Isolert: Koronapandemien har ført til økt ensomhet blant studenter. Fra venstre: Ragna Holde, Farzan Qureshi, Adrian Rodrigues og Sigrid Naas.

3 av 5 studenter føler seg mer ensomme under pandemien

Aldri før har norske studenter følt seg mer ensomme. — Jeg synes det er direkte vondt å lese, sier studentleder.

Publisert Sist oppdatert
Sigrid Naas (21), student i klinisk ernæring ved UiO.
Ragna Hole (21), student i kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO).
Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell.
Farzan Qureshi (21) studerer fransk ved Universitetet i Oslo.

Det er jo litt vanskelig å stå frem å si «folkens, jeg er ensom»

Adrian Rodrigues, student

Jeg synes det er direkte vondt å lese

Andreas Trohjell, Leder i Norsk studentorganisasjon

Har du oftere følt deg ensom etter koronautbruddet?

  • Ja, mye oftere: 44 %
  • Ja, litt oftere: 15 %
  • Nei, like ofte: 31 %
  • Nei, sjeldnere: 10 %
  • Kilde: Undersøkelse utført av Sentio på vegne av Norsk studentorganisasjon og Universitas

— Jeg har helt klart følt meg mer ensom denne høsten, sier Ragna Hole (21) som studerer kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO).

Universiteter og høyskoler over hele landet har hatt delvis eller heldigital undervisning siden koronapandemien la seg som en tjukk tåke over oss i mars. Den isolerte studiehverdagen har ført til at mange opplever en mer ensom studenttilværelse enn de hadde sett for seg.

Det har Hole og venninnen Sigrid Naas (21), som studerer klinisk ernæring ved UiO, følt på.

– Selv om jeg bare har hatt fysisk oppmøte denne høsten, har jeg fortsatt følt at jeg ikke har blitt godt nok kjent med folk til at jeg kan snakke med dem på universitetet. Du får ikke muligheten til å bli godt kjent med folk nå, sier Naas.

3 av 5 norske studenter har følt seg mer ensomme etter koronautbruddet i mars. Det kommer frem i en undersøkelse utført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO). Et utvalg på over 1000 norske studenter har svart på spørsmål om ensomhetsfølelse etter mars. 15 prosent sier de har vært ensomme mye, og hele 44 prosent har følt seg litt oftere ensom.

Studentene var også en ensom gruppe i utgangspunktet. Ifølge SHoT-undersøkelsen fra 2018 svarte 1 av 3 studenter ja på ett av tre spørsmål knyttet til ensomhet.

Les også: 1 av 2 single studenter har ikke hatt sex siden mars

Studiehverdag snudd på hodet

UiO-studentene Hole og Naas kjenner seg igjen i de nye tallene. Hole forteller at hun også synes det er vanskeligere å bli kjent med folk nå.

— Det er ikke så lett å komme inn på nye folk når det ikke er fysisk mulig. Spesielt når du er i en ny by med helt nye folk, og et helt nytt universitet, sier hun.

De mener at ensomhet ikke er et spesielt tabubelagt tema, men at det likevel ikke snakkes veldig åpent om. Studentene tror at det derfor kan være vanskelig å innrømme at man selv føler seg ensom.

— Jeg har nok følt mye på ensomhet før korona også. Det kan være tabubelagt at man føler seg ensom selv om man har venner, og selv om man møtes, sier Naas.

Også førsteårsstudenter i internasjonale studier ved UiO Synne Holst Hansen (20) og Sunniva Jægtvik (19) har merket at denne høsten har vært vanskeligere.

— Jeg kommer ikke fra Oslo, så jeg har veldig lite folk jeg kjenner her naturlig. Det påvirker meg veldig. Den naturlige sosialiseringen man får på forelesning har uteblitt, sier Jægtvik.

Jægtvik mener at kollektivet hun bor i har vært et viktig sosialt lim denne høsten.

— Spesielt med nedstigningen og få muligheter til å være på skolen. Jeg er veldig glad for at jeg ikke bor alene.

Jeg kommer ikke fra Oslo, så jeg har veldig lite folk jeg kjenner her naturlig, det påvirker meg veldig.

Sunniva Jægtvik, student

Bekymret for studentene

Anne Karin Mullally, psykolog og seksjonsleder psykisk helse i SiO, sier til Universitas at det er bekymringsfullt at så mange studenter rapporterer om økt ensomhet nå. Hun tror det henger sammen med at vi fortsatt befinner oss i en krise.

— Å sitte alene på hybel hele dagen kan gjøre det vanskelig å holde på struktur, rutiner og selvdisiplin, og gjør også at vi i mindre grad føler oss som del av et miljø. Noe som gir en opplevelse av isolasjon, sier Mullay.

Alle reagerer ulikt på krisen, vi må akseptere at vi ikke har blitt vant til situasjonen. Vi skal ikke vende oss til den, mener Mullay.

— Koronapandemi er ikke det nye normale. Vi er midt i en krise. Den vil slutte å være en krise, vi vet bare ikke akkurat når. Det er ok å forvente litt mindre av oss selv i denne tiden.

Anne Karin Mullally, psykolog og seksjonsleder psykisk helse i SiO.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell, er også bekymret over tallene i undersøkelsen.

— Jeg synes det er direkte vondt å lese. Det totale tallet knyttet til ensomhet er alt for stort. Samtidig bekrefter tallene det vi har trodd og forventet. Korona har gjort ting mye verre enn hva det allerede var, sier Trohjell og legger til:

— Mange har gått fra å ha mye å holde på med, til å bli satt i en bitteliten hybel, med Zoom-undervisning og lite sosial kontakt. Når alle arenaene er borte står vi igjen med sånne tall som dette her. Det synes jeg er trist.

NSO er er redd for at økt ensomhet fører til frafall, og at studenter ikke fullfører studiet.

— Det har mye å si for enkeltstudenten å komme ut av studiet uten å være ferdig, og det har mye å si for samfunnet som helhet som har investert mye i at disse studentene skal fullføre, sier Trohjell.

Møt studentene som dropper ut for klimakamp

Kan være vanskelig å snakke om

Også Farzan Qureshi (21) og Adrian Rodrigues (19) som tar årsenhet i fransk ved UiO, har merket at høsten har vært annerledes. De er begge fra Oslo, men Rodrigues kommer rett fra videregående. Begge et sosialt nettverk fra før og føler seg heldige, samtidig er de enige i at de har tenkt mer på ensomhet nå enn tidligere.

— Jeg tror kanskje det er en ting alle har litt i bakhodet, at alle kjenner litt på det, sier Rodrigues.

– Synes dere det er vanskelig å snakke om ensomhet?

– Jeg har lyst til å si at de fleste jeg kjenner kan snakke om det, hvis det er noe de føler for, sier Qureshi.

– Men det er jo litt vanskelig å stå frem å si «folkens, jeg er ensom». Hva skal man svare da? supplerer Rodrigues.

– Jeg er likevel sikker på at jeg har folk som jeg kunne sagt det til. Og jeg tror også de kunne ha sagt det til meg, avslutter medstudent Qureshi.

Asheim: Kan ikke tilbringe studieåret på hybelen

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier i en pressemelding mandag at han er bekymret for at smitteverntiltakene over lang tid gjør at studenter føler seg ensomme og sliter med motivasjonen. Regjeringen satt derfor ned en ekspertgruppe for å komme med anbefalinger på hva regjeringen kan gjøre. Denne uken kom rapporten.

— Trolig må vi leve med strenge smitteverntiltak en god stund til, men vi kan ikke legge opp til at studentene skal tilbringe hele studieåret alene på hybelen. I tillegg til å følge opp med konkrete tiltak skal vi også se på hvordan vi best kan bruke de 10 millionene vi nylig fikk for å følge opp studentene, sier Asheim i en pressemelding.

Leder i NSO Andreas Trohjell avslutter med å si at det er viktig å finne ut av hvorfor tallene er som de er. For å gjøre noe med problemet, blir det derfor viktig fremover å kartlegge grunnene til at studentene er ensomme og har psykiske helseplager.

Les også: Flere hundre studenter i opprop mot SiOs husleie

Powered by Labrador CMS