1 av 2 single studenter har ikke hatt sex siden mars

Myndighetene anbefaler å finne en fast partner og holde seg til hen under pandemien, men hvordan fungerer det i praksis? Vi har tatt tempen på Norges studenter!

Publisert Sist oppdatert

Hvor mange sexpartnere har du hatt siden koronautbruddet?

# Ingen 49 %

# Én til to 28 %

# Tre til fem 9 %

# Seks til ti 3 %

# Ti eller flere 1 %

# Vil ikke oppgi 9 %

# Alle 558 single respondenter svarte på spørsmålet.

Kilde: Undersøkelse utført av Sentio på vegne av Universitas

Er du singel?

# Ja 54 %

# Nei 46 %

# Alle respondentene svarte på spørsmålet.

Kilde: Undersøkelse utført av Sentio på vegne av Universitas

– Vi har en datingkultur i Norge, der vi helst skal prøve ut partneren i senga først. Å ha sex er omtrent det første man gjør, sier sosialt arbeid-student Oda Louise Østbakk (23).

– Det er avgjørende for om du har lyst til å gå på en ny date i det hele tatt.

I slutten av oktober forsvarte Østbakk one night stands under korona i et innlegg som ble publisert i Aftenposten. I en undersøkelse Sentio har gjort på vegne av Universitas blant studenter i Norge svarer 54 prosent at de er single. Østbakk har selv erfart hvordan det er å være singel under pandemien og hva fraværet av fysisk nærhet fører med seg.

– Jeg tror ikke at jeg tenkte så mye på det helt i starten. De to første ukene var jeg alene i hybelen min. Det var mye som skjedde på en gang. Det tror jeg alle kan kjenne seg igjen i, sier hun.

– Det gikk sånn én eller to måneder før jeg egentlig begynte å tenke på det. Eller kjenne det behovet da, sier Østbakk.

Da fant hun løsningen på Tinder.

— Et grunnleggende behov

– Seksualitet er et grunnleggende behov på lik linje med at vi får i oss mat, går på do, og beveger oss, sier Marit Myreng, sykepleier hos Sex og samfunn.

Hva som ligger i seksualitet begrenser seg ikke til sex, forteller hun. Det kan romme alt fra evnen til å føle kjærlighet til seg selv og andre, å være intim og å ha seksuelle fantasier.

–Hvis man ser det i lys av at det er et grunnleggende behov, ser vi hvor alvorlig det kan være å ikke få dekket det, sier Myreng.

Hun forteller at det å være nær noen, enten å få en klem eller å være seksuell med noen er viktig. Hun fremhever de som er ensomme nå og sier at mange som har slitt med ensomhet før korona, har det ekstra tøft nå.

– Fysisk nærkontakt er viktig for den psykiske helsen vår. Ikke bare sex, men kroppskontakt gjør den psykiske helsen vår bedre, sier sykepleieren.

Oda Louise Østbakk trekker også frem viktigheten av en god psykisk helse. Hun opplever at det generelt er lite kunnskap og forståelse om hvordan mennesket fungerer, og hvilke behov vi har.

– Det er ikke sånn at vi bare kan skyve bort noen behov, det er ikke sånn det funker, sier hun.

– Jeg prøver ikke å fortelle studenter i Norge at de skal ligge rundt, men jeg vil si at sex faktisk er veldig viktig.

Man kan ikke se på noen om de har korona eller klamydia

Marit Myreng sykepleier hos Sex og samfunn

— En risiko man velger å ta

49 prosent av studentrespondentene i undersøkelsen svarer at de ikke hadde hatt noen sexpartnere siden koronautbruddet. 28 prosent svarte at de hadde hatt én til to. Videre svarte 9 prosent at de har hatt tre til fem.

På spørsmål om hvorfor de tror at halvparten av respondentene ikke har hatt noen sexpartnere, svarer Bjørn Guldvog direktør i Helsedirektoratet i en e-post at det er vanskelig å si noe sikkert om trender og årsaker, ettersom vi ikke har tilsvarende opplysninger fra før pandemien.

Videre skriver han at det er sannsynlig at studenter har hatt et lavere antall seksualpartnere under pandemien enn ellers. Det kan skyldes forsiktighet, eller at tiltakene har begrenset muligheter for kontakt.

Studenter og unge i studentalder har blitt beskyldt for å ikke ta smittevern på alvor. Med denne undersøkelsen kan det virke som om det motsatte stemmer?

– Helsedirektoratet mener at de aller fleste studenter og andre i samme alder tar smittevernet på alvor, og at de fleste er flinke til å følge anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver Guldvog.

— Unge mennesker har normalt et større antall sosiale kontakter de treffer fysisk ukentlig enn det som er vanlig senere i livet. Det gjør at de er viktige for å få ned antallet sosiale kontakter i samfunnet samlet.

Når man skal teste seg for kjønnssykdommer hos Sex og samfunn svarer man blant annet på spørsmål om man har hatt sex med ny partner de siste 14 dagene. Marit Myreng forteller at mange svarer ja på om de har hatt en ny sexpartner, og at de ikke ser noen nedgang på dette fra før koronautbruddet.

– Hva med kjønnssykdommer, ser dere noen endringer der?

– Det er for tidlig å se om det er en økning i kjønnssykdommer. Disse tallene vil ikke komme før i 2021, men det kan se ut som det holder seg stabilt, sier Myreng.

– Er korona-meldingen den nye klamydia-meldingen? Man ligger med noen, og et par dager senere får man en melding om at man må gå i karantene.

– Det er en risiko man velger å ta. Forhåpentligvis begrenser konsekvensene seg til karantene, men det blir litt som med ubeskyttet sex og klamydia. Det er ingen unge i dag som har problemer med å forstå at det skulle jeg ikke gjort, sier Myreng.

Raser mot SiO etter Instagram-video

Bli-kjent-kveld

Myreng forteller at deres inntrykk er at unge stort sett er flinke med smittevern. Men ut fra samtaler de har hatt med pasienter om deres sexvaner den siste tiden, tyder mye likevel på at munnbindet «nok kommer av litt oftere enn det som er anbefalt».

– Det beste man kan gjøre for å redusere smitterisikoen er å bli litt kjent før man har sex. Man kan ikke se på noen om de har korona eller klamydia, sier Myreng.

Ifølge henne kan det være lurt å bruke litt tid på å finne ut hva slags vaner en eventuell partner har, for eksempel hvor mange nærkontakter vedkommende har. Hun understreker at man likevel kan være uheldig.

– Kanskje vi kan se pandemien som en mulighet for å endre på datingkulturen i Norge. At man kan åpne opp for at det er greit å være interessert, foreslår Oda Louise Østbakk, og legger til:

– I dag er det veldig sånn at det er flaut med følelser, og hvis du viser interesse stikker den andre personen.

Hun synes det hadde vært positivt om man snakket mer sammen og var tydeligere på forventningene sine.

– Norge ligger ofte på topp over land som har mest tilfeldig sex, og i hvert fall ubeskyttet sex. Emosjonell nærhet er farligere enn seksuell nærhet, sier Østbakk.

– Så vi flyr liksom bare rundt med kjønnsorganene våre, da.

Seksualitet er et grunnleggende behov på lik linje med at vi får i oss mat, går på do, og beveger oss

Marit Myreng, sykepleier hos Sex og samfunn

Stopp en hal...vliter

Forrige uke ble det innført full skjenkestopp i Oslo. Mange klør seg nok i hodet og lurer på hva man skal gjøre på date, når den sedvanlige ølen på bar ikke lenger er en mulighet.

– Dating trenger ikke bli vanskelig eller kjedelig under korona, sier Myreng. – Tinder er like hett nå, som før korona, legger hun til.

Hun foreslår å gå en tur, ta en kaffe eller spille bordtennis ute som mulige alternativer.

– Når man befinner seg i aldersgruppen 19-26 skjer livet her og nå. Det kjennes som en frarøvelse av livet når man ikke får lov, selv om man har forståelse for hvorfor man burde begrense seg, sier Myreng.

– Det er ikke den beste tiden for å bli med noen hjem fra fest, selv om det er kjipt.

Østbakk forteller at forskjellige intensjoner kan avgjøre om det blir et one night stand, eller noe mer.

– Kanskje den du er på date med bare har lyst til å ligge med deg den ene kvelden. Plutselig har du hatt et one night stand, uten å mene det, sier Østbakk.

– Sånn som med meg da, hvis du bare har møtt noen tilfeldig og funnet tonen. Det er jo ikke sånn at jeg har ligget med tusenvis i løpet av et halvår, jeg synes at jeg er ganske greit innenfor grensen.

Etterlyser krisepakker for studenter: 1 av 3 har fått støtte fra foreldre

Mindre press

Myreng sier at man med høye smittetall blant unge, bør være forsiktige med hvem man deler seng med.

– På et tidspunkt vil man bryte én meters-regelen, og det er greit. Koronatiltakene handler ikke om at du aldri skal få lov til å være nær noen, sier Myreng.

– Jeg har snakket med en del ungdommer som synes det er fint å bli kjent med hverandre på en annen måte. Flere opplever at de slipper forventningen om at første date skal ende i sex.

Tallene i artikkelen er hentet fra en undersøkelse gjennomført på nett med 1038 respondenter tilknyttet studiesteder over hele landet. Undersøkelsen har en feilmargin på mellom 1,8 og 3 prosentpoeng.

Les også: Flere hundre i opprop mot SiOs husleie

Powered by Labrador CMS