen med mennesker, eller liker du å jobbe alene? Ting som det kan være kriterier for å tenke gjennom hva slags jobb man vil ha i fremtiden.

Jeg håper at tålmodigheten strekker litt til, og så får vi satse på at våren blir bedre

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister (H)

Ikke sigg i en sådan stund

Asheim sier at han skjønner at nedstengingen er et slag akkurat når man håpet at ting skulle bli bedre. Han tror at mange, og særlig blant studentene, ble ekstra frustrert og skuffet.

– Vi gledet oss til en vår som skulle bli bedre, så lys i enden av tunnelen, og så kom dette muterte viruset. Samtidig er det noe vi gjør nå for å få kontroll slik at det ikke trenger å bli langvarig. Jeg håper at tålmodigheten strekker litt til, og så får vi satse på at våren blir bedre.

– Jeg har hørt at du er en tidligere røyker. Har det vært et tidspunkt det siste året der du har kjent skikkelig på røyksuget?

– Haha, nei, det sluttet jeg heldigvis med for seks år siden. Men jeg snuser i stedet, da, så jeg må innrømme at det har gått noe mer snus enn det vanligvis gjør, sier Asheim.

– Flaks at det har blitt billigere, da!

– Ja, takk til Sylvi for det!

Les også: FHI anslår vaksi­ne­ring av studenter i oktober

Powered by Labrador CMS